Susirgus vėžiu tampa labai svarbu tai, kas yra valgoma. Organizmui šiuo metu reikia pakankamai kalorijų ir maistinių medžiagų, kad išliktų stiprus. Tačiau dėl ligos (prieš, per ir po gydymo) gali būti patenkinti šį kūno poreikį. Kartais apskritai gali nebūti apetito. Kasdienės mitybos nereikia keisti drastiškai, bet šiek tiek pakeitimų turėtų būti.

 

dietos

Prieš gydymą

 

Prieš pradedant vėžio gydymą reikėtų į mitybą įtraukti daugiau sveikų maisto produktų. Šiuo metu dar nežinote, kaip gydymas jus paveiks ir kokie šalutiniai poveikiai vargins. Todėl gera idėja pasistengti pagerinti kasdienę mitybą jau dabar. Tai gali padėti jaustis geriau ir palaikyti kūną stiprų. Taip pat verta pagalvoti apie tas dienas, kai nesinori nieko gaminti. Tokioms dienoms šaldytuve ir virtuvinėse spintelėse reikėtų turėti sveikesnių maisto atsargų, ypač tokių, kurių nereikia virti ar kepti arba kurie verdami (kepami) tik labai trumpai. Tai, pavyzdžiui, riešutai, obuolių tyrė, jogurtas, supjaustytos daržovės, mikrobangų krosnelėje pašildomi rudieji ryžiai ir kitos greitai paruošiamos kruopos. Galima iš anksto pasigaminti sveikų užkandžių ir juos užsišaldyti. Taip pat šiuo metu galima pagalvoti apie tai, kas iš šeimos narių ar draugų, galėtų jums atnešti maisto pirmosiomis terapijos dienomis ir (arba) savaitėmis.

 

Per gydymą

 

Gali būti dienų, kai jausitės alkani, bet gali būti ir tokių dienų, kai nesinorės nieko paimti į burną. Tomis dienomis, kai apetitas atsiranda, rekomenduojama valgyti daugiau baltymų ir sveikų kalorijų. Tai padės išlaikyti organizmą stiprų ir sumažinti jam padaryti gydymo žalą. Daug sveikų baltymų yra liesoje mėsoje, vištienoje ir žuvyje, kiaušiniuose, pupelėse, riešutuose ir sėklose, sūryje, piene ir jogurtuose. Būtų gerai pasistengti kasdien suvalgyti maždaug 250 g šviežių vaisių ar daržovių per dieną. Į mitybą įtraukti tamsiai žalios ir ryškiai geltonos spalvos daržovių ir tokių citrusinių vaisių kaip apelsinai ir greipfrutai. Spalvotame maiste gali būti daugiau maistinių medžiagų. Tik nepamirškite vaisių ir daržovių prieš valgant labai gerai nuplauti! Visą dieną gerti daug skysčių. Vanduo – tinkamas pasirinkimas. Taip pat galima gerti šviežiai spaustas vaisių sultis. Jos aprūpins organizmą papildomais vitaminais ir skysčiais, todėl padės išvengti dehidratacijos. Taip pat svarbu nevalgyti žalios arba nepakankamai gerai iškepusios (išvirusios) mėsos ar paukštienos. Nevalgyti maisto produktų ir negerti gėrimų, kurie nėra pasterizuoti. Jeigu esate alkani ryte, rinkitės gausesnius pusryčius. Pusryčiai dabar gali būti kad ir pagrindinis dienos valgymas. Vėliau, kai apetitas sumažės, galima išgerti skystų maisto pakaitalų. Jeigu daug vienu metu suvalgyti negalite, valgykite dažniau, bet mažesnėmis porcijomis (5 – 6 kartus per dieną). Visada po ranka turėti sveikų užkandžių: jogurto, dribsnių, sūrio ir krekerių, sriubos. Prieš chemoterapiją suvalgius nedidelį užkandį galima kartais išvengti pykinimo.

 

Suvaldyti šalutinius poveikius

 

Vėžio gydymas sukelia daug šalutinių poveikių, dėl kurių gali būti sunku valgyti. Tačiau tinkama dieta gali padėti juos šiek tiek sušvelninti.

 

Pykinimas ir vėmimas. Vengti labai riebaus, aštraus, stipriai kvepiančio maisto. Kas kelias valandas suvalgyti šiek tiek sauso maisto, pavyzdžiui, džiūvėsėlių. Gerti skysčių: sultinių, sportinių gėrimų, vandens.

 

Burnos ir gerklės skausmas ir kitos problemos. Rinktis minkštą maistą. Vengti kieto, aštraus ir rūgštaus maisto. Valgyti drungną (ne šaltą ir ne karštą) maistą. Sriubas ir sultis gerti per šiaudelį.

 

Viduriavimas ir vidurių užkietėjimas. Viduriavimo atveju svarbu vartoti pakankamai skysčių, vengti daug skaidulų turinčių produktų (visadalių grūdų ir daržovių). Vidurių užkietėjimo atveju patariama pamažu į mitybą įtraukti daugiau maistinės ląstelienos turinčius produktus. Taip pat gerti daugiau skysčių.

 

Skonio pokyčiai. Vėžio gydymas gali turėti keistą poveikį skonio receptoriams. Gali pradėti būti skanūs tie produktai, kurie anksčiau nepatiko. Todėl reikėtų nebijoti išbandyti naujus skonius. Galbūt dabar jums patiks kartus ar rūgštus skonis (pavyzdžiui, imbieras ar greipfrutai) ar tokie prieskoniai kaip rozmarinai, mėtos, raudonėliai.