Marinuoti užkandžiai – tobulas sprendimas vakarėliams
2024-06-13 07:21Nesvarbu, ar tai būtų vakarėlis jūsų namuose, šventiškas draugų piknikas gamtoje, ar romantiška vakarienė prie vyno taurės, marinuoti užkandžiai visuomet geras sprendimas. Paprasta paruošti, o rezultatas – užburiantis.
Cukinijų griežinėliai
4 porcijos
100 g 43 kcal
Ruošti 3,5 val.
- 3 jaunos mažos cukinijos (apie 500 g)
- 4 skiltelės česnako
- Kelios šakelės šviežių krapų
- 30 ml alyvuogių aliejaus
- 50 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
- Druskos pagal skonį
- Šaukštas cukraus
GAMINIMAS. Nuplautas ir nusausintas cukinijas supjaustyti plonomis riekelėmis.
Česnaką nulupti, sutrinti ir sumaišyti su smulkintais krapais, aliejumi, citrinų sultimis, druska bei pipirais. Gautą marinatą užpilti ant cukinijų griežinėlių ir gerai išmaišyti. Uždengus bent 3 val. laikyti šaldytuve.
Paprikų juostelės
10 porcijų
100 g 96 kcal
Ruošti 3 paras
- 2,5 kg raudonų saldžiųjų paprikų
- 150 g šviežių petražolių
- 100 g česnakų
MARINATUI:
- 500 ml vandens
- 240 ml saulėgrąžų aliejaus
- 60 ml 9 % acto
- 5 laurų lapai
- Šaukštelis juodųjų pipirų žirnelių
- Šaukštas cukraus
- 50 g druskos
GAMINIMAS. Paprikas (pašalinus sėklas) supjaustyti plačiomis juostelėmis. Petražoles ir česnakus susmulkinti, sumaišyti su paprikomis.
Sumaišyti visus marinato ingredientus, užvirinti ir užpilti daržoves. Uždengti ir kai pravės dėti į šaldytuvą. Valgyti po trijų dienų.
Alyvuogių užkandis
6 porcijos
100 g 163 kcal
Ruošti 48 val.
- 400 g alyvuogių be kauliukų (juodųjų ir žaliųjų po lygiai)
MARINATUI:
- Šaukštas druskos
- 250 ml vandens
- 150 ml baltojo vyno acto
- 40 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 100 ml alyvuogių aliejaus
- Šakelė šviežių raudonėlių
- Šakelė šviežių rozmarinų
- 3 skiltelės česnako
GAMINIMAS. Pasiruošti marinatą: druską ištirpinti pašildytame vandenyje, sumaišyti su actu, citrinos sultimis, aliejumi, suberti smulkintas žoleles ir česnaką.
Alyvuoges sudėti į uždaromą indą ir užpilti marinatu. Gerai supurtyti, kad viskas tolygiai pasiskirstytų. Dvi paras laikyti šaldytuve.
Česnakų skiltelės
6 porcijos
100 g 56 kcal
Ruošti 24 val.
- 350 g česnakų
MARINATUI:
- 250 ml vandens
- Šaukštas cukraus
- Pusė šaukšto druskos
- Pusė šaukšto citrinų rūgšties
- 5 juodieji pipirai
- 3 kvapieji pipirai
- Laurų lapas
- Gvazdikėlis
- Keli stiebai šviežių krapų
- Kelios šakelės šviežių rozmarinų
GAMINIMAS. Česnakus nulupti ir išskaidyti skilteles. Užpilti karštu vandeniu ir 30 min. mirkyti.
Marinato ingredientus sumaišyti puode (žalumynus susmulkinti) ir užvirinti. Dar karštą supilti ant mirkytų ir nusausintų česnakų skiltelių. Uždengti ir laikyti šaltai parą.
Greitai marinuoti pievagrybiai
8 porcijos
100 g 49 kcal
Ruošti 3 val.
- 1 kg mažų pievagrybių
MARINATUI:
- 200 ml vandens
- 50 ml alyvuogių aliejaus
- 70 ml obuolių acto
- 4 skiltelės česnako
- 6 juodieji pipirai
- 1,5 šaukšto cukraus
- Šaukštas druskos
- Pusė šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- Pusė šaukštelio garstyčių grūdelių
- 2 laurų lapai
GAMINIMAS. Puodą sumaišyti marinato ingredientus ir užvirinti. Sudėti pievagrybius, sumažinti kaitrą ir virti dar 5 min. Nukelti, atvėsinti ir uždengus bent 2–3 val. laikyti šaltai. Visgi skaniausi po paros.
Autorius Jūratė Survilė