Adžika – labai senas prieskonis, išrastas Kaukazo regiono piemenų. Jis įkvepia eksperimentuoti ir ruošti originalius patiekalus. Jei turite adžikos, pasinaudokite siūlomais receptais!

 

Vištienos šlaunelės su adžika

 

adzika (2)

 
  • 4 vištų šlaunelės
  • 3 šaukštai adžikos
  • Šaukštelis prieskonių mišinio vištienai
  • Šaukštas druskos
  • Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 3 šaukštai aliejaus + kepti
 

Gaminimas. Šlauneles įtrinti adžikos, prieskonių, druskos, pipirų ir aliejaus mišiniu. Laikyti per naktį šaldytuve. Sudėti į aliejumi pateptą skardą ir kepti apie 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃.

 

2 porcijos

100 g 190 kcal

Ruošti 9 val.

 

Gruziniškas pupelių užkandis

 

adzika (3)

 
  • 500 g konservuotų raudonųjų pupelių
  • Raudonasis svogūnas
  • Šaukštelis adžikos
  • Šaukštas pomidorų padažo
  • 15 g kalendrų
  • Šaukštelis „Chmeli suneli“ prieskonių mišinio
  • 200 ml karšto vandens
  • 100 g graikinių riešutų
  • 5 skiltelės česnako
  • Šaukštelis balzaminio acto
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas. Svogūną susmulkinti ir kepinti 4 min. Sudėti adžiką, pomidorų padažą ir kepti dar 1 min. Įmaišyti nusausintas pupeles, didžiąją dalį smulkintų kalendrų, „Chmeli suneli“ prieskonių mišinį ir supilti pusę karšto vandens. Kai užvirs, uždengti ir lėtai troškinti 10 min.

 

Susmulkinti riešutus, česnaką, sumaišyti su balzaminiu actu ir supilti į troškinį. Išmaišyti, pagardinti prieskoniais ir troškinti dar 3 min. Patiekti apibarsčius likusiomis kalendromis.

 

4 porcijos

100 g 196 kcal

Ruošti 30 min.

 

Plovas su vištiena

 

adzika (4)

 
  • 250 g vištienos filė
  • 155 g ryžių
  • 360 ml karšto vandens
  • Svogūnas
  • Morka
  • 3 skiltelės česnako
  • 0,25 šaukštelio adžikos
  • 2 šaukštai aliejaus
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • 20 g žalumynų
 

Gaminimas. Smulkintą svogūną kepinti storasienėje keptuvėje. Sudėti pjaustytą vištieną, šiaudeliais pjaustytą morką ir troškinti ant vidutinės kaitros 7 min., vis pamaišant.

 

Suberti plautus ryžius, supilti vandenį, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Sudėti adžiką, smulkintus žalumynus, traiškytą česnaką. Uždengti ir lėtai virti 30 min. Nemaišyti, kad plovas nevirstų koše.

 

Nukelti ir leisti 10 min. pastovėti, kad ryžiai sugertų likusį skystį. Paskui išmaišyti.

 

4 porcijos

100 g 127 kcal

Ruošti 1,5 val. 

 

Kiaulienos kepsniai su adžika

 

adzika (1)

 
  • 4 kiaulienos nugarinės pjausniai (po 160–180 g)
  • 6 pievagrybiai
  • Vidutinis svogūnas
  • 40 g adžikos
  • 2 pomidorai
  • 100 g sūrio
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas. Grybus, svogūną susmulkinti ir kepinti, kol įgaus rusvai auksinį atspalvį. Paskaninti prieskoniais.

 

Kiekvieną pjausnį pamušti iki maždaug 9 mm storio, įtrinti prieskoniais ir greitai apkepti abi puses ant didelės kaitros.

 

Tada mėsą iš abiejų pusių aptepti adžika ir sudėti į kepimo indą. Pomidorus supjaustyti plonomis riekelėmis ir sudėti ant mėsos. Grybus su svogūnais sudėti ant pomidorų ir viską užberti tarkuotu sūriu. Kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Patiekti iš karto.

 

4 porcijos

100 g 250 kcal

Ruošti 30 min.

 

 
Spausdinti