Dilgėlės – supermaistas iš patvorio
2025-05-05 08:55Dažnai manoma, kad supermaisto kategorijai priskiriami produktai turi būti brangūs, gal net sunkiai prieinami, atkeliavę iš tolimųjų kraštų. Mitas! Vienas sveikatai palankiausių pavasario ingredientų auga čia pat, jūsų kieme. Tai dilgėlės! Šis augalas – vitaminų ir mineralinių medžiagų bomba.
Dilgėlių njokiai
4 porcijos
100 g 162 kcal
Ruošti 50 min.
- 200 g jaunų dilgėlių lapų
- 400 g su lupenomis virtų bulvių
- Kiaušinis
- 120 g kvietinių miltų
- 40 g smulkiai tarkuoto kietojo sūrio
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas. Dilgėles nuplauti šaltu vandeniu ir 1–2 min.plikyti verdančiame vandenyje. Nukošus perlieti šaltu vandeniu, kad išliktų spalva. Nuspausti per sietelį, kad pasišalintų drėgmės perteklius. Susmulkinti.
Bulves nulupti, sutrinti grūstuvu. Sumaišyti su dilgėlėmis, kiaušiniu, sūriu, pagardinti prieskoniais. Pamažu berti miltus ir maišyti, kol išeis minkšta nelipni tešla. Iš jos suformuoti njokius. Juos dėti į verdantį sūdytą vandenį. Iškilus į paviršių virti 1–2 min. Rekomenduojama pateikti su sviestu, pesto padažu, grietine, tarkuotu sūriu ar kt.
Trinta sriuba
4 porcijos
100 ml 55 kcal
Ruošti 40 min.
- Nedidelis svogūnas
- Šaukštas alyvuogių aliejaus kepti
- Skiltelė česnako
- Bulvė
- Morka
- 700 ml daržovių sultinio
- 200 g jaunų dilgėlių lapų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 2 šaukštai grietinėlės
Gaminimas. Smulkintą svogūną kepinti, kol suminkštės. Suberti trintą česnaką ir maišant kepinti dar minutę.
Bulvę ir morką nulupti, supjaustyti nedideliais gabalėliais, suberti į puodą. Užpilti sultiniu ir šiam užvirus virti apie 15 min., kol daržovės suminkštės.
Per tą laiką dilgėles nuplauti ir 1–2 min. plikyti verdančiame vandenyje. Perlieti šaltu vandeniu, kad išliktų ryški spalva. Nusausinus stambiai sukapoti ir suberti į sriubą. Virti dar 2–3 min. Nukėlus nuo kaitros sriubą sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Pagardinti prieskoniais, citrinos sultimis. Patiekti užbalinus grietinėle.
Pikantiški nesaldūs keksiukai
12 vnt.
100 g 214 kcal
Ruošti 40 min.
- 100 g šviežių dilgėlių lapų
- 2 kiaušiniai
- 100 ml kefyro
- 60 ml alyvuogių
- Skiltelė česnako
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 80 g fetos
- 130 g kvietinių miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
Gaminimas. Dilgėles 1–2 min. nuplikyti verdančiu vandeniu. Perlieti šaltu vandeniu. Nusausinus smulkiai sukapoti.
Kiaušinius išplakti su kefyru, aliejumi, suberti smulkiai tarkuotą česnaką, prieskonius, paruoštas dilgėles ir trupintą fetą. Labai gerai išmaišyti.
Atskirai miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir pamažu suberti į tešlą. Maišyti, kol visi ingredientai gerai susijungs. Tešlą sudėti į riebalais pateptas keksiukų formeles. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃.
Orkaitėje keptas omletas
- 100 g šviežių dilgėlių lapų
- 5 kiaušiniai
- 50 ml pieno
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 50 g tarkuoto fermentinio sūrio
- Keli svogūnų laiškai
Gaminimas. Dilgėles nuplauti šaltu vandeniu ir 1–2 min.plikyti verdančiame vandenyje. Perlieti šaltu vandeniu, nusausinti ir smulkiai supjaustyti.
Kiaušinius lengvai išplakti su pienu, pagardinti prieskoniais. Suberti paruoštas dilgėles, sūrį, smulkinus svogūnų laiškus. Gerai išmaišyti.
Viską supilti į aliejumi pateptą kepimo indą. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃.
Dilgėlių ravioliai su grybų ir varškės įdaru
4 porcijos
100 g 187 kcal
Ruošti 1,5 val.
TEŠLAI:
- 100 g šviežių dilgėlių lapų
- 200 g miltų
- Druskos pagal skonį
- Kiaušinis
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
ĮDARUI:
- Nedidelis svogūnas
- 200 g pievagrybių
- Šaukštas alyvuogių aliejaus kepti
- 150 g varškės
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas. Dilgėles nuplauti šaltu vandeniu ir 2–3 min.plikyti verdančiame vandenyje. Perlieti šaltu vandeniu, nusausinti ir smulkiai sukapoti.
Miltus sumaišyti su druska, suberti paruoštas dilgėles, įmušti kiaušinį ir įmaišyti aliejų. Išminkyti tešlą ir palikti bent 30 min. pastovėti kambario temperatūroje.
Per tą laiką pasiruošti įdarą. Svogūną ir grybus smulkiai supjaustyti ir kepinti įkaitintame aliejuje, kol suminkštės ir išgaruos visas skystis. Nukėlus nuo kaitros sudėti varškę, pagardinti prieskoniais, gerai išmaišyti.
Tešlą plonai iškočioti ir maža stikline išspausti apskritimus. Ant kiekvieno dėti įdaro, jį uždengti kitu apskritimu ir užspausti kraštus. Raviolius dėti į verdantį sūdytą vandenį. Iškilus į paviršių virti 3–5 min.
Rekomenduojama patiekti su lydytu sviestu, tarkuotu sūriu, grietinėlės, grybų ar kitu mėgstamu švelniu padažu.
Autorė Jūratė Survilė