Žaliųjų kokteilių galia
2020-07-07 08:19Atėjus šiltajam sezonui gamtos gėrybės pasipila tarsi iš gausybės rago. Miškuose uždera įvairios uogos ir žolelės, o pardavėjų prekystalius nukloja šviežios daržovės bei vaisiai. Taigi pats metas keisti mitybos įpročius ir pasisemti energijos.
Ką vertėtų žinoti?
- Žalieji kokteiliai dažniausiai maišomi santykiu 60:40. Apie 60 % viso gėrimo turėtų sudaryti vaisiai arba daržovės, likusius 40 % – mėgstami žalumynai.
- Populiariausiais kokteilių ingredientais laikomos dilgėlės, garšvos, kiaulpienės, gysločiai, įvairios salotos, daigintos saulėgrąžos ir kiti grūdai. Jiems gaminti taip pat tinka petražolės, mėtos ir įvairios arbatžolės.
- Sėklų daigai maistui dažniausiai vartojami praėjus 7–10 d. po išdygimo.
- Vaisius, uogas ir daržoves galima rinktis įvairius, tačiau gimtojo krašto produktus organizmas įsisavina geriau.
- Petražoles ir salierus reikėtų vartoti saikingai, nes gali stipriai sumažinti druskų kiekį organizme.
- Žalumynus geriausia rinktis kuo tamsesnius, nes juose daugiau naudingų medžiagų.
- Kokteilius galima skiesti vandeniu. Gydomąsias žalumynų savybes geriausiai išsaugo natūralus šaltinio vanduo, tačiau galima vartoti ir paprastą virintą vandenį.
- Kokteiliai itin naudingi sveikatai: organizmas aprūpinamas reikalingais vitaminais, mikroelementais, ląsteliena ir įvairiais fermentais. Todėl pagerėja savijauta, virškinimas, medžiagų apykaita, atsikratoma nuodingų medžiagų, įvairių alergijų bei ligų, pavyzdžiui, mažakraujystės, aukšto kraujospūdžio ir t. t.
- Žaliuosius kokteilius patariama gerti prieš pusryčius. Taip organizmas lengviau įsisavina naudingas medžiagas.
Želmenų ir citrinų
100 ml apie 46 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 15 min.
- 30 g kviečių želmenų
- Žalioji citrina
- 150 g obuolių
- 200 g agurkų
- 50 g špinatų lapų
- Mėgstamų žalumynų papuošti
Gaminimas
Iš želmenų ir citrinos išspausti sultis. Obuolius, agurkus susmulkinti ir suberti į plakiklį. Tada supilti sultis, sudėti špinatus ir gerai išplakti. Jeigu kokteilis išėjo per tirštas, galima įpilti šiek tiek vandens ir dar kartą išplakti. Kokteilį supilstyti į aukštas stiklines. Patiekti papuošus smulkintais žalumynais.
Saldus vaisinis
100 ml apie 61 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 20 min.
- 200 g bananų
- 150 g obuolių
- 3 apelsinai
- 30 g kviečių želmenų
- Šaukštelis žaliosios arbatos lapų
- Mėtų lapų papuošti
Gaminimas
Bananus, obuolius susmulkinti ir suberti į plakiklį. Iš apelsinų išspausti sultis ir taip pat supilti į plakiklį. Tada sudėti likusius ingredientus ir gerai išplakti. Kokteilį supilstyti į aukštas stiklines. Patiekti papuošus smulkintais mėtų lapais.
Vasaros gaiva
100 ml apie 44 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 20 min.
- 300 g braškių
- 100 g salotų lapų
- Granatas
- Citrina
- Braškių, citrinos griežinėlių papuošti
Gaminimas
Braškes ir salotas nuplauti, iš granato išimti sėklas. Viską sudėti į plakiklį. Iš citrinos išspausti sultis ir taip pat supilti į plakiklį. Viską gerai išplakti. Kokteilį supilstyti į stiklines. Patiekti papuošus braškėmis ir citrinos griežinėliais.
Mangų ir kivių
100 ml apie 59 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 15 min.
- Mangas
- 100 g kivių
- 150 g bananų
- 100 ml vandens
- Petražolių, mėtų lapų pagal skonį
Gaminimas
Vaisius susmulkinti ir suberti į plakiklį. Tada supilti vandenį, pagardinti žalumynais ir gerai išplakti. Kokteilį supilstyti į stiklines. Galima patiekti papuošus mėtų lapais.
Miško gėrybių
100 ml apie 35 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 15 min.
- 100 g aviečių
- 100 g mėlynių
- 100 g žemuogių
- Obuolys
- 150 ml vandens
- Dilgėlių lapų pagal skonį
Gaminimas
Obuolį susmulkinti. Tada kartu su miško uogomis suberti į plakiklį. Paskui supilti vandenį, pagardinti dilgėlėmis ir gerai išplakti. Kokteilį supilstyti į aukštas stiklines. Galima patiekti papuošus avietėmis.
Daržovių trio
100 ml apie 15 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 15 min.
- 200 g agurkų
- 100 g salierų
- 100 g špinatų
- Petražolių pagal skonį
Gaminimas
Agurkus, salierus susmulkinti. Tada kartu su špinatais dėti į plakiklį, pagardinti petražolėmis ir gerai išplakti. Kokteilį supilstyti į aukštas stiklines. Galima patiekti papuošus smulkintomis petražolėmis ir agurko griežinėliais.
- Žalieji kokteiliai – puikus saldumynų ir kaloringų užkandžių pakaitalas.
- Įvairios žolelės vartojamos nuo žilos senovės. Jos itin vertintos dėl gydomųjų savybių, todėl jas pasitelkdavo žyniai, šamanai ir burtininkai.
- Augaluose esančio chlorofilo molekulės labai panašios į žmogaus kraujyje esančio hemoglobino molekules. Todėl šios medžiagos turinčius produktus organizmas įsisavina greičiau ir lengviau.
- Statistika rodo, kad lietuviai per mažai vartoja žalumynų.