Nuo subtilių pirštinaičių iki minkštų masyvių rankinių ir net moteriškų kaklaraiščių – rudens aksesuarų tendencijos sukasi lyg spalvingame kaleidoskope. Šaltajam sezonui startuojant aksesuarai taps ne tik ryškiais akcentais, bet ir padės neatsilikti nuo pagrindinių mados tendencijų. Mat leis sukurti tai, kuo dabar žavisi viso pasaulio stileivos, – itin moterišką ir praeities nostalgija dvelkiantį įvaizdį.

 

Pirštinių įvairovė ir moteriškas kaklaraištisAutumn,Female,Outfit.,Set,Of,Clothes,,Shoes,And,Accessories,On

 

Sunku įsivaizduoti rudenį ir žiemą be pirštinių. Šis aksesuaras būtinas vėstant, o rudenį tiesiog karaliauja kuriant stilingus įvaizdžius. Šįmet dizaineriai su nostalgija pažvelgė į 7-ojo dešimtmečio stilistiką ir pristatė ryškiaspalvių pirštinių iki alkūnių. Tokiu aksesuaru galima puoštis ne tik tuomet, kai paspaus rimtesnis šaltukas. Plonos vilnos ar tamprios medvilnės pirštinės derinamos su šiuo metu vis dar aktualiais oversized stiliaus švarkais, lietpalčiais plačiomis rankovėmis ar net odiniais švarkeliais. Visgi norinčioms lengviau derinamų pirštinių yra kita madinga alternatyva – vadinamosios vairuotojo pirštinės. Šis subtilus modelis paprastai siuvamas iš odos, o viršutinėje plaštakos dalyje puikuojasi įmantrus raštas ar odos karpiniai. Tokios pirštinės puikiai dera su lengvais rudeniniais paltais ir per liemenį diržu sujuosiamais lietpalčiais. Būtent tokiomis pirštinaitėmis puošdavosi Holivudo aktorės senuose 6-ojo ir 7-ojo dešimtmečių filmuose. Nors iš tiesų tradiciškai šis aksesuaras – vyrų garderobo dalis.

 

Tai, kad moterys šį rudenį iš vyrų spintos dažniau skolinsis ne tik drabužius, bet ir aksesuarus, įrodo kaklaraiščių mados sugrįžimas. Dar pristatant 2023–2024 m. rudens ir žiemos kolekcijas mados namų „Valentino“ modeliai priminė stilingas moksleives. Moksleiviško įvaizdžio (schoolgirl) tendencija buvo pastebima ir kitų mados namų („Dior“, „Rodarte“) kolekcijose. Šįmet moksleivės tarsi suaugo – trumpus languotus sijonukus pakeitė puikiai pasiūti languoti švarkai ir ilgesni sijonai. Šiuos įvaizdžius ir vėl gražiai papildė kaklaraiščiai. Pasižvalgius po nuomonės formuotojų paskyras socialiniuose tinkluose aiškėja, kad būtent siauras, paprasto dizaino kaklaraištis taps vienu madingiausių 2024 m. aksesuarų. Šis tradicinis vyriškas aksesuaras nuostabiai dera su baltais marškiniais, susiaučiamu megztiniu ir tiesaus silueto kelnėmis. Taip sukuriamas stilingas, moderniai formalus ir labai madingas įvaizdis. Beje, stilistai rekomenduoja į kaklaraištį įsisegti nedidelių sagių ar smeigtukų su perlais.

 

Platus diržas ir masyvūs auskarai

 

Jau šią vasarą buvo galima pastebėti, kad šiųmetė mada dedikuota 2000-ųjų stilistikai. Niekas taip gerai neatspindi prieš ketvirtį amžiaus vyravusių madų, kaip diržai. Vasarą mados gerbėjos besiplaikstančias sukneles puošė odinių ar metalo žiedelių diržais, taip pabrėždamos klubų linkį. Rudenį subtilesnių modelių diržai su klasikinėmis sagtimis aukščiau suverš liemenį. Jeigu stinga įkvėpimo, kaipgi tokį nostalgišką aksesuarą pritaikyti kasdieniams įvaizdžiams, galima pasižvalgyti į garsios manekenės Bellos Hadid sukurtus derinius. Ji moderniai interpretuoja naujojo tūkstantmečio pradžios madą. Platūs diržai itin mėgstami garsenybių. Mat padeda akimirksniu sukurti smėlio laikrodžio siluetą, nesvarbu, ką moteris vilkėtų: šį rudenį madingą megztą suknelę ar dukslų rudeninį paltą. Beje, platūs diržai ankstyvą rudenį turėtų papuošti lengvų audinių bohemiško stiliaus sukneles. Madingiausios spalvos – tamsiai žalia, Burgundijos vyno raudona, pilka, juoda. Diržų modelį ir spalvų paletę padiktavo „Valentino“, „Balmain“, „Ferragamo“ mados namai.

