Jau kuris laikas šeštadienio rytais su televizijos žiūrovais sveikinasi itin žavi moteris – maisto tinklaraščių „Skanus gyvenimas“ ir „Maisto klubas“ kūrėja Ilona Juciūtė. Profesionali šefė kulinarinėje TV3 laidoje „Virtuvės istorijos“ ne tik dalinasi patiekalų receptais, patarimais, bet ir sugeba prakalbinti bet kokį laidos svečią. Lengvai paruošiamiems lietuviškiems patiekalams neabejinga moteris pasidalijo Velykų stalui tinkamais receptais ir išdavė paslaptį, kad būnant kulinare, išlaikyti lieknas kūno formas nėra lengva.

 

1 (Small)

   

Dar tik pirmuosius žingsnius televizijoje žengianti I. Juciūtė jau įrodė esanti sutverta televizijai. Charizmatiška ir visuomet besišypsanti moteris ne tik iškalbinga, bet ir puikiai atrodo ekrane. Sparčiai populiarėjanti kulinarinės laidos vedėja sako, kad jos šeimoje puoselėjamos įprastos velykinės tradicijos.

 

„Rytas prasideda šeimoje, kur visi išsirenkame po tvirčiausią margutį ir su palinkėjimais vienas kitam mes susimušame kiaušiniais. Suvalgome šventinius pusryčius ir tęsiame šventę  pas mano mamą, kuri labai puoselėja tradicijas. Taip pat kiekvienais metais su šeima stengiamės išbandyti vis kitus kiaušinių marginimo būdus, vaikams tai itin smagus užsiėmimas“, pasakojo profesionali virtuvės šefė.

 

2 (Small)

 

Kulinarė sako, kad ant jos šeimos velykinio stalo visuomet galima rasti mamos ruoštą sviestinį avinėlį: „Daug metų velykinis meniu yra panašus, tradicinis. Būtinai karštam patiekalui ruošiame veršieną, taip pat būna šaltienos, naminės bulkos – pyrago, žinoma, ant stalo visada yra margučių. Iki dabar mama visada ruošia sviestinį avinėlį, kuris puošia gausiai žalumynais apklotą stalą. Aš per Velykas visada atsakinga už saldžius kepinius, tad kasmet stengiuosi iškepti dar neragautą tortą.“

 

Ilona juokiasi, kad nors šventes švęsti itin smagu, tačiau jai, kaip ir daugeliui lietuvaičių, sunku nepersivalgyti. „Šventės prie stalo, o jei jos pas mamas, su nepersivalgymu yra ypač sudėtinga. Visi žinome, kad mamos dar ir įsižeis, jei kažko neparagausime. Tačiau viena iš mūsų šeimos tradicijų – ilgas pasivaikščiojimas tarp sočių ir gausių vaišių. Tad praleidus kelias valandas gamtoje ir vėl galime mėgautis skaniu maistu“, šypsodamasi pasakojo moteris.

 

Profesionali šefė rekomenduoja valgyti po mažai ir dažniau rinktis daržoves: „Rekomenduoju valgyti po nedaug. Nors per šventes stalai būna nukloti patiekalais, bet tai nereiškia, kad visko turime suvalgyti po pilną lėkštę. Pavasaris jau atėjęs, todėl galime rinktis valgyti daugiau salotų, daržovių, kurios taip neapsunkina kaip mėsa. Uostykite, ragaukite, mėgaukitės mažais kąsneliais, lėtai kramtykite ir pamatysite, pajusite greičiau sotumo jausmą ir mažiau suvalgysite.“

 

Paklausus, kaip žaviai ir visada besišypsančiai moteriai pavyksta išlaikyti kūno formas, I. Juciūtė juokiasi, kad skanus maistas tikrai daro įtaką jos svoriui: „Aš esu priklausoma nuo skanaus maisto. Visada save guodžiu: arba valgai, ką nori, arba atrodai kaip nori. Pati dar tik mokausi valgyti po nedaug. Mūsų skrandis juk ne šiukšliadėžė, kad reiktų ten dėti bet ką.“

 

Kulinarė tikina, kad pati, deja, savo mitybos įpročiais negali pasigirti. „Savo mitybos įpročiais negaliu girtis, nes visiškai negaliu valgyti pusryčių. Man nesinori, nejaučiu malonumo… O prie puodelio arbatos ar kavos negaliu apsieiti be deserto ir dažniausiai tai būna pyragėliai. Nesuprantu, kaip galima gerti kavą, arbatą neužkandant“, apie savo mitybos įpročius kalbėjo moteris.

 

Kulinarinės laidos vedėja I. Juciūtė su skaitytojais dalijasi trijų patiekalų receptais, kurie pasak profesionalios šefės, puikiai tiks Velykų stalui. Šiuos patiekalus moteris gamino šventės išvakarėse, šeštadienio rytą rodytoje TV3 laidoje „Virtuvės istorijos“.

 

ŠOKOLADINIS PYRAGAS SU SŪRIO KREMU

 

D4P_9637 (Small)

250 g sviesto

300 g juodojo šokolado

2 kiaušiniai

300 g miltų

150 g cukraus

 

Kremui:

 

500 g „Philadelphia“ grietinėlės sūrio kremo

150 g cukraus

2 kiaušiniai

220 g grietinėlės

 

Gaminimas:

Šokoladą ištirpinti su sviestu ir atvėsinti. Kiaušinį išplakti su cukrumi, sumaišyti su šokolado lydiniu ir persijotais miltais. Masę iškloti ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Kepti 10 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Grietinėlės sūrį išplakti su cukrumi, įmaišyti kiaušinį bei grietinėlę ir supilti ant pagrindo. Kepkite dar 15 minučių. Leiskite atvėsti orkaitėje, vėliau dėkite į šaldytuvą ir vėsinkite dar valandą. Supjaustykite kvadratėliais ir valgykite.

 

ŠAŠLYKAI SU POMIDORU SALSA

 

D4P_9616 (Small)

Šiam patiekalui virtuvės šefė Ilona pasirinko 1 kg marinuotos sprandinės šašlykų.

 

Gaminimas:

Šašlykus sumaukite ant iešmelių ir kepkite ant įkaitintų žarijų apie 20 minučių nuolat vartydami.

 

Pomidorų salsa su mėlynuoju svogūnu

 

400 g įvairių rūšių pomidorų

Avokadas

Citrina

Mėlynasis svogūnas

Druska, pipirai

Keli šaukštai alyvuogių aliejaus.

 

Gaminimas:

Supjaustykite pomidorus, avokadą ir svogūną kubeliais, pašlakstykite citrinos sultimis, pagardinkite druska ir pipirais bei įpilkite aliejaus.

 

LAŠIŠOS SUKTINUKAI SU VARŠKĖS SŪRIO KAMUOLIUKAIS

 

D4P_9569 (Small)

Sūdyta lašiša

Indelis varškės užtepėlės

Džiūvėsėliai

Sultenės

Džiovintų pomidorų užtepas

 

Gaminimas

Ant džiūvėsėlių užtepkite džiovintų pomidorų užtepo. Varškės sūrio kamuoliuką susukite į lašišos juostelę. Ant džiūvėsėlio dėkite kelis lapelius sultenių salotų ir į lašišą suvyniotą varškės kamuoliuką.

 

„Virtuvės istorijos“ – šeštadieniais 9 val. per TV3