Atėjus šiltajam sezonui gamtos gėrybės pasipila tarsi iš gausybės rago. Miškuose uždera įvairios uogos ir žolelės, o pardavėjų prekystalius nukloja šviežios daržovės bei vaisiai. Taigi pats metas keisti mitybos įpročius ir pasisemti energijos.

   

Ką vertėtų žinoti?

 
  • Žalieji kokteiliai dažniausiai maišomi santykiu 60:40. Apie 60 % viso gėrimo turėtų sudaryti vaisiai arba daržovės, likusius 40 % – mėgstami žalumynai.
  • Populiariausiais kokteilių ingredientais laikomos dilgėlės, garšvos, kiaulpienės, gysločiai, įvairios salotos, daigintos saulėgrąžos ir kiti grūdai. Jiems gaminti taip pat tinka petražolės, mėtos ir įvairios arbatžolės.
  • Sėklų daigai maistui dažniausiai vartojami praėjus 7–10 d. po išdygimo.
  • Vaisius, uogas ir daržoves galima rinktis įvairius, tačiau gimtojo krašto produktus organizmas įsisavina geriau.
  • Petražoles ir salierus reikėtų vartoti saikingai, nes gali stipriai sumažinti druskų kiekį organizme.
  • Žalumynus geriausia rinktis kuo tamsesnius, nes juose daugiau naudingų medžiagų.
  • Kokteilius galima skiesti vandeniu. Gydomąsias žalumynų savybes geriausiai išsaugo natūralus šaltinio vanduo, tačiau galima vartoti ir paprastą virintą vandenį.
  • Kokteiliai itin naudingi sveikatai: organizmas aprūpinamas reikalingais vitaminais, mikroelementais, ląsteliena ir įvairiais fermentais. Todėl pagerėja savijauta, virškinimas, medžiagų apykaita, atsikratoma nuodingų medžiagų, įvairių alergijų bei ligų, pavyzdžiui, mažakraujystės, aukšto kraujospūdžio ir t. t.
  • Žaliuosius kokteilius patariama gerti prieš pusryčius. Taip organizmas lengviau įsisavina naudingas medžiagas.
 

smuciai (6)

Želmenų ir citrinų

 

100 ml apie 46 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 15 min.

 
  • 30 g kviečių želmenų
  • Žalioji citrina
  • 150 g obuolių
  • 200 g agurkų
  • 50 g špinatų lapų
  • Mėgstamų žalumynų papuošti
 

Gaminimas

 

Iš želmenų ir citrinos išspausti sultis. Obuolius, agurkus susmulkinti ir suberti į plakiklį. Tada supilti sultis, sudėti špinatus ir gerai išplakti. Jeigu kokteilis išėjo per tirštas, galima įpilti šiek tiek vandens ir dar kartą išplakti. Kokteilį supilstyti į aukštas stiklines. Patiekti papuošus smulkintais žalumynais.

 

smuciai (1)

Saldus vaisinis

 

100 ml apie 61 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 20 min.

 
  • 200 g bananų
  • 150 g obuolių
  • 3 apelsinai
  • 30 g kviečių želmenų
  • Šaukštelis žaliosios arbatos lapų
  • Mėtų lapų papuošti
 

Gaminimas

 

Bananus, obuolius susmulkinti ir suberti į plakiklį. Iš apelsinų išspausti sultis ir taip pat supilti į plakiklį. Tada sudėti likusius ingredientus ir gerai išplakti. Kokteilį supilstyti į aukštas stiklines. Patiekti papuošus smulkintais mėtų lapais.

 

smuciai (2)

Vasaros gaiva

 

100 ml apie 44 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 20 min.

 
  • 300 g braškių
  • 100 g salotų lapų
  • Granatas
  • Citrina
  • Braškių, citrinos griežinėlių papuošti
 

Gaminimas

 

Braškes ir salotas nuplauti, iš granato išimti sėklas. Viską sudėti į plakiklį. Iš citrinos išspausti sultis ir taip pat supilti į plakiklį. Viską gerai išplakti. Kokteilį supilstyti į stiklines. Patiekti papuošus braškėmis ir citrinos griežinėliais.

 

smuciai (4)

Mangų ir kivių

 

100 ml apie 59 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 15 min.

 
  • Mangas
  • 100 g kivių
  • 150 g bananų
  • 100 ml vandens
  • Petražolių, mėtų lapų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Vaisius susmulkinti ir suberti į plakiklį. Tada supilti vandenį, pagardinti žalumynais ir gerai išplakti. Kokteilį supilstyti į stiklines. Galima patiekti papuošus mėtų lapais.

 

smuciai (3)

Miško gėrybių

 

100 ml apie 35 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 15 min.

 
  • 100 g aviečių
  • 100 g mėlynių
  • 100 g žemuogių
  • Obuolys
  • 150 ml vandens
  • Dilgėlių lapų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Obuolį susmulkinti. Tada kartu su miško uogomis suberti į plakiklį. Paskui supilti vandenį, pagardinti dilgėlėmis ir gerai išplakti. Kokteilį supilstyti į aukštas stiklines. Galima patiekti papuošus avietėmis.

 

smuciai (5)

Daržovių trio

 

100 ml apie 15 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 15 min.

 
  • 200 g agurkų
  • 100 g salierų
  • 100 g špinatų
  • Petražolių pagal skonį
 

Gaminimas

 

Agurkus, salierus susmulkinti. Tada kartu su špinatais dėti į plakiklį, pagardinti petražolėmis ir gerai išplakti. Kokteilį supilstyti į aukštas stiklines. Galima patiekti papuošus smulkintomis petražolėmis ir agurko griežinėliais.

 

Įdomu

 
  • Žalieji kokteiliai – puikus saldumynų ir kaloringų užkandžių pakaitalas.
  • Įvairios žolelės vartojamos nuo žilos senovės. Jos itin vertintos dėl gydomųjų savybių, todėl jas pasitelkdavo žyniai, šamanai ir burtininkai.
  • Augaluose esančio chlorofilo molekulės labai panašios į žmogaus kraujyje esančio hemoglobino molekules. Todėl šios medžiagos turinčius produktus organizmas įsisavina greičiau ir lengviau.
  • Statistika rodo, kad lietuviai per mažai vartoja žalumynų.
 
Spausdinti