Pasaulyje yra daugiau kaip 2000 slyvų veislių, kiekviena jų pasižymi unikaliu skoniu, dydžiu ir spalva. Tačiau visos – idealus mėgstamiausių desertų ingredientas.

 

Prancūziškas pyragas

 

8 porcijos

100 g 288 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

TEŠLAI:

  •  400 g kvietinių miltų
  •  200 g šaltos grietinės
  •  200 g kubeliais pjaustyto šalto sviesto
  •  Žiupsnelis druskos
  •  80 g kapotų migdolų
  •  Kiaušinio baltymas

ĮDARUI:

  •  7 slyvos
  •  100 g rudojo cukraus
  •  Šaukštelis vanilės ekstrakto

GAMINIMAS. Miltus išsijoti ant švaraus pagrindo. Sudėti grietinę ir sviestą, pasūdyti. Viską išmaišyti ir kapoti šaltu peiliu, kad sviestas neišsilydytų. Kai visos susmulkintos sviesto dalys apsivels miltais, minkyti tešlą. Ji turi būti vientisa, be sausų dalių. Iškočioti nedidelį stačiakampį. Įvynioti į maistinę plėvelę ir šaldyti 30 min. Įdarui iš slyvų pašalinti kauliukus, supjaustyti griežinėliais. Kaitinti su ruduoju cukrumi ir vanilės ekstraktu, kol cukrus visiškai išsilydys, bet slyvos nesubliukš. Atvėsintą tešlą dar kartą iškočioti ir suformuoti apskritimą. Į jo vidurį sudėti kiek atvėsusį slyvų įdarą. Užlankstyti kraštus. Patepti baltymo plakiniu ir pabarstyti smulkintais migdolais. Kepti 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kol krašteliai gražiai apskrus.

 

Galette,With,Cream,Cheese,,Plums,And,Nuts

   

Senovinis slyvų kompotas

 

10 porcijų

100 ml 105 kcal

Ruošti 40 min.

 

  •  15 slyvų
  •  2 l vandens
  •  300 g cukraus
  •  Šaukštelis meduolių prieskonių
 

GAMINIMAS. Iš slyvų pašalinti kauliukus. Puode užvirinti vandenį. Suberti cukrų ir kaitinti nuolat maišant, kol visiškai ištirps. Sudėti slyvas ir suberti prieskonius. Virti apie 20 min. Kompotui atvėsus išimti slyvas, skystį perkošti. Patiekti atvėsintą, jeigu reikia, atskiesti vandeniu.

 

Plum,Compote,In,Jug,And,Cup,With,Several,Ripe,Sweet

   

Austriški blynai

 

2 porcijos

100 g 268 kcal

Ruošti 30 min.

 

  •  400 ml pieno
  •  80 g kvietinių miltų
  •  4 kiaušiniai
  •  4 šaukštai cukraus
  •  Šaukštelis citrinos sulčių
  •  Druskos pagal skonį
  •  80 g sviesto
  •  4 slyvos
  •  Šaukštas miltelinio cukraus

GAMINIMAS. Sumaišyti miltus ir pieną. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Juos atskirame inde sumaišyti su 3 šaukštais cukraus, citrinos sultimis, druska ir 40 g sviesto. Viską gerai išplakti, sumaišyti su miltų ir pieno mase. Baltymus atskirai išplakti iki purios masės ir atsargiai maišant dalimis sudėti į tešlą. Likusiame svieste kepti blynus, kol įgaus lengvai auksinį atspalvį ir šiek tiek išsipūs. Tuomet apversti ir kepti dar 30 sek. Iškepusius blynus suplėšyti kąsnio dydžio gabaliukais. Atskiroje keptuvėje pakaitinti perpjautas slyvas. Šioms suminkštėjus suberti likusį cukrų ir kaitinti maišant, kol jis išsilydys. Slyvas ir sirupą supilti ant blynų. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.

 

Traditional,Austrian,Kaiserschmarren,With,Plums,And,Raisins,Served,As,A

 

Ryžių pudingas su slyvomis

 

2 porcijos

100 g 175 kcal

Ruošti 3 val.

