Pistacijos – vieni seniausių riešutų pasaulyje. Kartu su migdolais minimos net Šventajame Rašte. Kadaise šie riešutai laikyti karališku maistu. Dabar jomis gardinamas šokoladas, jų dedama į salotas, mėsos ar žuvies patiekalus, mėgstamos kaip užkandis. Ir mitybos specialistai sako, kad šie riešutai palankūs sveikatai.

 

Spalvinga istorijaDelicious,Pistachios,In,Bowl,On,Wooden,Table,,Closeup

 

Skrudintos, lengvai sūdytos ir žaviai žalios. Štai tokių pistacijų ragavę daugelis. Visgi iki XX a. 9-ojo dešimtmečio šie riešutai buvo visai kitos spalvos – ryškiai raudonos. JAV pardavėjai jas taip dažė, kad riešutai būtų patrauklesni. Dėl derliaus nuėmimo ir apdorojimo būdų pistacijų lukštai tapdavo dėmėti, o tai vartotojų neviliojo. Visgi tai, kas ne itin dailiai atrodė amerikiečiams, kitų pasaulio šalių gyventojams buvo nė motais. Jie ne tik nesistengė pistacijų perdažyti, bet ir vertino šiuos riešutus kaip prabangos prekę. Iki XX a. vidurio pistacijas ir iš jų pagamintus skanėstus valgydavo tik per šventes. Ne todėl, kad būdavo sunku jų įsigyti, o dėl tradicijų. Pavyzdžiui, Izraelyje tikima, kad pistacijos riešuto trakštelėjimas neša sėkmę. Tad šių riešutų būdavo patiekiama Naujųjų metų išvakarėse ar prieš svarbų renginį. Carinėje Rusijoje šie riešutai buvo išskirtinai aukštuomenės maistas ir prabangos simbolis. Šis įsitikinimas galimai buvo perimtas iš Senojo Testamento. Jame minima legendinė Šebos karalienė itin mėgo pistacijas ir reikalavo, kad viso regiono pistacijų derlius būtų perduodamas tik jai ir karališkajai šeimai. Galbūt kadaise iš tiesų pistacijomis mėgaudavosi tik kilmingieji. Manoma, kad pistacijos pavadinimas yra persiškos kilmės, nusakantis Pesteh vietovę. Istoriniai duomenys rodo, kad iš šios vietovės iš tiesų į turtingųjų namus iškeliaudavo dideli kiekiai pistacijų riešutų. Visgi archeologai sako, kad pistacijas žmonės į mitybą įtraukė dar 7 tūkst. m. pr. Kr. Tai padaryta ne dėl puikaus skonio, o tiesiog todėl, kad aptiko ir surinko kaip bet kurias kitas gamtos gėrybes.

 

Brangūs riešutai

 

Pistacijų kaip prabangos prekės mitą palaiko tai, kad ir dabar jų kaina aukštesnė nei daugelio kitų riešutų. To priežastis – sudėtingas auginimas ir derliaus nuėmimas. Kaip ir daugelis kitų riešutų, auga ant lapuočių medžių. Tačiau jie auga lėtai, yra žemi ir platūs. Būtent dėl ilgai trunkančio augimo medžiai vaisius pradeda vesti tik sulaukę 8 metų, o geriausią derlių atneša sulaukę net 15 metų. Užaugę pistacijų medžiai vaisius veda šimtmečiais, vienus metus užaugindami gausesnį, kitus – kiek menkesnį derlių. Vėlyvą pavasarį ant medžių užsimezga lapai, o vasaros pradžioje jau prasideda žydėjimas. Kiekvienas žiedas subrandina po vaisių, esantį kevale – pistacijos riešutą. Vasarai bėgant pistacijų riešutai kevaluose pradeda tarsi trūkinėti, tai reiškia, kad jie pagaliau sunoko. Kai pistacijų kevalas jau būna žalsvas, kevalo puselės atsiskiria ir prie medžių šakų laikosi nebe taip stipriai – tai ženklas, kad netrukus bus galima rinkti riešutus. Atėjus rudeniui pistacijų medžiai purtomi, prinokę riešutai nukrinta ir augintojai susirenka brangų derlių. Riešutai dažniausiai renkami ir valomi rankomis. Tuomet kruopščiai išdžiovinami, perrenkami ir gali būti mirkomi sūdytame vandenyje. Ištraukus iš vandens skrudinami ir tik tada tiekiami į prekybą. Pistacijos auginamos Ispanijai priklausančiose Kanarų salose, Šiaurės vakarų Afrikoje, Pietų Europoje, Centrinėje ir Rytų Azijoje, Šiaurės Amerikos pietinėje dalyje. Šiuo metu pasaulyje daugiausia pistacijų užauginama Irane, JAV, Turkijoje, Sirijoje ir Kinijoje. Šie riešutai tokie mėgstami, kad net minima jų diena – vasario 26-oji. Tądien JAV ir kitose šalyse rengiami pistacijų gliaudymo konkursai.

