Prancūzai visam pasauliui dovanojo daugybę puikių konditerinių terminų. Žodis grillage reiškia skrudinimą, deginimą. Skanėstas gaminamas iš riešutų, sėklų, cukraus arba medaus mišinio. Tikras kokybiškas griliažas yra maloniai saldus, nekartus ir nelimpa prie dantų. Kaip pasigaminti tokių desertų?

 

Griliažiniai saldainiai

 

griliaziniai (5)

 
  • 1 kg graikinių riešutų
  • 340 g medaus
  • 100 g cukraus
  • Aliejaus pagal skonį
 

GAMINIMAS. Medų sumaišyti su cukrumi ir kaitinti, kol ištirps. Susmulkinti riešutus ir pakepinti sausoje keptuvėje. Sumaišyti su medumi ir troškinti apie 15 min. Perdėti į aliejumi išteptą skardą. Išlyginti paviršių. Atvėsinti.

 

12 porcijų

100 g 565 kcal

Ruošti 30 min.

 

Griliažinis tortas

 

griliaziniai (6)

 

Biskvitui:

  • 4 kiaušiniai
  • 100 g miltų
  • 20 g kakavos miltelių
  • 120 g cukraus
  • 20 g sviesto

Kremui:

  • 130 ml pieno
  • 130 g cukraus
  • 300 g sviesto
  • Šaukštas konjako
  • 90 g persikų

Viršui: 

  • 50 g migdolų
  • 150 g cukraus
  • 50 ml vandens
  • Valgomų papuošimų
 

GAMINIMAS. Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių, šiuos išplakti su 100 g cukraus. Baltymus išplakti su likusiu cukrumi iki standžių putų. Sumaišyti su tryniais. Likusius ingredientus sumaišyti ir įmaišyti į kiaušinių masę. Tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃.

 

Iš pieno ir cukraus išvirti sirupą. Uždengti ir atvėsinti. Išplakti kambario temperatūros sviestą. Po truputį, nenustojant plakti, supilti sirupą. Supilti konjaką ir dar truputį plakti iki vientisos masės. Kremą padalyti į tris dalis – vieną nedidelę puošti ir dvi lygias pertepti. Šias sumaišyti su smulkintais persikais.

 

Biskvitą supjaustyti į tris dalis ir pertepti kremu su persikais. Viršų aptepti likusiu kremu. Padėti į šaldytuvą.

 

Nuluptus riešutus suberti ant kepimo popieriaus ir kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Vandenį sumaišyti su cukrumi ir virti, kol karamelizuosis. Sumaišyti su smulkintais ir kepintais migdolais, greitai išmaišyti ir perdėti ant kepimo popieriaus. Palaukti, kol sustings. Paskui masę sutrupinti. Tortą gausiai apibarstyti griliažiniais trupiniais ir papuošti.

 

12 porcijų

100 g 365 kcal

Ruošti 3 val. 

 

Griliažiniai sausainiai

 

griliaziniai (4)

 
  • 300 g miltų
  • 140 g cukraus
  • Šaukštas ledinio vandens
  • 150 g graikinių riešutų
  • 40 ml grietinėlės
  • 240 g sviesto
  • Kiaušinis
  • 100 g saulėgrąžų sėklų
  • 50 g medaus
 

GAMINIMAS. Sijotus miltus sumaišyti su 100 g cukraus, sudėti 200 g tarkuoto sviesto. Supilti vandenį, įmušti kiaušinį ir išminkyti tešlą. Suvynioti į maistinę plėvelę ir 1 val. šaldyti. Ant miltuoto paviršiaus iškočioti maždaug 5 mm storio lakštą ir išpjauti apskritimus. Sausainius sudėti ant kepimo popieriaus ir kepti 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃.

 

Sumaišyti likusį cukrų, sviestą ir grietinėlę. Kai užvirs, virti dar apie 4 min. Į masę suberti saulėgrąžas, smulkintus riešutus ir išmaišyti. Ant kiekvieno sausainio dėti po šaukštą įdaro ir toliau kepti orkaitėje 7 min.

 

12 porcijų

100 g 288 kcal

Ruošti 2 val.

 

Mangų parfė su migdolų griliažu

 

griliaziniai (3)

 
  • 200 ml 33 % grietinėlės
  • 400 g konservuotų mangų
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 100 g cukraus
  • Šaukštelis vanilinio cukraus
  • 50 g migdolų
  • 30 ml vandens
  • Plaktos grietinėlės pagal skonį
 

GAMINIMAS. Mangus nusunkti ir sutrinti elektriniu trintuvu. Pertrinti per sietelį. Trynius sumaišyti su puse cukraus ir vaniliniu cukrumi. Sudėti pusę mangų tyrės. Viską išplakti iki purumo. Šį mišinį 10 min. kaitinti vandens vonelėje. Atvėsinti ir sumaišyti su likusia tyre. Grietinėlę išplakti iki standžių putų ir sumaišyti su mangų tyre. Šaldyti 3 min. Išmaišyti, sudėti į silikonines formeles ir užšaldyti.

 

Vandenį sumaišyti su likusiu cukrumi ir išvirti tirštą karamelę. Sausoje keptuvėje pakepinti smulkintus riešutus. Sumaišyti su karamele. Suberti ant kepimo popieriaus ir atvėsinti. Griliažą sutrupinti ir sluoksniuoti su mangų ledais. Patiekti papuošus plakta grietinėle.

 

6 porcijos

100 g 240 kcal

Ruošti 40 min.

 

Bananiniai ledai su griliažiniais dribsniais

 

griliaziniai (1)

 
  • Bananas
  • 200 g varškės
  • 4 šaukštai grietinėlės
  • Miltelinio cukraus pagal skonį
  • 75 g cukraus
  • 2 šaukštai obuolių tyrės
  • 2 šaukštai avižinių dribsnių
  • Šaukštas medaus
  • 3 šaukštai graikinių riešutų
 

GAMINIMAS. Varškę, pjaustytą bananą, grietinėlę ir miltelinį cukrų išplakti elektriniu trintuvu. Masę sudėti į formeles ir laikyti šaldiklyje, kol visiškai sustings. Kas pusvalandį pamaišyti.

 

Cukrų tirpinti, kol karamelizuosis. Sudėti obuolių tyrę, medų ir išmaišyti. Suberti smulkintus riešutus ir avižinius dribsnius. Viską gerai išmaišyti ir pašildyti ant mažos kaitros. Plonu sluoksniu masę paskleisti ant kepimo popieriaus ir išdžiovinti. Sutrupinti ir papuošti gatavus ledus.

 

10 porcijų 

100 g 82 kcal

Ruošti 3,5 val.

 

Griliažiniai saldainiai šokolade

 

griliaziniai (2)

 
  • 250 g juodojo šokolado
  • 4 šaukštai medaus
  • 120 g cukraus
  • 170 g lazdynų riešutų
 

GAMINIMAS. Medų ištirpinti su cukrumi. Suberti smulkintus riešutus, išmaišyti ir sukrėsti ant folijos. Pakočioti, kad būtų lygus sluoksnis. Vandens vonelėje ištirpdyti sulaužytą šokoladą. Sustingusį griliažą smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su skystu šokoladu. Palaukti, kol sustings.

 

12 porcijų

100 g 520 kcal

Ruošti 30 min.

 

 
Spausdinti