Augaliniai desertai – ne tik veganams
2025-02-28 09:05Augalinė mityba tampa vis populiaresnė. Tad kodėl neišbandžius veganiškų desertų? Juk jie tinka absoliučiai visiems, dovanoja dar neatrastų skonių ir leidžia artimiau susilieti su gamta tausojant viską, kas gyva.
Nekeptos mangų tartaletės
6 vnt.
100 g 189 kcal
Ruošti 1,5 val.
TARTALETĖMS:
- 90 g minkštų datulių be kauliukų
- 60 ml kokosų aliejaus
- 100 g migdolų miltų
ĮDARUI:
- 2 prinokę mangai (apie 400 g)
- 120 g kokosų grietinėlės
- 30 ml kokosų aliejaus
- Šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Šilauogių papuošti
- Pistacijų, anakardžių papuošti
GAMINIMAS. Datules kartu su kokosų aliejumi sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Sumaišyti su migdolų miltais. Iš masės formelėse suformuoti tartalečių pagrindą. Mangus nulupti, minkštimą sutrinti su grietinėle, kokosų aliejumi ir citrinos sultimis. Mišiniu įdaryti tartaletes. Bent valandai dėti į šaldytuvą. Patiekti papuošus uogomis, smulkintais riešutais.
Aviečių keksiukai
12 vnt.
100 g 218 kcal
Ruošti 30 min.
- 200 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- 50 g cukraus
- 100 ml migdolų pieno
- 50 ml kokosų aliejaus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 100 g aviečių
- Miltelinio cukraus papuošti
GAMINIMAS. Sausus ingredientus sumaišyti tarpusavyje. Sudėti likusius produktus (išskyrus avietes) ir gerai išmaišyti.Galiausiai atsargiai įmaišyti uogas.Tešlą supilstyti į keksiukų formeles ir kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti atvėsusius, apibarsčius milteliniu cukrumi.
Šokoladiniai putėsiai
4 porcijos
100 g 254 kcal
Ruošti 4,5 val.
- 200 g veganiško juodojo šokolado (kakavos bent 70 %)
- 150 ml tiršto kokosų pieno
- Šaukštas vanilės ekstrakto
- Šaukštas agavų sirupo
GAMINIMAS. Šokoladą sulaužyti gabalėliais ir išlydyti karštų garų vonelėje. Įmaišyti likusius ingredientus, kruopščiai permaišyti. Uždengti ir 4 val. šaldyti, kad sustingtų. Galima patiekti papuošus šokolado drožlėmis, kakava ir pan.
Sūrio tortas su mėlynėmis
8 porcijos
100 g 259 kcal
Ruošti 4,5 val.
PAGRINDUI:
- 150 g veganiškų sausainių
- 100 g migdolų
- 100 g minkštų datulių be kauliukų
- 2 šaukštai kokosų aliejaus
VIRŠUI:
- 150 g žaliųjų anakardžių (mirkyti 4–6 val.)
- 200 ml kokosų pieno
- 100 g mėlynių ( + papuošti)
- 2 šaukštai agavų sirupo
- Šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
GAMINIMAS. Sausainius sutrupinti, sumaišyti su migdolais, datulėmis, kokosų aliejumi ir pertrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Sudėti į pyrago formos atsegamais kraštais dugną, tvirtai suspausti. Iš anakardžių, kokosų pieno, mėlynių, agavų sirupo ir citrinos sulčių elektriniu smulkintuvu sutrinti kremą. Užpilti ant pyrago pagrindo. 4 val. dėti į šaldytuvą sustingti. Papuošti mėlynėmis, smulkintais riešutais ir kt.
Kokosiniai ledai
4 porcijos
100 g 180 kcal
Ruošti 4,5 val.
- 400 ml kokosų pieno
- 2 šaukštai agavų sirupo
- Šaukštas vanilės ekstrakto
- Šaukštas kokosų aliejaus
GAMINIMAS. Visus ingredientus gerai išmaišyti elektriniu plaktuvu. Sudėti į formą ir mažiausiai 4 val. dėti į šaldiklį sustingti. Kas pusvalandį permaišyti. Patiekiant galima papildomai gardinti kokosų drožlėmis, šviežiais vaisiais, uogomis ar kt.
Autorius Jūratė Survilė