Easter,Eggs,Painted,With,Natural,Egg,Dye,From,Fruits,And

Šv. Velykos jau čia pat, todėl visi pamažu atsitraukiame nuo darbų ir imame galvoti apie malonius šventiškus rūpesčius. Vienas svarbiausių šios pavasario šventės simbolis – margučiai. Jų dažymas daug džiaugsmo suteikia visiems šeimos nariams. O ar žinote, kaip išgauti nuostabias jų spalvas nenaudojant nė lašo chemijos?

 

Geltona spalva
Į litrą vandens berti 3 šaukštus ciberžolės miltelių ir įpilti šaukštą acto. Sudėti kiaušinius ir virti 15 min. Norint ryškesnės spalvos kiaušinius galima palikti pamirkti nuėmus nuo ugnies.

 

Mėlyna spalva
Burokine tarka sutarkuoti mėlynojo kopūsto galvą. Tarkius užpilti 500 ml vandens, įpilti 6 šaukštus acto. Kaitinti iki užvirimo, palikti atvėsti. Į atvėsusį nuovirą dėti kiaušinius ir virti 15 min. Nuėmus nuo ugnies juos nuovire galima palikti ilgiau – bus intensyvesnė spalva.

 

Rožinė spalva
2 puodelius burokėlių tarkių užpilti 500 ml vandens. Įpilti 2 šaukštus acto ir kaitinti iki užvirimo. Į atvėsusį nuovirą dėti kiaušinius ir virti 15 min. Norint ryškesnės spalvos, palikti mirkti ilgiau.

 

Ruda (šokoladinė) spalva
Į litrą vandens įberti 6 šaukštus maltos kavos, supilti 2 šaukštus acto ir kaitinti iki užvirimo, paskui sumažinus ugnį virti dar apie 15 min. Į atvėsintą nuovirą sudėti kiaušinius, virti 15 min. Intensyvesnei spalvai išgauti kiaušinius galima palikti mirkti net per naktį.

 

Oranžinė spalva
2 stiklines geltonojo svogūno lukštų užpilti 500 ml vandens, įpilti 3 šaukštus acto. Kaitinti iki užvirimo, paskui sumažinus ugnį virti dar apie 20 min. Į atvėsintą nuovirą dėti kiaušinius ir virti 15 min. Kuo ilgiau paliksite mirkti, tuo oranžinė spalva bus sodresnė.

 

Žalia spalva
Ryškiausią ir gražiausią žalią atspalvį išgausite pirmiausiai kiaušinius nudažę geltonai, naudodami receptą su ciberžole, o paskui juos pamirkę mėlynojo kopūsto nuovire. Turėtų gautis sodri samaninė spalva.

 

Juoda spalva
Keletą saujų smulkintų alksnio žievių užpilti vandeniu taip, kad apsemtų. Įpilti 3-4 šaukštus acto ir virti apie 30-40 min. ant nedidelės ugnies. Po to nuovirui leisti pastovėti per naktį. Į jį dėti kiaušinius ir virti 15 min. Po to galima dar pamirkyti– kuo ilgiau tai darysite, tuo sodresnį juodą atspalvį išgausite.

 

Autorius Jūratė Survilė