 

Tinka ne tik desertams gaminti

 

Pistacijų aliejus, išgautas iš branduolių, – vienas sveikiausių maistinių aliejų, naudojamų patiekalams ir aromaterapijai, masažui, farmacijoje, kosmetikos pramonėje. Pasižymi maloniu aromatu ir turi drėkinamųjų savybių, saugančių odą nuo išsausėjimo. Tačiau dažnas pistacijomis mėgaujasi kaip desertų ingredientu. Belgijoje gaminamas ypatingas pistacijomis gardintas šokoladas, o turkai iš jų ruošia tradicinį kepinį baklavą ir, žinoma, prabangią pistacijų chalvą. Pistacijas paprasta įtraukti į mitybą. Smulkiai pjaustytų galima užberti ant mėgstamų ledų, sumalus galima įmaišyti į užtepėles ar sūrio patiekalus. Tinka gardinti salotas su lašiša, paukštiena, galima berti į jogurtą ar kefyro kokteilius. Puikiai tinka ir pudingams bei pyragams. Geriausia šiuos riešutus valgyti pavakariams. Labai tinka tiems, kam vaisiai kelia alkį. Šiuose riešutuose esantys sveikieji riebalai neleidžia pakilti cukraus kiekiui kraujyje net suvalgius saldžių vaisių. Tik svarbu prisiminti, kad pistacijų reikėtų vengti kamuojamiems aukšto kraujospūdžio. Mat dažniausiai būna sūdytos, o druskos vartojimą rekomenduojama sumažinti, nes ji daro įtaką laikinam kraujospūdžio padidėjimui. Pistacijų atsisakyti vertėtų ir tiems, kuriems diagnozuotas dirgliosios žarnos sindromas. Jų sudėtyje yra fruktanų – medžiagos, dirginančios žarnų sieneles. Kartais pasitaiko ir alergijų, tačiau pistacijoms alergiškų žmonių yra labai mažai.

 

Nauda sveikatai

 

Mažina vėžio riziką. Pistacijose esantys antioksidantai mažina ne tik vėžio, bet ir kitų ligų riziką, nes saugo nuo ląstelių pažeidimų. Antioksidantų yra daugelyje riešutų, tačiau pistacijose jų kiekis didžiausias.

 

Naudingos akims. Pistacijose esantys antioksidantai, liuteinas ir zeaksantinas, būtini gerai akių sveikatai. Remiantis Amerikos optometrijos asociacijos išvadomis, liuteinas ir zeaksantinas mažina akių ligų atsiradimo tikimybę, įskaitant su amžiumi susijusią geltonosios dėmės degeneraciją ir kataraktą.

 

Baltymų šaltinis. Suvalgius 50 g pistacijų gaunama net 10 g baltymų. Baltymai svarbūs, nes yra kūno statybinė medžiaga. Kūnas sudarytas ne tik iš baltymų – jam baltymai reikalingi, kad galėtų pasigaminti visų kitų būtinų medžiagų: hormonų, fermentų, neuromediatorių, t. y. smegenų impulsus perduodančių cheminių medžiagų.

 

Naudingos širdies ir kraujagyslių sveikatai. 12 m. trukęs moterų sveikatos tyrimas JAV įrodė, kad valgant riešutų sumažėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Pistacijos apsaugo širdį, nes mažina cholesterolį.

 

Slopina apetitą. Toks poveikis atsiranda per dieną suvalgius ne daugiau kaip 30 g pistacijų. Taip pat pažymima, kad nereikėtų valgyti pistacijų iki pagrindinio valgymo likus valandai ar mažiau.

 

Maistinė vertė                            100 g

Baltymai                                      20 g

Angliavandeniai                          28 g

Riebalai                                       45 g

Skaidulos                                     10 g

Natris                                           1 mg

Kalis                                             1025 mg

Geležis                                         3,9 mg

Magnis                                         121 mg

Kalcis                                           105 mg

Vitaminas B6                               1,7 mg

Vitaminas C                                 5,6 mg

100 g                                            562 kcal

 

Burokėlių sriuba su pistacijomis

 

4 porcijos

100 ml 182 kcal

Ruošti 25 min.

 
  • 400 g virtų burokėlių
  • Svogūnas
  • Morka
  • Bulvė
  • Pomidoras
  • Šaukštas sviesto kepti
  • 1,5 l daržovių sultinio
  • 50 g gliaudytų pistacijų
  • Druskos, kmynų, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 4 šaukštai grietinės

GAMINIMAS. Burokėlius nuvalyti ir supjaustyti kubeliais. Svogūną, morką, bulvę, pomidorą taip pat nuvalyti, supjaustyti. Šviežias daržoves, pusę riešutų ir kmynus kepinti apie 6 min. svieste. Į puodą sudėti kepintas daržoves ir supilti sultinį. Virti, kol bulvės su morkomis taps minkštos. Sudėti burokėlius, pagardinti druska, pipirais. Virti dar 10 min. Prieš patiekiant pagardinti grietine ir apibarstyti likusiais riešutais.

 

Beetroot,Soup,With,Sour,Cream,And,Pistachios

 

Pistacijų chalva

 

6 porcijos

100 g 552 kcal

Ruošti 1 val.

 
  • 200 g gliaudytų pistacijų
  • 2 šaukštai riebios grietinėlės
  • 100 g cukraus
  • 50 g sviesto kepti

GAMINIMAS. Pistacijas užpilti verdančiu vandeniu ir 30 min. mirkyti. Nusausintus riešutus su grietinėle susmulkinti elektriniu trintuvu. Suberti cukrų ir gerai išmaišyti. Riešutų masę kepti nuolat maišant, kol ims tirštėti. Kai masė užvirs, sukrėsti į silikoninę formą, apibarstyti kapotomis pistacijomis ir atvėsinti. Patiekti supjaustytą.

 

Pistachio,Halva,(pistachio,Halwa,Or,Pista,Halwa,Is,A,Highly

 

Autorius Eglė Stratkauskaitė