Tikriausiai jokiu kitu metų laiku taip nesinori daržovių ir žalumynų įvairovės ant stalo kaip pavasarį. Tada, beveik nesąmoningai, pirkinių krepšelyje atsiduria raudoni ir sultintingi pomidorai, traškūs agurkai ir svogūnų laiškai, pikantiško skonio ridikėliai ir kt. Parsinešus pirkinius namo belieka tik sugalvoti, ką iš jų skanaus paruošti. Štai keli gaivūs, paprasti ir padedantys pajusti pavasario skonį receptai iš agurkų, pomidorų ir kitų ingredientų.

 

darzoves

Traškios ridikėlių, agurkų ir pomidorų salotos

 

  • 2 pomidorai
  • 2 – 3 agurkai
  • 250 g ridikėlių
  • 100 g salierų stiebų
  • 100 g pekininio kopūsto
  • 1 – 2 šaukštai sezamų sėklų
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštelis citrinų sulčių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Visas daržoves nuplauti ir nusausinti. Pekininį kopūstą smulkiai supjaustyti, agurkus, pomidorus, ridikėlius, salierus – šiek tiek stambiau. Sumaišyti aliejų su citrinų sultimis, druska ir pipirais, ir apšlakstyti salotas. Galiausiai užberti sezamų sėklų.

 

 

4 – 6 porcijos

100 g apie 35 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

 

Viduržemio jūros regiono agurkų suktinukai

 

 

  • Ilgavaisis agurkas
  • 90 g humuso
  • Skiltelė česnako
  • 6 saulėje džiovinti pomidorai
  • 100 g fetos
  • Maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Daržovių skustuku supjaustyti agurką juostelėmis. Kiekvieną agurko juostelę pabarstyti maltais, juodaisiais pipirais. Užtepti šiek tiek humuso, uždėti smulkintų džiovintų pomidorų ir trupintos fetos. Susukti agurką ir užtvirtinti mediniu pagaliuku.

 

 

6 porcijos

100 g apie 64 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Šalta, trinta pomidorų ir agurkų sriuba

 

  • 2 ilgavaisiai agurkai
  • 2 dideli pomidorai
  • Nedidelis svogūnas
  • 25 g krapų
  • 10 bazilikų lapelių
  • 3 šaukštai riebios grietinėlės
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Nuskustus ir supjaustytus agurkus, smulkiai supjaustytus krapus, druską, pipirus sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės konsistencijos. Sumaišyti su grietinėle. Tada masė atvėsinti šaldytuve. Supjaustytus pomidorus be odelės, bazilikus, svogūną, aliejų, druską, pipirus taip pat susmulkinti elektriniu trintuvu ir atvėsinti šaldytuve. Į lėkštes iš pradžių supilti agurkų masę, po to atsargiai, kad per daug nesusimaišytų – pomidorų. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir papuošti likusiais bazilikų lapeliais.

 

4 porcijos

100 g apie 95 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti