Kolageno papildai šiuo metu yra vienas populiariausių sveikatinimui skirtų produktų. Ir ne be reikalo – kolagenas yra vienas svarbiausių baltymų mūsų organizme, deja, su amžiumi, jo pagaminame vis mažiau ir tai atsiliepia sveikatai bei išvaizdai. Pasak „Magic Broth“ įkūrėjos Mildos Savickaitės, sveikiausias būdas gauti pakankamai kolageno yra atsigręžimas į tūkstantmetes tradicijas – ilgo virimo kaulų sultinius.

 

Kolageno papildais M. Savickaitė pradėjo domėtis po operacijos. „Prieš dešimt metų man buvo atlikta kelio sąnario operaciją, kurios metu pašalinti sutrupėjusios kremzlės likučiai. Dėl pažeisto sąnario negalėjau normaliai judėti, jaučiau skausmus. Traumos nebuvau patyrusi, neturėjau per didelio fizinio krūvio, kas būtų lėmę tokią būklę, todėl ieškojau priežasčių konsultuodamasi su specialistais. Išsiaiškinau, kad norint, jog nereikėtų kartoti operacijų ateityje, turiu daryti du dalykus – stiprinti kojų raumenis ir vartoti daug kolageno baltymo turinčių produktų, – pasakoja pašnekovė. – Pradėjau ieškoti, kaip efektyviai papildyti organizmo atsargas kolagenu, ir išsiaiškinau, kad vertingiausias yra ilgo virimo kaulų sultinys. Tiesa, tokiam išvirti prireikia bent 20 val. Būdavo palieku užkaistą puodą ir einu į darbą, o tada nerimauju, kad užsidegs namai (šypsosi). Be to, niekada negalėjau būti tikra, ar gaunu tinkamus ingredientus sultiniui virti, nes reikalingi didžiąją metų dalį žole mitusių galvijų kaulai. Deja, nusipirkti pakankamai kokybiško sultinio taip pat buvo sudėtinga, o ir išgerti jo pakankamą kiekį aktyviai gyvenančiam žmogui nėra lengviausia užduotis. Tuomet atsigręžiau į kolageno maisto papildus, bet galiausiai nusprendžiau ir jų nevartoti, nes gaminimo procesas man nebuvo aiškus, taip pat dažnu atveju sudėtis nebuvo „švari“.“

 

Ne visi papildai naudingi sveikataiBone,Broth,Made,From,Chicken,In,A,White,Soup,Bowl

 

M. Savickaitė pasakoja iki tol nežinojusi, ką reiškia hidrolizuotas produktas, bet pradėjus labiau domėtis, iškilo tam tikrų baimių dėl galimai pridedamų įvairių papildomų medžiagų. „Mūsų kolagenas yra natūralus, nehidrolizuotas, todėl išlaiko savo juslines savybes ir natūralumą, – atskleidžia startuolio „Magic Broth“ įkūrėja. – Mūsų produktas sukurtas bendradarbiaujant su LAMMC mokslininkais – prof.  Pranu Viškeliu, dr. Jonu Viškeliu ir dr. Paulina Štreimikyte. Gaminama pasirenkant tinkamas galvijų anatomines dalis (ilguosius kaulus, kelių sąnarius, kremzles ir kt.), ilgai verdant ir liofilizuojant bei sutrinant iki miltelių. Liofilizavimo arba džiovinimo šalčiu technologija padeda išsaugoti visas naudingąsias medžiagas ir užtikrina ilgą vartojimo laiką, o kadangi produkte nėra jokių sintetinių priedų, kolageno įsisavinama tik tiek, kiek jo reikia organizmui.“

 

Kolageno svarba

 

Moksliniai tyrimai rodo, kad kolagenas yra pagrindinis baltymas žmogaus organizme. Jis sudaro net iki 30 proc. visų baltymų masės ir saugo mūsų audinius nuo pažeidimų. „Visi gimstame su stipriu kolageno tinklu, bet bėgant metams jis silpsta, jau nuo 25-erių organizmas ima gaminti mažiau kolageno, o menopauzės metu šis procesas dar labiau sulėtėja – per pirmuosius 5-erius menopauzės metu kolageno sumažėja net trečdaliu, todėl suglemba oda, atsiranda matomų raukšlių, kaulai bei sąnariai tampa silpnesni, trapesni. „Mokslininkų teigimu, mūsų organizme yra net 28 kolageno tipai, bet svarbiausi yra pirmieji trys. I-ojo tipo kolagenas yra reikšmingas odos, kaulų ir sausgyslių būklei. II-ojo tipo yra pagrindinė sausgyslių kremzlių statybinė medžiaga, leidžianti sąnariams judėti be skausmo. III-ojo tipo kolagenas užtikrina kraujagyslių ir vidaus organų elastingumą. Gauti pakankamai kolageno yra svarbu visų amžiaus grupių žmonėms, o naudoti papildomai reikėtų nuo 25-erių ir net anksčiau, jei esama problemų su sąnariais, –  savo nuomone dalijasi M. Savickaitė. – Retas turi galimybių ir laiko virti naminį jautienos sultinį, todėl nusprendėme užpatentuoti „Magic Broth“ formulę, kad žmonės galėtų be pastangų gauti pakankamai kolageno.“

 

Kaip vartoti

 

„Magic Broth“ yra ne maisto papildas, bet maisto produktas, kuriame yra visų trijų svarbiausių tipų kolageno ir jokių sintetinių priedų. Produktas užpatentuotas Lietuvoje, o netrukus, tikimasi, bus patvirtintas ir Europos patentų biuro, nes atitinka visus tris kriterijus – naujumo, inovatoriškumo ir pramoninio pritaikomumo. „Tai XXI a. produktas, įkvėptas tūkstantmečių tradicijų, juk beveik kiekvienoje kultūroje nuo neatmenamų laikų buvo verdamas kaulų sultinys. „Magic Broth“ gamybai yra naudojami kruopščiai atrinkti aukštos kokybės Norvegijos ir Švedijos mėsinių galvijų kaulai, kremzlės ir jungiamieji audiniai, turtingi I, II ir III tipo kolagenais. Šie tipai užtikrina, kad produktas gali būti naudingas ne tik odai, bet ir sąnariams, kaulams bei virškinimo sistemai.

 

Tai sveikatai palankus produktas, kurį paprasta vartoti. Galima gerti kaip sultinį prieš ar po treniruočių. Jo pagrindu virti sriubas ar košes. Sultinio milteliais gardinti įvairius patiekalus – salotas, grikius ir kt. Produkte yra natūralaus vitamino C iš šaltalankių, kuris padeda įsisavinti kolageną. Svarbiausia, kad jį naudoti visiškai sveika, negresia perdozuoti. Man pačiai yra patogiausia užsibarstyti ant patiekalų, taip integruojant į mitybą trūkstamą kolageno baltymą“, –  sako M. Savickaitė.

 

Autorė Laima Samulė