Prie stalo vilioja bri ir kamamberas
2023-03-29 12:49Tai vieni mėgstamiausių prancūziškų sūrių. Minkštučiai, švelnūs, drėgni ir subtilaus gurmaniško skonio… Juos mėgsta daugelis – tiek kasdienėje lėkštėje, tiek išskirtinėmis progomis. Ką gi įdomaus galima pagaminti su bri ir kamamberu?
Gurmaniškas kriaušių užkandis
2 porcijos
100 g 256 kcal
Ruošti 25 min.
- 2 kriaušės
- Šaukštas medaus
- 40 g serano kumpio
- 60 g kamambero
- 30 g graikinių riešutų
- Žalumynų pagal skonį
GAMINIMAS. Kriaušes supjaustyti į tris dalis riekelėmis ir kepti 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, kol šiek tiek suminkštės. Kiekvieną dar šiltą riekelę aptepti medumi. Ant pirmos dėti susuktą kumpio griežinėlį, smulkiai pjaustytą kamamberą ir žalumynų. Uždėti antrą kriaušės riekelę ir vėl kartoti pirmą žingsnį. Susluoksniuoti kriaušių užkandį sunaudojant visus ingredientus. Patiekiant galima papildomai apšlakstyti skystu medumi.
Keptas kamamberas
6 porcijos
100 g 389 kcal
Ruošti 25 min.
- 250 g kamambero
- Šaukštas skysto medaus
- 30 g graikinių riešutų
- Šakelė šviežių rozmarinų
GAMINIMAS. Sūrį įpjauti padarant groteles. Apšlakstyti medumi, dėti riešutus ir užberti smulkintų rozmarinų. Kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Sūris turi pradėti lydytis. Patiekti karštą, su skrudinto batono ar čiabatos riekelėmis.
Gaivios salotos
2 porcijos
100 g 297 kcal
Ruošti 10 min.
- 80 g gražgarsčių
- 100 g braškių
- 60 g kamambero
- 50 g riešutų mišinio
- Pusės apelsino sultys
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos pagal skonį
GAMINIMAS. Gražgarstes sumaišyti su ketvirčiais pjaustytomis braškėmis ir plėšytu kamamberu. Riešutus susmulkinti ir sausai kepinti, kol pasklis malonus aromatas. Suberti ant salotų. Viską apšlakstyti aliejaus ir apelsino sulčių mišiniu. Pasūdyti pagal skonį.
Keptas bri tešloje
8 porcijos
100 g 277 kcal
Ruošti 40 min.
- 350 g bri
- Lapelis sluoksniuotos bemielės tešlos
- Kiaušinis
- 100 g bruknių uogienės
- Žalumynų puošti
GAMINIMAS. Sūrį dėti tešlos lakšto centre ir iš visų šonų apkloti tešla. Viršuje tešlą suspausti, kad kepant nepasileistų. Aptepti kiaušinio plakiniu. Kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kol tešla įgaus auksinį atspalvį. Patiekti karštą, ant viršaus uždėjus bruknių uogienės ir papuošus žalumynais.
Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su įdaru
6 porcijos
100 g 432 kcal
Ruošti 45 min.
- 100 g pievagrybių
- Druskos pagal skonį
- Aliejaus kepti
- 150 g bri
- 80 g graikinių riešutų
- Šakelė šviežio rozmarino
- 3 nedideli lakštai sluoksniuotos bemielės tešlos
- Kiaušinis
GAMINIMAS. Grybus susmulkinti ir pasūdžius kepinti, kol suminkštės. Sudėti gabalėliais pjaustytą bri. Kepti, kol ims lydytis. Riešutus susmulkinti ir kelias minutes sausai skrudinti. Įmaišyti į grybų ir sūrio masę, pagardinti smulkintu rozmarinu. Iš tešlos suformuoti negilius šulinėlius: dugnui išspausti pilnavidurį apskritimą, o kraštams – tokio pat dydžio tuščiavidurį. Juos tarpusavyje sulipdyti kiaušinio plakiniu. Į paruoštus šulinėlius dėti grybų ir sūrio įdaro, kraštus aptepti likusiu kiaušinio plakiniu. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Tešlos kraštai turėtų gražiai apskrusti. Patiekti šiltus.
Autorius Jūratė Survilė