Prisirpusia vasara kvepiantys desertai su vyšniomis
2023-07-13 13:30Vasara apdovanoja įvairiomis gamtos gėrybėmis. Jau galime saujomis raškyti prisirpusias vyšnias. Kokių įdomių desertų iš jų paruošti ir nustebinti namiškius bei svečius?
Minkštutis pyragas
8 porcijos
100 g 368 kcal
Ruošti 55 min.
- 4 kiaušiniai
- 100 g cukraus
- 240 ml pieno
- Šaukštas amareto
- 90 g miltų
- Pusė šaukštelio druskos
- Truputį sviesto patepti
- 200 g vyšnių be kauliukų
GAMINIMAS. Kiaušinius plakti su cukrumi, kol šis ištirps. Supilti pieną, amaretą, suberti miltus, druską ir maišyti, kol tešla taps vientisa. Skardą ištepti sviestu ir dugne išdėlioti vyšnias. Ant viršaus pamažu supilti tešlą. Kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti šiltą.
Traškūs migdoliniai sausainėliai
24 vnt.
100 g 398 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 190 g migdolų miltų
- 60 g kvietinių miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Pusė šaukštelio druskos
- 170 g miltelinio cukraus
- 120 g minkšto sviesto
- 55 g kreminio sūrio be priedų
- Kiaušinis + kiaušinio baltymas
- 2 šaukšteliai migdolų ekstrakto
- 250 g vyšnių džemo
GAMINIMAS. Migdolų miltus sumaišyti su kvietiniais, kepimo milteliais ir druska. Atidėti. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu nedideliu greičiu atsargiai išmaišyti sviestą su milteliniu cukrumi ir sūriu. Įmušti kiaušinį, supilti baltymą ir migdolų ekstraktą, permaišyti. Suberti trečdalį miltų mišinio, išmaišyti. Taip palengva suberti visus miltus. Paruoštą tešlą susukti į maistinę plėvelę ir 2 val. dėti į šaldytuvą. Tešlą padalinti į 24 lygias dalis. Iš kiekvienos jų suformuoti kamuoliuką, suspausti, viduryje pirštu padaryti įdubą. Į ją dėti vyšnių džemo. Paruoštus sausainėlius dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Patiekti atvėsusius.
Sluoksniuotos tešlos pyragėliai
6 porcijos
100 g 342 kcal
Ruošti 1 val.
ĮDARUI:
- 1,5 šaukšto kukurūzų krakmolo
- 1,2 šaukštai kambario temperatūros vandens
- 340 g vyšnių be kauliukų
- 100 g cukraus
- Žiupsnelis druskos
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
TEŠLAI:
- 2 lapai mielinės sluoksniuotos tešlos
- Kiaušinis
- 2 šaukšteliai pieno
GAMINIMAS. Krakmolą sumaišyti su vandeniu ir atidėti. Vyšnias suberti į puodą, užberti cukrumi, pagardinti druska ir maišant kaitinti ant vidutinės kaitros, kol išsiskirs sulčių, o cukrus ištirps. Įmaišyti krakmolo tirpalą ir kaitinti, kol užvirs, reguliariai pamaišyti. Nuėmus įmaišyti vanilės ekstraktą. Palikti visiškai atvėsti.
Tešlą iškočioti ir supjaustyti kvadratėliais. Jų kraštus aptepti kiaušinio ir pieno plakiniu. Į centrą dėti vyšnių įdaro, viršų užkloti kitu kvadratėliu ir tvirtai užspausti kraštus. Taip paruošti visus pyragėlius. Norint, kad atrodytų gražiau, viršutinius kvadratėlius įpjauti keliais negiliais horizontaliais pjūviais. Paruoštus pyragėlius aptepti likusiu kiaušinio plakiniu ir dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Gardūs tiek šilti, tiek atvėsę.
Vyšnios šokolade
8 porcijos
100 g 196 kcal
Ruošti 45 min.
- 100 g juodojo šokolado
- 2 šaukšteliai amareto
- 250 g vyšnių be kauliukų
GAMINIMAS. Šokoladą ištirpinti garų vonelėje, įmaišyti amaretą. Kiekvieną vyšnią pamirkyti šokolade ir dėti ant kepimo popieriumi iškloto paviršiaus. 30 min. šaldyti, kad šokoladas sustingtų.
Greitai paruošiami ledai
6 porcijos
100 g 231 kcal
Ruošti 10 min.
- 450 g šaldytų vyšnių be kauliukų
- 240 ml grietinėlės
- 240 ml pieno
- 70 g miltelinio cukraus
- Žiupsnelis druskos
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
GAMINIMAS. Visus ingredientus sudėti į elektrinį plakiklį ir sutrinti iki vientisos masės. Patiekti nedelsiant.
Autorius Jūratė Survilė