Vasaros malonumai – skanumynai su mėlynėmis
2024-07-24 08:46Žmonės mėlynes valgo jau per 13 tūkst. metų. Vienoje saujelėje šių uogų yra dešimtadalis visos paros normos vitamino C. Taip pat apstu kitų antioksidantų, saugančių organizmą nuo įvairių infekcijų, net vėžio! Mėlynės ne tik ypač sveikos, bet ir itin gardžios. Su jomis paruoštiems desertams atsispirti neįmanoma!
Šokoladinis pudingas
2 porcijos
100 g 336 kcal
Ruošti 45 min.
PUDINGUI:
- 100 g cukraus
- 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
- Šaukštas ispaninių šalavijų sėklų
- 120 g juodojo šokolado
- 320 ml riebaus pieno
- Kiaušinio trynys
- Šaukštas sviesto
- Ketvirtis šaukštelio vanilės ekstrakto
PAGARDUI:
- 100 ml plakamosios grietinėlės
- Šaukštas cukraus
- Sauja šviežių mėlynių
GAMINIMAS. Cukrų sumaišyti su krakmolu, sėklomis ir tarkuotu šokoladu.
Pieną išplakti su tryniu ir pamažu supilti į sausų ingredientų mišinį. Maišant lėtai kaitinti, kol užvirs ir dar pavirti minutę. Nukėlus įmaišyti sviestą, vanilę. Masę supilstyti į serviravimo indelius, uždengti maistine plėvele ir bent 30 min. dėti į šaldytuvą sutvirtėti.
Per tą laiką pagardui skirtą grietinėlę išplakti su cukrumi iki standumo. Supylus į konditerinį maišelį ja papuošti sutvirtėjusį pudingą. Ant viršaus gausiai uždėti mėlynių.
Mėlynių skonio glaistyti varškės sūreliai
6 porcijos
100 g 365 kcal
Ruošti 3 val.
VARŠKĖS MASEI:
- 250 g pusriebės varškės
- 30 g miltelinio cukraus
- 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
- 20 g minkšto sviesto
- 3 šaukštai grietinėlės
- 100 g šviežių mėlynių
GLAJUI:
- 30 g sviesto
- 100 g juodojo šokolado
GAMINIMAS. Visus varškės masei skirtus ingredientus sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos tyrės. Gautą masę sudėti į silikonines formeles arba galima sūrelius formuoti rankomis ir išdėlioti ant maistine plėvele dengtos lentelės. Stengtis, kad sūrelių paviršius būtų kuo lygesnis. Juos bent 2 val. dėti į šaldiklį, kad sustingtų.
Glajui šokoladą išlydyti su sviestu ir tolygiai aplieti sūrelius (lengviausia panardinti į šokoladą). Dar 1 val. dėti į šaldytuvą, kad glajus sukietėtų.
Citrininis keksas
10 porcijų
100 g 415 kcal
Ruošti 1,5 val.
KEKSUI:
- 120 ml pieno
- Šaukštas tarkuotos citrinos žievelės
- 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 260 g miltų
- Ketvirtis šaukštelio kepimo miltelių
- Ketvirtis šaukštelio druskos
- 140 g šviežių mėlynių
- 115 g sviesto
- 250 g cukraus
- 2 dideli kiaušiniai
GLAJUI:
- 90 g miltelinio cukraus
- Ketvirtis šaukštelio tarkuotų citrinos žievelių
- 1,5 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių
GAMINIMAS. Pieną sumaišyti su citrinos žievelėmis ir sultimis. Leisti pastovėti bent 10 min.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, druska. Šaukštą mišinio atskirai sumaišyti su mėlynėmis.
Sviestą elektriniu plaktuvu išsukti su cukrumi iki purumo. Įmušti kiaušinius ir dar kartą perplakti. Pamažu maišant supilti pieno mišinį, paskui sausų ingredientų bei mėlynių. Kruopščiai, bet atsargiai išmaišyti.
Tešlą supilti į riebalais išteptą kekso formą ir kepti apie 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Palikti pravėsti.
Kol keksas vėsta, paruošti glaistą: sumaišyti visus jam skirtus ingredientus. Turi išeiti medaus tirštumo sirupas, kuriuo apšlakstyti keksą ir 10–15 min. palikti vėsiai, kad glaistas sustingtų. Papildomai galima papuošti mėlynėmis, citrinos griežinėliais.
Lengvai paruošiami ledai
2 porcijos
100 g 147 kcal
Ruošti 1 val.
- 2 dideli bananai
- 120 g šaldytų mėlynių
- 30 ml riebios grietinėlės
- Šaukštas klevų sirupo
GAMINIMAS. Neluptus bananus bent 30 min. dėti į šaldiklį. Išėmus nulupti ir kartu su šaldytomis mėlynėmis, grietinėle bei klevų sirupu sutrinti elektriniu trintuvu iki kreminės konsistencijos. Patiekti nedelsiant. Jeigu ledai atrodo truputį per skysti, trumpai palaikyti šaldiklyje.
Sūrio pyragas
12 porcijų
100 g 423 kcal
Ruošti 8,5 val.
MĖLYNIŲ PIURĖ:
- 300 g mėlynių
- 2 šaukštai cukraus
- 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
PAGRINDUI:
- 150 g neutralaus skonio kvietinių krekerių
- 75 ml lydyto sviesto
- 50 g cukraus
ĮDARUI:
- 230 g neutralaus skonio kreminio sūrio
- 200 g cukraus
- 2 dideli kiaušiniai
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 60 ml grietinės
- 2 šaukštai miltų
- Ketvirtis šaukštelio druskos
VIRŠUI:
- Šviežių mėlynių puošti
GAMINIMAS. Mėlynes sutrinti su cukrumi ir citrinos sultimis. Kaitinti puode iki užvirimo, sumažinti kaitrą ir pamaišant virti dar 10 min. Palikti atvėsti.
Pyrago pagrindui krekerius sutrinti iki trupinių. Sviestą kaitinti su cukrumi, kol šis ištirps. Įmaišyti krekerių trupinius. Gauta mase iškloti kepimo popieriumi išklotą skardos dugną. Gerai suspausti ir dėti į šaldytuvą sutvirtėti.
Kol pagrindas tvirtėja, pasiruošti sūrio masę. Sūrį maišyti su cukrumi, kol neliks jokių gumulėlių. Įmušti kiaušinius, supilti vanilę, grietinę, suberti miltus ir druską. Labai gerai išmaišyti. Įmaišyti mėlynių piurė. Paruoštą įdarą supilti ant pyrago pagrindo. Paviršių išlyginti ir nakčiai (apie 8 val.) dėti į šaldytuvą. Patiekti papuošus šviežiomis mėlynėmis.
Autorius Jūratė Survilė