Jogurtas, puodelis kavos ir šviežiai spaustos apelsinų sultys atrodo kaip sveiki, klasikiniai pusryčiai. Tikriausiai dauguma žmonių būtent šiuos produktus įsivaizduoja, pagalvoję apie tobulus pusryčius. Tačiau ar žinojote, kad šie, kaip ir daugelis kitų maisto produktų, iš tikrųjų nėra tinkami valgyti tuščiu skrandžiu? Nereikia išsigąsti – pasirinkimas, ką valgyti rytą vis tiek yra gana platus!

 

dietos

10 maisto produktų, kurių nepatartina valgyti tuščiu skrandžiu:

 
  • Trapios ir sluoksniuotos tešlos kepiniai. Maisto produktai, kuriuose yra mielių dirgina skrandžio gleivinę ir gali sukelti dujų kaupimąsi.
 
  • Saldumynai. Valgant saldainius pakyla insulino lygis ir padidėja apkrova kasai, kuri buvo ką tik „pažadinta“. Ilgainiui tai gali sukelti diabetą.
 
  • Jogurtas ir kiti rauginto pieno gaminiai. Valgant jogurtą tuščiu skrandžiu, skrandyje susidaro vandenilio chlorido rūgštis, kuri naikina pieno rūgšties bakterijas. Todėl tokių maisto produktų vartojimas pusryčiams duoda mažai naudos kūnui.
 
  • Kriaušės. Šiurkščios skaidulos kriaušėse gali pažeisti jautrią tuščio skrandžio gleivinę.
 
  • Pomidorai. Pomidoruose yra didelis kiekis tanino rūgšties, kuri didina skrandžio rūgštingumą. Dėlto gali atsirasti skrandžio opų.
 
  • Agurkai ir kitos žalios spalvos daržovės. Žalios daržovės yra turtingos vertingų aminorūgščių. Tačiau jos gali sukelti rėmenį, dujų kaupimąsi, pilvo srities skausmus, ypač jeigu vartojamos tuščiu skrandžiu.
 
  • Bananai. Suvalgius bananų tuščiu skrandžiu kraujyje staigiai padidėja magnio kiekis. Tai gali pakenkti širdžiai.
 
  • Prieskoniai. Aštrūs prieskoniai gali sukelti skrandžio gleivinės pažeidimus ir dirginimą, paskatinti rūgščių gamybą skrandyje. Dėlto gali kilti daug virškinimo sistemos sutrikimų.
 
  • Šalti, gazuoti gėrimai. Geriant šaltus, gazuotus gėrimus iš ryto galima pažeisti gleivinės membranas ir sumažinti kraujo tiekimą į skrandį. Dėlto maistas bus lėčiau virškinamas.
 
  • Citrusiniai vaisiai. Citrusiniai vaisiai turi daug vaisių rūgščių. Valgant tuščiu skrandžiu gali sukelti rėmenį, padidinti gastrito ir net skrandžio opų atsiradimo riziką.
 

10 maisto produktų, kuriuos galima valgyti tuščiu skrandžiu:

 
  • Avižinė košė. Ji sudaro apsauginį sluoksnį skrandžio gleivinei ir neleidžia vandenilio chlorido rūgščiai pažeisti skrandžio sienelių. Avižose taip pat yra tirpių skaidulų, kurios padeda mažinti cholesterolio lygį organizme.
 
  • Grikių košė. Grikiai švelniai stimuliuoja virškinimo sistemą. Be to, tai puikus baltymų, geležies ir vitaminų šaltinis.
 
  • Kukurūzų košė. Padeda pašalinti toksinus ir sunkiuosius metalus iš organizmo, normalizuoja žarnyno mirkroflorą ir suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą.
 
  • Kviečių gemalai. 2 šaukštuose kviečių gemalų yra apie 15 % rekomenduojamos vitamino E dienos normos ir 10 % rekomenduojamas folio rūgšties dienos normos. Be to, jie padeda užtikrinti, kad virškinimas vyks sklandžiai.
 
  • Kiaušiniai. Tyrėjai nustatė, kad kiaušiniai pusryčiams gali padėti žymiai sumažinti dienos kalorijų suvartojimą.
 
  • Arbūzai. Valgant arbūzą tuščiu skrandžiu organizmas yra aprūpinamas skysčiais. Be to, juos sveika valgyti dėl akių ir širdies, nes yra didelis kiekis liponeno.
 
  • Šilauogės. Remiantis naujausiais tyrimais, reguliariai valgant šilauoges gerėja atmintis, normalizuojasi kraujo spaudimas ir metabolizmas, ypač jeigu jos valgomos rytą.
 
  • Visadalių grūdų duona be mielių. Angliavandeniai ir kitos naudingos maistinės medžiagos duonoje yra reikalingos organizmui. Geriausias laikas valgyti šį produktą yra ankstus rytas.
 
  • Riešutai. Riešutai valgomi pusryčiams pagerina virškinimo sistemos veiklą ir normalizuoja skrandžio pH.
 
  • Medus. Medus padeda pažadinti organizmą rytą, suteikia jėgų ir energijos organizmo sistemai. Taip pat šis produktas pagerina smegenų aktyvumą ir pakelia „geros savijautos“, hormonų (serotonino) lygį.