4 didžiausi odos problemų kaltininkai
2016-04-27 14:00Jeigu valgysite šokoladą, pieno produktus, bandeles ir gersite vyną, nepadės nė brangiausios grožio priemonės? Teigiama, kad tai yra keturi didžiausi odos problemų kaltininkai. Anksčiau manyta, kad nuo šių produktų reikėtų atsisakyti dėlto, kad jie skatina svorio augimą, o alkoholio dar ir dėlto, kad nesaikingas jo vartojimas kenkia sveikatai, šeimos ir visuomenės gerovei. Pasirodo, kad tai dar ne viskas. Šie produktai pamažu žaloja odą. Kartą paragavus neigiamo poveikio galima ir nepajusti, tačiau netrukus išryškės visos mitybos nuodėmės.
Londone gyvenanti ir dirbanti natūropatė ir odos priežiūros specialistė dr. Nigma Talib apie tai detaliai aprašė 2016 metų kovą išleistoje knygoje „Odos jaunystė prasideda nuo žarnyno“ (angl. „Younger Skin Starts in the Gut“).
Dr. N. Talib teigia, kad ji gali pasakyti, ką žmogus valgo, pažiūrėjusi į jo odą. Ji pastebėjo, kad skirtingą odos senėjimo tipą ir problemas lemia tam tikrų produktų vartojimas. Ji išskyrė 4 dažniausius odos problemų tipus: „Pieno produktų veidas“, „Cukraus veidas“, „Glitimo veidas“ bei „Vyno veidas“. Daugeliui tikriausiai įdomu, ar jų veidas yra vieno iš šių 4 tipų. Tai nustatyti nesudėtinga, remiantis dr. N. Talib veidų schema. Ją galite pamatyti PASPAUDĘ ČIA.
Geri patarimai, kaip atpažinti ir spręsti odos problemas nuo vyno, pieno produktų, cukraus ir glitimo:
„Vyno veidas“. Saikingas raudonojo vyno vartojimas gali net būti naudingas sveikatai, tačiau riba tarp to, kas gerai ir kas blogai yra labai plonytė. Raudonasis vynas gali palikti tamsių dėmių ant dantų, skatinti ėduonies atsiradimą, oda gali parausti ir susiraukšlėti. Šio tipo veidą galima atpažinti iš ryškių raukšlių, dėmių tarp antakių, užkritusių vokų, smulkių raukšlelių po akimis, dehidratuotos odos, smulkių raukšlelių skruostuose, išsiplėtusių porų, paraudusios veido spalvos ir pagilėjusių nosies ir lūpų raukšlių. Alkoholyje yra daug cukraus, taip pat pesticidų ir sulfitų, kurie sukelia dehidrataciją. Kūnas netenka vandens, kepenys yra per daug apkraunamos, gali sutrikti virškinimas dieną po išgertuvių, todėl oda gali atrodyti susiraukšlėjusi, paraudusi ir nukarusi. Dar blogesnė situacija, jei alkoholis vartojamas reguliariai ir dideliais kiekiais. Dėl alkoholio vartojimo sutrinka žarnyno mikroflora ir gali kilti uždegimas. Pabandykite susilaikyti nuo alkoholinių gėrimų bent tris savaites ir pamatysite teigiamus odos pokyčius. Dr. N. Talib sugalvojo 80 ir 20 procentų taisyklę. 80 % viso savo laiko reikėtų nevartoti iš viso jokių alkoholinių gėrimų, o 20 % laiko galima išgerti 1 – 2 taures vyno.
„Pieno produktų veidas“. Šio tipo veidą galima atpažinti iš patinusių akių vokų ir maišelių po akimis, patamsėjusių paakių, paprastųjų spuogų ir kitų odos trūkumų visame veide, išbalusių skruostų ir spuogų smakro srityje. Pabloginti odos būklę gali papildomas pieno šlakelis į kavos puodelį ar dar vienas kaušelis ledų, net jei žmogaus organizmas šiaip jau gerai toleruoja laktozę. Kuo vyresnis žmogus, tuo mažiau jo organizme fermentų, kurie gali tinkamai skaidyti laktozę. Tai gali sukelti uždegiminius viso kūno procesus, įskaitant ir veidą (jis gali atrodyti paraudęs ir pavargęs). Jei veidas atrodo patinęs ir pavargęs, oda papilkėjusi ir išberta, rekomenduojama kelioms savaitėms išbraukti iš mitybos pieno produktus ir pažiūrėti, kokie bus rezultatai.
„Cukraus veidas“. Šio tipo veidą galima atpažinti iš raukšlių viršutinėje kaktos dalyje, maišelių po akimis, dėmelių visame veide, pūlingų ir cistinių spuogų, ištįsusio veido, suplonėjusios odos, papilkėjusios ar pabalusios odos. Cukraus rekomenduojama atsisakyti iš viso, jei tai tik įmanoma, nes jame nėra nieko gero. Jei to padaryti neįmanoma, reikėtų tiesiog labai riboti jo suvartojimą.
„Glitimo veidas“. Šio tipo veidą galima atpažinti iš dėmelių ant kaktos, patinusių skruostų ir žandikaulių, paraudusių arba raudonomis dėmėmis nusėtų skruostų, patamsėjimų ir kitų odos trūkumų ant smakro. Celiakija (įgimtas maisto medžiagų pasisavinimo žarnyne sutrikimas) serga pasaulyje gana nedaug žmonių, tačiau nemažai žmonių, neturinčių šio autoimuninio sutrikimo, taip pat gali būti jautrūs glitimui. Glitimas didina žarnyno pralaidumą ir tai gali sukelti uždegimą, išoriškai pasireiškiantį odos trūkumais. Jeigu veido oda yra nevienoda, ypač aplink smakrą, rekomenduojama eliminuoti glitimo turinčius produktus iš kasdienio valgiaraščio.