Bulvių puota
2022-02-15 08:19Dauguma šeimų turi ypatingų savaitgalio pietų tradiciją. Dažniausiai ant tokio stalo, ypač atvėsus orams, atsiduria patiekalai iš tarkuotų bulvių: cepelinai, blynai, kugelis.
Didžkukuliai su mėsa
- 4 kg bulvių
- Druskos pagal skonį
Įdarui:
- 0,5 kg maltos kiaulienos
- 2 skiltelės česnako
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
Padažui:
- 250 g rūkytos šoninės
- 3 svogūnai
- Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas. Bulves nuskusti. 4 išvirti ir sugrūsti. Kitas sutarkuoti ir nusunkti per marlę. Palaukti, kol nusės krakmolas. Skystį nupilti, o krakmolą ir virtas bulves sumaišyti su tarkėmis. Pasūdyti ir gerai išmaišyti.
Įdarui mėsą sumaišyti su smulkintu česnaku, pagardinti prieskoniais.
Formuoti didžkukulius: padaryti blyną iš tešlos, dėti šaukštą įdaro ir užspausti kraštus. Dėti į verdantį vandenį ir, kai vanduo vėl užvirs, virti dar 30 min.
Padažui smulkintus svogūnus ir šoninę pakepinti, paskaninti pipirais ir išmaišyti.
6 porcijos
100 g 195 kcal
Ruošti 1,5 val.
Didžkukuliai su varške
- 4 kg bulvių
- Druskos pagal skonį
Įdarui:
- 160 g varškės
- Kiaušinis
- Druskos pagal skonį
- Mėtų pagal skonį
Gaminimas. Bulves nuskusti. 4 išvirti ir sugrūsti. Kitas sutarkuoti ir nusunkti per marlę. Palaukti, kol nusės krakmolas. Skystį nupilti, o krakmolą ir virtas bulves sumaišyti su tarkėmis. Pasūdyti ir gerai išmaišyti.
Įdarui varškę pertrinti, sumaišyti su kiaušiniu, druska ir smulkintomis mėtomis.
Formuoti didžkukulius: padaryti blyną iš tešlos, dėti šaukštą įdaro ir užspausti kraštus. Dėti į verdantį vandenį ir, kai vanduo vėl užvirs, virti dar 30 min. Galima patiekti su spirgučių padažu.
6 porcijos
100 g 157 kcal
Ruošti 1,5 val.
Cukinijų ir bulvių blyneliai
- Nedidelė cukinija
- 5 bulvės
- 2 kiaušiniai
- 3 šaukštai miltų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
Gaminimas. Cukiniją nuplauti ir bulves nuskusti ir viską sutarkuoti. Sumaišyti su kiaušiniais, miltais, pagardinti prieskoniais. Blynus kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Riebalų perteklių nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Galima patiekti su grietinės ir žalumynų padažu.
3 porcijos
100 g 247 kcal
Ruošti 30 min.
Blynai su malta mėsa
Tešlai:
- 6 didelės bulvės
- Svogūnas
- 2 kiaušiniai
- 2 šaukštai miltų
- Aliejaus kepti
Įdarui:
- 300 g maltos mėsos
- Pusė svogūno
- Maltų mairūnų pagal skonį
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Grietinės pagal skonį
Gaminimas. Bulves nuskusti ir sutarkuoti su nuluptu svogūnu. Sumaišyti su kiaušiniais, miltais ir druska. Mėsą sumaišyti su smulkintu svogūnu, prieskoniais, pasūdyti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus, dėti šaukštą bulvių masės, ant jos – mėsos rutuliuką. Mėsą šiek tiek paspausti ir dėti dar vieną tešlos sluoksnį. Kepti ant vidutinės kaitros po 2 min. iš abiejų pusių. Uždengti ir kepti dar 10 min. Patiekti su grietine.
2 porcijos
100 g 268 kcal
Ruošti 40 min.
Kugelis su vištiena
- 12 bulvių
- Svogūnas
- Kiaušinis
- 200 ml pieno
- 300 g rūkytos vištienos
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 10 g krapų
- Aliejaus kepti
Gaminimas. Bulves nuskusti ir sutarkuoti su nuluptu svogūnu. Supilti plaktą kiaušinį, pagardinti prieskoniais, smulkintais krapais. Išmaišyti. Užvirinti pieną, supilti į tarkę ir išmaišyti. Vištieną supjaustyti ir įmaišyti į bulvių masę. Masę supilti į riebalais pateptą skardą ir kepti bent 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃. Galima patiekti su grietine arba spirgučiais.
4 porcijos
100 g 134 kcal
Ruošti 2 val.