 

  •  600 ml pieno
  •  300 ml grietinėlės
  •  100 g trumpagrūdžių ryžių
  •  7 šaukštai cukraus
  •  Šaukštas kedrinių pinijų
  •  Šaukštas tarkuotos citrinos žievelės
  •  Šaukštelis cinamono
  •  Šaukštelis vanilinio cukraus
  •  10 slyvų
  •  Šaukštas citrinos sulčių
  •  30 ml vandens

GAMINIMAS. Pieną užvirinti, pagardinti vaniliniu cukrumi. Supilti grietinėlę, suberti nuplautus ryžius ir gerai išmaišyti. Virti uždengus apie 20 min. ant silpnos kaitros. Suberti 3 šaukštus cukraus, cinamoną, išmaišyti ir virti dar 20 min. Ryžiams išvirus į karštą pudingą suberti citrinos žievelę ir kedrines pinijas. Gerai išmaišyti. Šiek tiek atvėsusią masę sudėti į indelius ir šaldyti apie 2 val. Puode kaitinti vandenį, citrinos sultis ir likusį cukrų. Cukrui ištirpus į sirupą suberti perpjautas slyvas. Virti apie 15 min., kol slyvos suminkštės. Išvirusias sudėti ant sustingusio pudingo.

 

Rice,Pudiing,With,Sliced,Cooked,Plums,Served,In,A,Bowl

 

Sluoksniuotos bandelės

 

2 porcijos

100 g 147 kcal

Ruošti 30 min.

 

  •  275 g sluoksniuotos bemielės tešlos
  •  10 slyvų
  •  2 šaukštai vanilinio cukraus
  •  Kiaušinio trynys
  •  50 g sviesto
  •  Šaukštelis cinamono
  •  8 šaukšteliai miltelinio cukraus

GAMINIMAS. Slyvas perpjauti, išimti kauliukus ir supjaustyti 2–3 mm storio riekelėmis. Tešlą iškočioti ir supjaustyti kvadratėliais. Dviejuose priešinguose kvadratėlių kampuose padaryti įstrižas įpjovas, per jas prakišus kraštelį suformuoti bandeles. Slyvas išdėlioti ant kvadratėlių, pabarstyti vaniliniu cukrumi. Kraštelius patepti išplaktu tryniu. Bandeles sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Sviestą ištirpinti, sumaišyti su milteliniu cukrumi ir cinamonu. Gauta mase aptepti slyvas ir kraštelius. Kepti 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, kol gražiai apskrus.

 

Puff,Pastry,Pies,With,Plums,,Apples,,Mint,And,Honey

 

Slovakiški lietiniai

 

4 porcijos

100 g 223 kcal

Ruošti 45 min.

 

LIETINIAMS:

  •  2 kiaušiniai
  •  150 g miltų
  •  200 ml vandens
  •  Druskos pagal skonį
  •  Šaukštas aliejaus
  •  Šaukštas sausų aguonų papuošti

ĮDARUI:

  •  50 g mirkytų aguonų
  •  4 šaukštai rudojo cukraus
  •  6 slyvos

GAMINIMAS. Kiaušinius suplakti, sumaišyti su miltais ir druska. Dalimis supilti vandenį ir maišyti, kad neliktų tešlos gumuliukų. Supilti aliejų ir gerai išmaišyti. Tešlą apie 30 min. šaldyti. Prieš kepant masę gerai išmaišyti. Kepti gerai įkaitintoje sausoje keptuvėje. Lietiniui sutvirtėjus apversti ir kitą pusę kepti ne ilgiau kaip 15 sek. Įdarui pakaitinti smulkiai pjaustytas slyvas, cukrų ir mirkytas aguonas. Kai cukrus visiškai išsilydys, įdaryti lietinius ir susukti. Patiekti gausiai apibarsčius aguonomis.

 

Lokse,,Traditional,Slovak,Potato,Flatbread,With,Plum,Jam,And,Poppy

   

Spausdinti

 

Autorius Eglė Stratkauskaitė