Kokybiškos ir skanios kavos, daug kam tapusios kasdieniu ritualu, norisi atsigerti ne tik kavinėje, bet ir namuose. Šį norą gali išpildyti kavos aparatas, esantis jau turbūt daugelio žmonių virtuvėje. Vis dėlto išsirinkti aparatą, atitinkantį jūsų poreikius, gali pasirodyti nelengva užduotis – rinkoje apstu įvairiausių rūšių aparatų, kurių kainos ir atliekamos funkcijos kardinaliai skiriasi. Žmogui, nesidominčiam kavos aparatų subtilybėmis, žodžiai „automatinis“, „pusiau automatinis“, „kapsulinis“, „profesionalus“ ir t.t. gali nieko nereikšti, tad kokie yra pagrindiniai aparatų skirtumai ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis?

 

kava

 

Automatiniai kavos aparatai

 

Parduotuvės https://coffeeloft.lt automatiniai kavos aparatai yra tikras išsigelbėjimas nuolat skubantiems žmonėms, kurie vis tiek nori mėgautis kokybiškos kavos puodeliu. Užtenka tik pasirinkti norimą kavos rūšį, paspausti vieną mygtuką ir aparatas nudirbs visą darbą už jus, jį naudoti itin paprasta. Tiesa, prieš perkant šio tipo aparatą, reikėtų apgalvoti, kokią kavą norėsite gerti, nes integruotų receptų skaičius visur skiriasi. Pavyzdžiui, jei visai negeriate kavos su pienu, galbūt vertėtų rinkti tokį aparatą, kuriame gėrimų su pienu receptų nebus.

 

Kavos pupelės automatiniuose aparatuose supilamos į specialią talpą ir sumalamos prieš pat kavos ruošimą. Priklausomai nuo kavos rūšies, aparatas automatiškai pasirenka reikiamą kavos ir vandens kiekį. Aparatų patogumas ir greitis reikalauja daugiau investicijų ir nuolatinės priežiūros: būtina reguliariai atlikti kalkių nuosėdų šalinimo programą, naudoti vandens minkštinimo filtrus, taip pat reikėtų nepamiršti ir vidinių aparato mechanizmų valymo bei pieno sistemos priežiūros. Palyginus su kitomis rūšimis, automatiniai kavos aparatai gana brangūs, tačiau tai atperka gardi kava ir žaibiškas jos paruošimo greitis!

 

Pusiau automatiniai kavos aparatai

 

Šie aparatai nuo automatinių iš esmės skiriasi pupelių malimo principu, o tai reikalauja šiek tiek daugiau žinių. Ruošiant kavą pusiau automatiniu aparatu pupeles reikia sumalti iš anksto, nes aparatai jų nemala. Tai iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti kaip minusas, bet tuo pačiu šis aspektas atveria daugiau galimybių. Malant kavos pupeles rankiniu būdu lengviau reguliuoti jų smulkumą, t.y. ir kavos stiprumą. Kuo smulkiau sumaltos pupelės – tuo kava stipresnė, o pieno plakimui naudojamas specialus garų vamzdelis. Pusiau automatinius aparatus rekomenduojama rinktis žmonėms, kurie nori būti atsakingi už kiekvieną kavos ruošimo žingsnį ir prie jo prisidėti.

 

kava

 

Kapsuliniai aparatai

 

Kompaktiški ir stilingi aparatai šiais laikais vis dažniau atranda vietą žmonių namuose. Išskirtinė jų savybė – kavos ruošimui naudojamos ne įprastos pupelės, o specialios kapsulės su tirpia arba malta kava. Galima išskirti dvi pagrindines aparatų sistemas ir kapsulių rūšis – Dolce Gusto ir Nespresso. Didžiausias šių aparatų privalumas – nesudėtingas ir greitas kavos paruošimas (užteks įdėti kapsulę ir paspausti vieną mygtuką), daug laiko nereikalaujanti aparato priežiūra. Be to, kavos rūšių pasirinkimas itin platus (nuo espresso iki karamelinio macchiato), todėl skonį atitinkančią kavą galės net ir pats išrankiausias žmogus.

 

Dolce Gusto aparatai yra šiek tiek pigesni, o kavoms su pienu naudojamos atskiros kapsulės su pieno milteliais. Nespresso sistema yra truputį brangesnė ir gėrimams su pienu naudojamas tikras pienas, tačiau kavos rūšių pasiūla kiek nusileidžia Dolce Gusto aparatams. Kapsulinius aparatus tikrai verta rinktis žmonėms, kurie nori namuose išgerti ir įprastos juodos kavos, ir kavos su įvairiausiais priedais, tam nereikia būti patyrusiu barista! Be to, kapsuliniai aparatai, palyginus su kitais, užima labai nedaug vietos, tačiau reikėtų nepamiršti, kad kapsulėse esanti kava jau sumalta iš anksto, todėl skonio intensyvumas gali išblėsti greičiau, taip pat gaminant kavą su šiais aparatais sunaudojama daug plastiko.

 

Profesionalūs kavos aparatai

 

Kaip jau galima suprasti iš pavadinimo, šie aparatai labiau skirti kavinėms, barams ar kitoms viešojo maitinimo įstaigoms. Aparatai pritaikyti darbe maksimaliai sumažinti kavos ruošimo sąnaudas ir maksimaliai padidinti našumą. Šie įrenginiai išsiskiria itin talpiais vandens ir kavos rezervuarais, jutikliniais ekranais ir automatinėmis praplovimo programomis, kurios palengvina darbą aptarnaujant didelius srautus žmonių. Žinoma, šių aparatų kaina žymiai didesnė nei kitų. Profesionalūs kavos aparatai pagal savo pajėgumą skirstomi į vienos, dviejų, trijų arba keturių grupių. Kuo aukštesnė aparato grupė, tuo daugiau kavos puodelių vienu metu jis gali paruošti. Dažniausiai matomas pasirinkimas – dviejų arba trijų grupių aparatai.

 

Kuris aparatas man tinkamiausias?

 

Norint atsakyti į šį klausimą, pirmiausia reikėtų gerai apgalvoti savo poreikius ir lūkesčius. Kiek laiko galite skirti kavos ruošimui ir aparato priežiūrai kasdien? Kokioje formoje kavos pupelės jums priimtinesnės – jau sumaltos ar malamos prieš pat gėrimo ruošimą? Ir, žinoma, vienas iš svarbiausių klausimų – kokią kavos rūšį labiausiai mėgstate?

 

Apsibrėžus aiškius kriterijus, aparatą išsirinkti bus daug lengviau. Kavą geriame dažnai, tad norisi, kad šis ritualas būtų teikiantis džiaugsmą ir palengvinantis, o ne apsunkinantis kasdienybę. Padėti nepasimesti tarp kavos aparatų gausos ir pasidalinti savo žiniomis visada pasiruošę CoffeeLoft specialistai.