Medus – vienas vertingiausių gamtos produktų. Nors jis tinka įvairiausiems skanumynams ruošti, populiariausias pasirinkimas – desertai su medumi. Dalijamės žiemos vakarams idealiai tinkančiais receptais.

 

Medaus pyragas

 

10 porcijų

100 g 449 kcal

Ruošti 1,5 val.

   
  •  625 g miltų
  •  Šaukštelis kepimo miltelių
  •  2 šaukštai cinamono
  •  Žiupsnelis druskos
  •  3 kiaušiniai
  •  150 g cukraus
  •  350 g medaus
  •  250 g grietinės
  •  100 ml saulėgrąžų aliejaus
  •  Uogų, vaisių puošti
 

GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, cinamonu, druska. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki purumo ir įmaišyti medų (jei kietas, išlydyti karšto vandens garų vonelėje), grietinę, aliejų. Viską gerai sumaišyti su miltų mišiniu. Gautą tešlą supilti į riebalais išteptą kepimo formą. Kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ºC. Patiekti papuošus uogomis, vaisiais.

 

shutterstock_2163628397

   

Kakaviniai meduoliai

 

10 porcijų

100 g 530 kcal

Ruošti 50 min.

 

Tešlai:

  •  Kiaušinis
  •  150 g cukraus
  •  150 g medaus
  •  250 ml pieno
  •  40 ml aliejaus
  •  475 g miltų
  •  3 šaukštai nesaldintos kakavos miltelių
  •  1,5 šaukštelio kepimo miltelių

Glaistui:

  •  Kiaušinio baltymas
  •  100 g miltelinio cukraus
  •  2 šaukšteliai citrinos sulčių
 

GAMINIMAS. Kiaušinį išplakti su cukrumi iki purios masės. Įmaišyti medų (jei kietas, išlydyti karšto vandens garų vonelėje), pieną ir aliejų. Suberti persijotus ir su kakava bei kepimo milteliais sumaišytus miltus. Turi išeiti gana tvirta tešla, nelipti prie rankų. Iškočioti 2 cm storio lakštą ir stikline išspausti maždaug 5 cm skersmens apskritimus. Dėti į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Meduolius kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ºC.

 

Glaistui sumaišyti baltymą su milteliniu cukrumi ir citrinos sultimis. Iškeptus meduolius truputį pravėsinti ir apšlakstyti glaistu. Leisti glazūrai išdžiūti.

 

shutterstock_2004560441

 

Sveikuoliškas skanėstas

 

2 porcijos

100 g 265 kcal

Ruošti 20 min.

 
  •  150 g rikotos
  •  100 g graikiško jogurto
  •  60 g medaus
  •  Obuolys
  •  Šaukštelis cinamono
  •  50 g sviesto
  •  60 g smulkintų graikinių riešutų
  •  Šviežių mėtų puošti
 

GAMINIMAS. Rikotą sumaišyti su jogurtu ir 30 g medaus (jeigu kietas, išlydyti karšto vandens garų vonelėje). Obuolį nulupti, supjaustyti nedideliais kubeliais, apvolioti cinamonu ir kelias minutes kepinti svieste. Kai obuoliai ims minkštėti, supilti likusį medų ir maišant dar truputį patroškinti. Obuolių masę atvėsinti.

 

Sluoksniuoti stikliniuose indeliuose: pirmiausia dėti rikotos sluoksnį, tuomet – obuolių, šiuos apiberti riešutais ir kartoti, kol stiklinė užsipildys. Papuošti mėtų lapais.

 

shutterstock_643949788

 

Keptos kriaušės

 

4 porcijos

100 g 210 kcal

Ruošti 45 min.

 
  •  4 kriaušės
  •  60 g medaus
  •  Šaukštelis klevų sirupo
  •  Žiupsnelis cinamono
  •  50 g smulkintų graikinių riešutų

GAMINIMAS. Kriaušes perpjauti pusiau, išimti sėklalizdžius ir išskobta puse žemyn sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Medų ištirpinti karšto vandens garų vonelėje, sumaišyti su klevų sirupu ir cinamonu. Pusę sirupo apšlakstyti ant kriaušių. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ºC. Kepant kriaušes nuolat apšlakstyti išsiskyrusiomis sultimis. Riešutus sumaišyti su likusiu sirupu. Mišiniu įdaryti šiek tiek pravėsusias kriaušes ir dar kelias minutes pakepti orkaitėje. Patiekti šiltas.

 

shutterstock_2195908979

 

Čiuros su aitriu medaus padažu

 

5 porcijos

100 g 295 kcal

Ruošti 30 min.

 
  •  115 g sviesto
  •  250 ml vandens
  •  125 g miltų
  •  3 kiaušiniai
  •  Šaukštas medaus
  •  Šlakelis vanilės ekstrakto
  •  Aliejaus virti
  •  Šaukštas cukraus
  •  Šaukštelis cinamono

Padažui:

  •  5 šaukštai medaus
  •  3 šaukštai aitriųjų paprikų pastos
 

GAMINIMAS. Sviestą dėti į keptuvę, supilti vandenį ir kaitinti, kol ištirps. Maišant pamažu suberti miltus. Toliau maišant kaitinti, kol viskas sulips į vientisą minkštą tešlos gniutulą. Nukėlus po vieną sumušti kiaušinius, gerai išmaišyti. Pagardinti medumi ir vanilės ekstraktu, dar kartą kruopščiai permaišyti. Tešlą sukrėsti į konditerinį maišelį ir, naudojant žvaigždutės formos antgalį, išspausti norimo ilgio lazdeles. Virti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Išėmus dėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Šiltas apibarstyti cukraus ir cinamono mišiniu. Patiekti su padažu – medų pašildyti ir sumaišyti su pasta. Tiek čiuros, tiek padažas patiekiami šilti.

 

shutterstock_1585155232

   

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė