Įvairių patiekalų receptuose sutinkamas žodis „karamelizuotas“. Bet kaip tai padaryti ir kodėl, ne visi žino. Daržovėse yra cukraus, o norint pagerinti sriubos ar kitų patiekalų skonį, jas galima karamelizuoti kepant. Išbandykite mūsų pateiktus receptus! 

 

darzoves (2)

Prancūziškas pyragas su karamelizuotais svogūnais

 

  • 700 g svogūnų
  • 3 šaukštai sviesto
  • 3 šaukštai rudojo cukraus
  • 200 ml vandens
  • Kubelis vištienos sultinio
  • Šaukštas balzaminio acto
  • Šakelė rozmarino
  • 60 g tarkuoto sūrio
  • 500 g šaldytos bemielės tešlos
  • 2 šaukštų Dižono garstyčių
  • Žalumynų puošti
  • Sviesto kepti

 

Gaminimas. Svogūnus nulupti, 2 didelius supjaustyti į 16 vienodų skiltelių, likusius supjaustyti šiaudeliais. Šiaudeliais supjaustytus svogūnus kepti svieste, kol suminkštės ir karamelizuosis. Supilti vandenį, kuriame ištirpintas sultinio kubelis, ir virti, kol skystis išgaruos ir svogūnai pats džemo konsistencijos. Supilti balzaminį actą, suberti susmulkintą rozmariną, išmaišyti ir nukelti. Kitą keptuvę ištepti sviestu, suberti cukrų ir išdėlioti svogūnų skilteles. Kepti ant didelės kaitros, kol sviestas su cukrumi taps tamsiai gintarinės spalvos, o svogūnai šiek tiek suminkštės. Tada sumažinti kaitrą, sudėti karamelizuotus svogūnus, kaitinti dar minutę ir nukelti. Apibarstyti sūriu. Sluoksniuotos tešlos lapelius iškočioti į maždaug 25 cm dydžio apskritimą. Jį dėti į kepimo indą ir suformuoti aukštesnį kraštelį. Tešlą patepti garstyčiomis, centre padaryti tris įpjovas ir sudėti svogūnus. Kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃, kol tešla gražiai apskrus. Iškeptą pyragą atvėsinti, apversti į lėkštę. Apibarstyti smulkintais žalumynais.

 

4 porcijos

100 g 378 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

darzoves (4)

Skrebučiai su karamelizuotomis morkomis 

 

  • 250 g morkų
  • Raudonasis svogūnas
  • 30 g sviesto
  • Šaukštas cukraus
  • Pusė šaukštelio cinamono
  • Druskos pagal skonį
  • Prancūziškas batonas
  • Alyvuogių aliejaus kepti

 

Gaminimas. Morkas nuskusti, sudėti į verdantį vandenį ir virti apie 8 min., kol pusiau išvirs. Keptuvėje ištirpdyti sviestą su cukrumi ir druska. Kai cukrus pradės lydytis, suberti cinamoną. Morkas išimti iš vandens, nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Kai karamelė įgaus gintarinį atspalvį, sudėti morkas. Suberti smulkintą svogūną. Maišant kepti apie 5 min. Atvėsintas morkas supjaustyti šiaudeliais.

 

Supjaustyti batoną, aptepti aliejumi ir kepinti, kol apskrus. Patiekti su karamelizuotomis morkomis.

 

4 porcijos

100 g 184 kcal

Ruošti 30 min.

 

darzoves (3)

Salotos su karamelizuotomis morkomis, avokadais ir burokėliais

 

  • 750 g morkų
  • 500 g burokėlių
  • 2 avokadai
  • 80 g fetos
  • Šaukštas sezamų sėklų
  • 10 g petražolių
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Šaukštelis citrinos sulčių
  • Alyvuogių aliejaus pagal skonį

 

Gaminimas. Morkas nuskusti ir supjaustyti. Burokėlius nuskusti ir padalyti į 8 lygias dalis. Morkas virti sūdytame vandenyje apie 5 min., išgriebti. Burokėlius virti vandenyje apie 5 min. Irgi išgriebti. Morkas ir burokėlius sudėti į kepimo indą, apšlakstyti aliejumi, pagardinti prieskoniais ir kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃, kol ims blizgėti ir taps lipnios. Kepant daržoves kelis sykius pamaišyti.

 

Sausoje keptuvėje pakepinti sezamų sėklas. Susmulkinti petražoles. Avokadus perpjauti, išimti kauliukus, nulupti ir supjaustyti minkštimą. Apšlakstyti citrinos sultimis. Kai daržovės atvės, sumaišyti su avokadais. Suberti trupintą fetą, sezamų sėklas ir petražoles.

 

6 porcijos

100 g 161 kcal

Ruošti 1 val.

 

darzoves (1)

Kepti baklažanai karamelės padaže

 

  • 2 baklažanai
  • Druskos, cukraus pagal skonį
  • 2 skiltelės česnako
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Šaukštelis citrinos sulčių
  • 60 g medaus
  • 20 ml vandens
  • Maltos kalendros pagal skonį
  • Žalumynų puošti

 

Gaminimas. Baklažanus perpjauti išilgai, pabarstyti druska ir cukrumi ir palikti 1 val.

 

Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti smulkintą česnaką. Išimti.

 

Citrinos sultis sumaišyti su medumi ir vandeniu. Užvirinti. Sumažinti kaitrą ir virti apie 7 min. Prieš nukeliant įmaišyti kalendrą ir česnaką.

 

Nuo baklažanų nupilti skystį, nuplauti šaltu vandeniu ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Šiek tiek apkepti. Supilti karamelės padažą ir kepti apie 3 min. Papuošti smulkintais žalumynais.

 

2 porcijos

100 g 283 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

 

Spausdinti