Desertai iš pūstų ryžių – lengvi ir tirpstantys burnoje
2023-04-03 15:21Pūstų ryžių esame valgę daugelis, nors tai skamba lyg naujovė. Jų dažnai maišoma į sausus pusryčius, javainių batonėlius, trapučius ir kitus užkandžius. Pūstų ryžių galima įsigyti ir vienų, o įsigijus pasigaminti burnoje tirpstančių desertų!
Gardūs kamuoliukai
4 porcijos
100 g 210 kcal
Ruošti 20 min.
- 140 g nerafinuoto cukranendrių cukraus miltelių
- Žiupsnelis malto žaliojo kardamono
- Šaukštelis lydyto sviesto
- Šlakelis vandens
- 60 g pūstų ryžių
GAMINIMAS. Į puodą suberti cukrų, kardamoną, sudėti sviestą ir supilti vandenį. Gerai išmaišyti ir kaitinti ant vidutinės kaitros nuolat maišant, kol masė ims tirštėti. Palikti atvėsti. Į atvėsusią masę suberti pūstus ryžius ir gerai išmaišyti, kad jie tolygiai pasidengtų. Rankas pasitepti sviestu ar kitais riebalais, kad prie jų neliptų ryžių masė, ir iš jos formuoti nedidelius kamuoliukus.
Šokoladiniai batonėliai
4 porcijos
100 g 305 kcal
Ruošti 3,5 val.
- 18 g pūstų ryžių
- 70 g juodojo šokolado
- 80 g sviesto
- 30 g miltelinio cukraus
- 3 šaukšteliai pieno miltelių
GAMINIMAS. Pūstus ryžius kelias minutes kepinti sausoje keptuvėje, kad taptų traškūs. Šokoladą su sviestu išlydyti garų vonelėje. Į šokolado masę įmaišyti miltelinį cukrų ir pieno miltelius. Suberti kepintus ryžius, gerai išmaišyti. Masę supilti į silikoninę formą (arba kitą, išklotą kepimo popieriumi ar maistine plėvele) – turi susidaryti apie 1 cm storio lakštas. 3 val. dėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Prieš patiekiant supjaustyti norimo dydžio gabalėliais.
Sveikuoliški batonėliai
8 porcijos
100 g 368 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 60 g lukštentų saulėgrąžų sėklų
- 60 g mėgstamų riešutų
- 2 šaukšteliai sezamų sėklų
- 27 g pūstų ryžių
- 80 g avižų dribsnių
- 170 g medaus
- 60 g kreminio žemės riešutų sviesto
- 60 g šokolado lašelių
GAMINIMAS. Saulėgrąžas, smulkintus riešutus ir sezamų sėklas kelias minutes kepinti sausoje keptuvėje, kol apskrus ir pasklis malonus aromatas. Suberti ryžius, avižas ir išmaišyti. Medų (jei kietas, išlydyti garų vonelėje) sumaišyti su žemės riešutų sviestu ir šokolado lašeliais. Į šią masę suberti riešutų ir ryžių mišinį, viską gerai išmaišyti. Suformuoti maždaug 1,5 cm lakštą ir 2 val. dėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Prieš patiekiant supjaustyti porcijos dydžio gabalėliais.
Traškus šokoladinio kremo skanėstas
2 porcijos
100 g 365 kcal
Ruošti 45 min.
- Avokadas
- 100 g maskarponės
- 80 g juodojo šokolado
- Du šaukštai klevų sirupo
- 100 g konservuotų persikų
- 10 g pūstų ryžių
GAMINIMAS. Avokadą nulupti, išimti kauliuką, sutrinti iki tyrės ir sumaišyti su maskarpone. Šokoladą išlydyti garų vonelėje ir kartu su klevų sirupu supilti į maskarponės masę. Išmaišyti. Suberti mažais kubeliais pjaustytus persikus (šiek tiek pasilikti) ir ryžius. Dar kartą atsargiai išmaišyti ir masę supilti į serviravimo indelius. 30 min. dėti į šaldytuvą. Patiekti papuošus smulkintais persikais ir pūstais ryžiais.
Lengvučiai sausainėliai
8 porcijos
100 g 398 kcal
Ruošti 25 min.
- 25 g pūstų ryžių
- 120 g kukurūzų dribsnių
- 60 g sezamų sėklų
- 385 g saldinto sutirštinto pieno
- Miltelinio cukraus patiekti
GAMINIMAS. Ryžius sumaišyti su kukurūzų dribsniais ir sezamų sėklomis. Užpilti saldintu sutirštintu pienu ir gerai išmaišyti. Šaukštu formuoti sausainėlius ir dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Leisti šiek tiek pravėsti ir sutvirtėti, tik tada išimti iš kepimo skardos. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.
Autorius Jūratė Survilė