Buon appetito! Svečiuose – italų virtuvė
2024-05-07 07:32Saulės nubučiuota Italija žavi ne tik žydros jūros paplūdimiais, įspūdingu gamtos grožiu ir kerinčia miestų architektūra. Jos virtuvė pripažįstama viena geriausių! Neabejotinai valgėte vieną kitą itališką patiekalą – populiarūs visame pasaulyje. Kodėl jų nepasigaminus patiems?
Lazanijos sriuba
4 porcijos
100 ml 256 kcal
Ruošti 50 min.
- 75 g vytintos šoninės
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Svogūnas
- Morka
- Saliero stiebas
- Dvi skiltelės česnako
- 250 g maltos jautienos
- Šaukštas pomidorų tyrės
- Šaukštelis smulkintų džiovintų itališkų žolelių mišinio
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 400 g konservuotų vyšninių pomidorų
- 1 l jautienos sultinio
- Laurų lapas
- 150 g lazanijos lakštų
- 30 g parmezano
- 75 g maskarponės
- Šviežių petražolių arba bazilikų patiekti
GAMINIMAS. Šoninę supjaustyti juostelėmis ir paskrudinti sausoje keptuvėje iš abiejų pusių. Atidėti. Svogūną, morką ir salierą smulkiai supjaustyti ir apkepti aliejuje, kol suminkštės – apie 15 min. Suberti smulkintą česnaką, maltą mėsą ir kepti dar kelias minutes. Į puodą sudėti keptą mėsą su daržovėmis, pagardinti prieskoniais, sudėti pomidorus ir jų tyrę, užpilti sultiniu, įmesti laurų lapą. Užvirus vis pamaišant virti ant vidutinės kaitros apie 20 min. Sudėti laužytus lazanijos lakštus, keptą šoninę ir virti dar 5 min. Nukėlus išgriebti laurų lapą, įmaišyti sūrius. Patiekti gausiai pagardinus smulkintomis žolelėmis.
Spagečiai puttanesca
4 porcijos
100 g 279 kcal
Ruošti 35 min.
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Svogūnas
- 2 didelės skiltelės česnako
- Pusė šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių
- 400 g smulkintų konservuotų pomidorų
- 5 ančiuvių filė
- 120 g juodųjų alyvuogių be kauliukų
- 2 šaukštai marinuotų kaparėlių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 300 g spagečių
- Šviežių petražolių patiekti
GAMINIMAS. Aliejuje kepti smulkiai pjaustytą svogūną, kol suminkštės. Suberti kapotą česnaką, paprikų dribsnius ir pakepinti dar minutę. Įmaišyti pomidorus, smulkintus ančiuvius, alyvuoges, kaparėlius, pagardinti prieskoniais ir troškinti apie 15 min. Spagečius išvirti, kaip nurodyta. Nusausinti ir sumaišyti su paruoštu padažu. Patiekti apibarsčius smulkintomis petražolėmis.
Vištiena cacciatore
4 porcijos
100 g 264 kcal
Ruošti 1 val.
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 3 riekelės prosciutto vytinto kumpio
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 2 šakelės šviežių šalavijų
- 2 šakelės šviežių rozmarinų
- 550 g vištų šlaunelių
- 150 ml sauso baltojo vyno
- 400 g konservuotų pomidorų
- Šaukštas pomidorų tyrės
- 220 g rudųjų pievagrybių
- Du laurų lapai
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šviežių petražolių patiekti
GAMINIMAS. Keptuvėje įkaitinti aliejų ir iš abiejų pusių kepti kumpį, kol taps traškus. Atidėti. Tame pačiame aliejuje 3–4 min. kepti smulkintą svogūną, česnaką ir žoleles. Ant viršaus uždėti vištieną, pagardinti prieskoniais ir pakepinti iš abiejų pusių po 2,5 min. Vištieną išimti. Į keptuvę su likusiu pagardu supilti vyną ir ant didelės kaitros kaitinti porą minučių. Sudėti pomidorus ir jų tyrę, viską pertrinti šakute, kad pomidorai ištižtų. Sudėti smulkintą keptą kumpį, ketvirčiais pjaustytus grybus, laurų lapus. Uždengus troškinti apie 20 min, kol padažas ims tirštėti. Sudėti apkeptą vištieną, pagal skonį pagardinti prieskoniais ir troškinti apie 30 min., kol mėsa taps minkšta. Patiekti pagardinus smulkintomis petražolėmis.
Traškūs blyneliai su špinatais crespolini
2 porcijos
100 g 321 kcal
Ruošti 45 min.
- 50 g visų grūdo dalių speltos miltų
- Kiaušinis
- 100 ml pieno
- Šaukštas rapsų aliejaus
- 250 g špinatų
- Pusė šaukštelio malto muskato
- Didelė skiltelė česnako
- 80 g rikotos
- 2 šaukštai tarkuoto parmezano
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
PADAŽUI:
- 400 g smulkintų konservuotų pomidorų
- Šviežių bazilikų pagal skonį
- Pusė šaukštelio daržovių sultinio miltelių
- Skiltelė česnako
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su kiaušiniu, pienu, žiupsneliu druskos. Turi išeiti blynų tešla. Iškepti lietinius – geriausia tokioje keptuvėje, kur nereikia aliejaus. Įdarui kitoje keptuvėje įkaitinti aliejų, suberti špinatus, muskatą, smulkintą česnaką, pagardinti prieskoniais ir maišant pakepinti apie 5 min. Kai truputį atvės, sumaišyti su rikota. Ant kiekvieno iškepto lietinio dėti įdaro ir susukti į ritinėlius. Sudėti į riebalais išteptą kepimo indą. Visus padažo ingredientus sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Padažą užpilti ant blynelių, užbarstyti parmezano. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Gnočiai su grybais
8 porcijos
100 g 278 kcal
Ruošti 1 val.
VIRTINUKAMS:
- 900 g su lupenomis orkaitėje keptų karštų bulvių
- Didelis kiaušinis
- 130 g miltų
- Druskos pagal skonį
PAGARDUI:
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Saliero gumbas
- Valgomasis svogūnėlis
- Kelios šakelės šviežių čiobrelių
- 340 g pievagrybių
- 60 g juodųjų alyvuogių be kauliukų
- 2 šaukštai sviesto
- Šaukštas balzaminio acto
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šviežių petražolių patiekti
GAMINIMAS. Dar karštas bulves nulupti ir sutrinti iki vientisos masės. Įmaišyti kiaušinį, miltus, pasūdyti. Suminkyti tešlą. Iškočioti kelis plonus ritinėlius, supjaustyti į 2–2,5 cm ilgio gabalėlius. Kiekvieną jų perbraukti per specialią medinę lentelę, kad virtinukuose susiformuotų tarpai, arba juos galima įspausti šakute – reikalingi padažui užsilaikyti. Gnočius sudėti į verdantį sūdytą vandenį. Kai iškils į paviršių, virti dar 2 min.
Keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti smulkintą salierą, svogūnėlį, čiobrelius ir kepti 5 min., kol suminkštės. Sudėti riekelėmis raikytus grybus, riekelėmis smulkintas alyvuoges, sviestą, supilti balzaminį actą, pagardinti prieskoniais ir kepti dar kelias minutes. Suberti gnočius, išmaišyti ir kaitinti dar porą minučių. Patiekti pabarsčius smulkintomis petražolėmis.
Autorius Jūratė Survilė