Antroji vasaros pusė – tikras gėrybių metas. Sodai, daržai ir net miškai dosniai dalijasi savo derliumi. Šviežios daržovės, uogos ir vaisiai puikiai tinka ruošiant paprastus, greitus, tačiau gardžius užkandžius – tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui. O svarbiausia – šie produktai ne tik džiugina nepakartojamu skoniu, bet ir papildo organizmą vertingomis maistinėmis medžiagomis.

 

Daržovių užtepėlė

 

10 porcijų

100 g 98 kcal

Ruošti 5 val.

 
  • 1,5 kg baklažanų
  • 700 g raudonų saldžiųjų paprikų
  • 200 g svogūnų
  • 25 ml saulėgrąžų aliejaus kepti
  • 500 ml pomidorų pastos
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 2 laurų lapai
 

GAMINIMAS. Baklažanus subadyti šakute ir kartu su paprikomis kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Kai truputį atauš, daržoves nulupti, iš paprikų išimti sėklas. Baklažanus sudėti į kiaurasamtį ir bent 2 val. leisti nuvarvėti skysčiui. Nusunktus baklažanus kartu su paprikomis šiek tiek permalti elektriniu trintuvu.

 

Susmulkintus svogūnus kepti aliejuje, kol suminkštės. Į tą pačią keptuvę sudėti baklažanus su paprikomis, supilti pomidorų pastą, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Troškinti apie 1 val., retkarčiais pamaišant. Tuomet keptuvę perkelti į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepti dar apie 2 val. Skanu su skrudinta duona.

 

Zacusca,-,Romanian,Vegetable,Spread,,With,Fish,,Roasted,Eggplant,,Onions

 

Burokėlių humusas

 

6 porcijos

100 g 154 kcal

Ruošti 5 min.

 
  • 200 g virtų burokėlių
  • 300 g konservuotų avinžirnių
  • 2 šaukštai tahinio (sezamų pastos)
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Skiltelė česnako
  • Šaukštas citrinos sulčių
  • Pusė šaukštelio kmynų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

GAMINIMAS. Burokėlius supjaustyti mažesniais gabalėliais ir kartu su likusiais ingredientais elektriniu smulkintuvu sutrinti iki vientisos masės. Paruoštą humusą galima papuošti avinžirniais, mėgstamais smulkintais žalumynais.

 

Roasted,Beet,Hummus,With,Toast,In,A,Ceramic,Bowl,On

 

Greitai marinuoti agurkai

 

4 porcijos

100 g 36 kcal

Ruošti 2,5 val.

 
  • 4 dideli agurkai
  • Saujelė krapų
  • 3 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai acto
  • Šaukštas druskos
  • Pusė šaukšto cukraus
  • Šalto vandens pagal poreikį
 

GAMINIMAS. Agurkus supjaustyti riekelėmis. Krapus susmulkinti ir sumaišyti su agurkais. Viską kartu su likusiais ingredientais sudėti į uždaromą kibirėlį arba stiklainį. Įpilti kuo šaltesnio vandens tiek, kad apsemtų, ir uždengus gerai supurtyti. Bent 2 val. laikyti šaldytuve.

 

Pickled,Cucumbers.,Slices,Of,Marinated,Cucumber,Salad,In,Glass,Jar

 

Keptos kriaušių puselės

 

2 porcijos

100 g 254 kcal

Ruošti 20 min.

 
  • 2 kriaušės
  • 60 g mėlynojo sūrio
  • Šakelė šviežių rozmarinų
  • 40 g graikinių riešutų
  • 2 šaukštai skysto medaus
 

GAMINIMAS. Kriaušes perpjauti pusiau ir išskobti sėklalizdį, padarant nedidelį lizdelį. Sūrį sutrinti ir sumaišyti su smulkintais rozmarinais (šiek tiek pasilikti). Mišiniu įdaryti kriaušes. Riešutus šiek tiek susmulkinti ir sudėti ant kriaušių. Viską apšlakstyti medumi. Kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti papuošus rozmarinais.

 

Pears,Baked,With,Blue,Cheese,,Nuts,,Honey.,Food,Recipe,Background.

 

Cukinijų lazdelės

 

8 porcijos

100 g 69 kcal

Ruošti 20 min.

 
  • 4 mažos cukinijos
  • 30 g kvietinių miltų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Kiaušinis
  • Šaukštas vandens
  • 60 g duonos trupinių
  • 30 g tarkuoto parmezano
  • Aliejaus kepti
 

GAMINIMAS. Cukiniją nulupti ir supjaustyti nedideliais šiaudeliais. Miltus sumaišyti su druska ir pipirais. Kiaušinį išplakti su vandeniu. Duonos trupinius sumaišyti su parmezanu.

 

Cukinijos lazdeles apvolioti miltų mišiniu, tada – kiaušinio plakiniu ir galiausiai trupiniais. Kepti apie 3 min., kol apskrus. Išėmus dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekti su česnakiniu jogurtiniu, pomidorų ar kitu mėgstamu padažu.

 

Crispy,Zucchini,Fries,With,Sauce,In,White,Wooden,Board

 
Spausdinti
 

Autorė Jūratė Survilė