Visi yra tai patyrę. Pasibaigus atostogoms norisi dar vienų, nors pinigai baigėsi, o svajoti apie kitas atrodo nerealu. Iš naujo įprasti gyventi pagal grafiką darbas – namai nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti. Atostogų įdegis dar nespėjo išblukti, plaukuose vis dar matosi pašviesėjusios plaukų sruogos, nesinori daryti nieko kito, tik žiūrėti laidas apie keliones, miegoti ir svajoti. Nereikia leisti, kad liūdesys užvaldytų sielą. Reikia padėti sau greičiau atsigauti ir su entuziazmu kibti į darbus ir mokslus. Tą padaryti lengviau, laikantis keleto paprastų patarimų.

 

"atostogų nuotraukos"

  • Atostogos yra sugalvotos tam, kad žmonės galėtų atsipalaiduoti ir pailsėti. Tačiau grįžus po atostogų dažnas patiria dar didesnę įtampą negu prieš jas. Atostogos praeina sklandžiai, bet po jų reikia laiko atgauti jėgas. Kai kuriems žmonėms grįžti į įprastą gyvenimo ritmą padeda papildoma laisva diena, grįžus iš atostogų.
 
  • Atostogų įspūdžiai, naujos patirtys, greitesnis gyvenimo tempas neretai išvargina organizmą. Atostogų metu to nesijaučia, bet pasijaučia iš karto grįžus namo. Tada gali staiga sušlubuoti sveikata. Norint grįžti nepervargus, reikėtų planuoti ne tokias intensyvias atostogas, nesistengti visur nulėkti, viską pamatyti.
 
  • Atostogaujant patiko aktyviai leisti laiką, keliauti pėsčiomis, išbandyti vandens pramogas ir kt.? Sportas namuose, bėgiojimas parke, ilgi pasivaikščiojimai vakarais gali nuvaikyti depresiją keliančias mintis ir padėti labiau džiaugtis gyvenimu.
 
  • Po atostogų rekomenduojama susitvarkyti namus. Namų tvarkymas tarsi grąžina į realų gyvenimą, padeda išvalyti galvą nuo nereikalingų minčių ir iš naujo priprasti prie kasdieninės aplinkos. Ilgą laiką praleidus ne savo namuose, nuo jų taip smarkiai atitrūkstama, kad net gali pasirodyti, kad kambariai kažkokie keisti ir nebemieli. Namų tvarkymas, puošimas padeda iš naujo pamilti savo namus. Pamerkite šviežių gėlių ant stalo ar, jei finansai leidžia, įsigykite naują baldą – nuotaika iš karto prašviesės!
 
  • Grįžę po atostogų žmonės neretai supranta, kiek mažai jiems iš tikrųjų reikia. Todėl reikėtų iš pagrindų susitvarkyti visas spintas, stalčius. Nenaudojamus ir nereikalingus daiktus bus galima parduoti arba padovanoti. Maloniau gyventi namuose, kurie nėra perkrauti daiktais. O gautus pinigus galima mesti į taupyklę naujoms atostogoms.
 
  • Rasti naują pomėgį. Atostogos, ypač jeigu buvo svetur, praplečia akiratį. Tačiau dažniausiai nauji tada žavėję dalykai pasimiršta jau po kelių mėnesių ar savaičių. Verta paklausti savęs kelių klausimų. Kas labiausiai patiko per atostogas? Kaip tai būtų galima pritaikyti kiekvieną dieną? Galbūt sužavėjo užsienio šalies virtuvė. Kodėl nepabandžius namie pasigaminti egzotiškų patiekalų ir surengti degustaciją šeimos nariams ir draugams? Galbūt sužavėjo nauja kalba. Kodėl nepradėjus jos mokytis dabar savarankiškai arba kalbų kursuose? Užsiėmus mėgstama veikla nebus laiko gailėtis, kad atostogos prabėgo ir neišvengiamai artėja gūdi žiema.
 
  • Megzti naujas pažintis. Įsitraukti į veiklą, kurioje būtų bendraminčių, kuriems būtų galima pasakoti kelionių įspūdžius. Artimiesiems greitai pabosta klausytis tų pačių istorijų, bet noras pasakoti niekur nedingsta. Naujiems pažįstamiems paprastai viskas būna įdomu. Jiems galima papasakoti net ir apie šimtą kartų anksčiau pasakotą įvykį.
 
  • Sutvarkyti, planuoti asmeninius finansus. Daugeliui pažįstama situacija: po atostogų beveik nebelieka pinigų. Kyla klausimas, kaip išgyventi iki kito atlyginimo. Čia gali padėti asmeninių finansų peržiūrėjimas ir kruopštus planavimas, kam ir kiek pinigų reikėtų skirti. Biudžeto planavimas padės gyventi ekonomiškiau ir net sutaupyti atostogoms ar naujiems pirkiniams.
 
  • Susitvarkyti nuotraukas. Išrinkti gražiausias atostogų nuotraukas, pakoreguoti specialiomis programomis, atsispausdinti ir suklijuoti nuotraukų koliažą arba sudėti į albumą. Šaltais rudens ar žiemos vakarais bus gera jį pasiimti ir pavartyti, gurkšnojant vasarą surinktų žolelių arbatą arba gardžiuojantis pyragu su vasaros uogų džemu.
 
  • Grįžę iš tolimų atostogų žmonės neretai patiria atvirkštinį kultūrinį šoką. Tikriausiai daugelis grįžusių po atostogų klausia savęs: „Ką aš veikiu šitoje nuobodžioje vietoje, jei galėčiau dabar būti ten ir ten?“. Nereikia gyventi prisiminimais apie gražius laikus, bet pasistengti atrasti ką nors gražaus ir gero ten, kur esate dabar. Kas labiausiai patinka dabartinėje gyvenamojoje vietoje? Galbūt čia yra nuostabus parkas, kur smagu išgerti kavos ir paskaityti knygą? Galbūt čia gyvena draugai ir artimieji, kurie jūsų pasiilgo? Galbūt netoliese yra mėgstamiausias baras, kur plaka pačius skaniausius kokteilius mieste arba kepa fantastiško skonio bandeles? Kai labai sunku galima sau priminti, kad jeigu atostogos tęstųsi amžinai, nebebūtų ko laukti ir tikėtis. Be to, nuolatinės atostogų reikštų asmens bankrotą, o tai tikrai nėra džiuginanti perspektyva. Juk nenorėtumėte valkatauti net pačioje gražiausioje pasaulio vietoje?
 
  • Pradėti planuoti naujas atostogas. Pagalvoti, kad labiausiai patiko per šių metų atostogas, o ką būtų galima patobulinti. Iš kokių klaidų galima pasimokyti. Išmintingi žmonės sako, kad reikia gydytis tuo, kuo susirgai. Naujų maršrutų ieškojimas, domėjimasis vietovės istorija ir vietinių įpročiais paskatins vėl su nekantrumu laukti kitų atostogų. Juk laukimas kartais būna net malonesnis už patį įvykį. Atostogos ateina ir praeina, ir kartojasi kasmet.