 

Tačiau, norint sukurti ryškų ir įsimenantį įvaizdį, vien liemenį paryškinančio plataus diržo nepakaks. Šio sezono sunkioji artilerija – sunkūs ir lengvai pastebimi aukso atspalvio auskarai. Juos kurdami dizaineriai neabejotinai sėmėsi įkvėpimo iš praeities. „Chanel“ ir „Saint Laurent“ mados namai prie rudeniškų ir žiemiškų įvaizdžių priderino ekstravagantiškus auksinius lankelius, siekiančius kaklo vidurį. Tokia tendencija neabejotinai išstums kelis praėjusius sezonus madingus subtilius perlų auskarus ir prieš metus šaltuoju laiku karaliavusią didžiuliais dirbtiniais deimantais inkrustuotų papuošalų tendenciją. Tiesa, įtakingi „Dior“ mados namai pasirinko kitą kryptį – pamėgino iš naujo atgaivinti minimalistinių papuošalų tendenciją. Jų modeliai podiumu žingsniavo papuošti mažučiais, prie ausies lezgelių prigludusiais, žaižaruojančiais deimančiukais inkrustuotais auskarais.

 

Įspūdingi batai ir rankinės

 

Stilistai šį rudenį skelbia gyvūnų raštų sugrįžimą. Madingiausi – gyvačių odos ir leopardo kailio. Tad neišvengiamai šioji tendencija pritaikyta ir aksesuarams. Metas rinktis trumpus aulinukus, kelius siekiančius ilgaaulius, lygiapadžius ar turinčius aukštą ir tvirtą kulną – madingi visi modeliai, jeigu marginti gyvačių oda ar leopardo kailiu. Taip pat madingi Burgundijos vyno raudonumo ir tamsiai žali aulinukai. Renkantis vertėtų pasimatuoti pagamintus derinant paprastą ir verstą odą. Ieškančioms kažko išskirtinio ir įdomaus šis ruduo dosnus, mat grįžta avalynė su aplikacijomis (embodies). Rudeniniai aulinukai puošiami įvairiais užrašais, komiksų motyvais ar paveikslėliais. Šįmet rudens ir žiemos aktualius avalynės modelius papildo dekoratyvūs elementai – siuvinėjimai, kaspinėliai, brangakmenius menančios klijuotos ir kitos puošnios detalės. Jeigu tokių ryškių akcentų nesinori, madingai galima atrodyti tiesiog avint mėgstamus kaubojiško stiliaus aulinukus. Ši tendencija išliks aktuali visą 2024–2025 m. šaltąjį sezoną.

 

Stilingą avalynę kasmet lydi ne mažiau stilingos rankinės. Šįmet jos vėl didėja – rudeniškuose deriniuose dominuoja minkštų formų pirkinių krepšio stiliaus rankinės. Minimalistinio dizaino rankinės puikiai dera prie šiltų rudeninių rūbų – megztinių, paltų, plačių kelnių ir laisvai kirptų lietpalčių. Didelių rankinių pademonstravo „Chloé“, „Loro Piana“ ir ikoniškasis „Coach“. Pagerbiant itin aktualią bohemiško stiliaus tendenciją, antrą madingiausių rankinių reitingo vietą užima puoštos kutais. Įkvėpimo šaltiniu gali tapti dizainerės Stellos McCartney tamsiai ruda rankinė su svyrančiais natūralios odos kutais arba klasikinės formos „Prada“ rankinė, kurios visas paviršiaus plotas padengtas tvirtais trumpais kutukais. Trečioje sezono naujienų vietoje – vidutinio dydžio rankinė trumpa rankena, nešiojama ant sulenktos rankos. Šis klasikinis modelis gaminamas iš tvirtos odos ir šįmet puošiamas sagtelėmis. Itin elegantišką dizainą sukūrė „Ferragamo“. Sodrios baklažanų spalvos vidutinio dydžio rankinė šį rudenį tapo savotišku rankinių standartu.

 

Trumpai

 
  •  Galvas šį rudenį nuo darganoto oro saugos švelnios vilnos beretės ir vadinamosios žvejo kepuraitės su nedideliu snapeliu.
  •  Rudenį madingi megztiniai aukštomis atlenkiamomis apykaklėmis. Jie dažnai taps šalikų pakaitalu.
  •  Šaltuoju sezonu vis dar aktualūs kaspinėliai ir rožės. Šie akcentai dabins ne tik audinius, bet ir aksesuarus. Tad galima drąsiai puoštis rožių žiedus imituojančiais vėriniais, į plaukus įsirišti atlasinį ar aksominį kaspinėlį.
 

Autorius Eglė Stratkauskaitė