Persimonai, seniau vadinti churma, iš Kinijos paplito po visą pasaulį. Jų sezonas prasideda rudenį. Skaisčiai oranžiniai vaisiai išsiskiria saldžiu, šiek tiek medų primenančiu skoniu. Persimonai – nekaloringi vaisiai, be fruktozės, turintys daug vitaminų ir mineralų (ypač daug vitaminų A ir C).

 

"persimonai"

11 priežasčių valgyti persimonus:

 

  • Persimonai gali padėti numesti svorio. Vidutinio dydžio persimonas sveria apie 170 g, iš kurių 31 g sudaro angliavandeniai. Riebalų beveik nėra. Tai puikus sveikas užkandis lieknėjantiems!

 

  • Persimonai turtingi fitocheminių medžiagų (katechinių ir antioksidantų polifenolių). Katechinai saugo nuo infekcijų, uždegimų.

 

  • Persimonai padeda nuo hemorojaus. Rytų natūraliojoje medicinoje skaisčiai oranžiniai vaisiai nuo seno naudoti kaip priemonė, stabdanti kraujavimą iš žaizdų.

 

  • Persimonai gerina virškinimo sistemos veiklą. Vaisiuose apstu skaidulų, kurios reikalingos virškinimui. Jie reguliuoja žarnyno veiklą stabdo viduriavimą.

 

  • Persimonai rekomenduojami sergantiems diabetu. Sergantieji diabetu dažnai kenčia nuo padidėjusio apetito, kurį gali padėti suvaldyti persimonai. Be to, šie vaisiai reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.

 

  • Persimonai padeda nuo hipertenzijos. Natrio perteklius organizme gali sukelti hipertenziją. Persimonuose šio mineralo yra labai mažai. Mažai natrio turinti dieta gali sumažinti hipertenzijos riziką.

 

  • Persimonai stiprina imuninę sistemą. Vaisiuose gausu vitamino C, todėl reguliariai vartojant jie gali sustiprinti imuninę sistemą ir padėti išvengti gripo, peršalimo ligų, plaučių infekcijų, net astmos.

 

  • Persimonai gali sumažinti vėžio riziką. Turtingi antioksidantų vaisiai mažina laisvųjų radikalų žalą organizmui.

 

  • Persimonai gali pagerinti regėjimą ir sustiprinti akis. Oranžinę spalvą perismonams suteikia karotenas, kuris yra reikalingas gaminant vitaminą A. Vitaminas A stiprina akis ir gerina regėjimą.

 

  • Persimonai skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą. Vaisiuose yra vario, kuris gerina geležies įsisavinimą, todėl reguliariai valgant persimonus skatinama raudonųjų kraujo kūnelių gamyba.

 

  • Persimonai padeda nuo žagsulio. Tokį gydymo būdą siūlo tradicinė kinų medicina.

 

Persimonų papločiai

 

  • 90 g miltų
  • 60 g speltos kvietinių miltų
  • 100 g sviesto
  • Šaukštelis cukraus
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 4 šaukštai ledinio vandens

Įdarui:

  • 3 – 4 persimonai
  • 3 šaukštai cukraus
  • Kiaušinis
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • Druskos, maltų mandarinų, citrinų žievelių pagal skonį
  • Miltelinio cukraus puošti

 

Gaminimas

 

Sumaišyti abiejų rūšių miltus, cukrų ir druską. Šaltą sviestą sutarkuoti ir pirštais sutrinti su miltais, kol susidarys tešlos trupiniai. Minkant tešlą pamažu pilti ledinį vandenį. Tešlą padalinti į 6 dalis. Iš tešlos suformuoti rutuliukus, kuriuos suspausti, kad gautųsi apskriti paplotėliai. Paruoštus paplotėlius sudėti į miltais pabarstytą lėkštę, uždengti maistine plėvele ir laikyti šaldytuve nuo 30 min iki 2 parų. Prieš kepimą paplotėlius išimti iš šaldytuvo, iš naujo suformuoti ir vėl palaikyti šaldytuve 30 minučių. Paruošti įdarą: persimonus perpjauti pusiau ir išskobti minkštimą. Minkštimą plonai supjaustyti. Cukrų sumaišyti su maltomis mandarinų ir citrinų žievelėmis ir druska. Paskui persimonus, prieskonius sumaišyti su citrinų sultimis. Į iškočioto papločio centrą dėti persimonų įdaro, užlankstyti kraštus. Patepti plaktu kiaušiniu. Papločius sudėti į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 20 minučių arba tol, kol vaisiai pradės burbuliuoti. Pavyzdyje abrikosų papločiai patiekti su abrikosų džemu.

 

6 žmonėms

100 g apie 237 kcal

Paruošimo laikas: 2 val.

 

Persimonų, avokadų ir krevečių salotos

 

  • Persimonas
  • Avokadas
  • 150 g krevečių
  • Šaukštas žaliosios citrinos sulčių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Avokadą perpjauti pusiau, išskobti minkštimą ir smulkiai supjaustyti. Persimoną taip pat smulkiai supjaustyti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti lukštentas krevetes su druska ir pipirais. Viską sumaišyti ir apšlakstyti žaliosios citrinos sultimis.

 

 

2 žmonėms

100 g apie 119 kcal

Paruošimo laikas: 20 min

 

Brusketos su persimonais

 

  • 4 persimonai
  • 50 g ožkų pieno sūrio
  • 60 g rikotos
  • 60 ml medaus
  • 40 g lazdyno riešutų
  • 8 riekės duonos
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, rozmarinų, citrinų žievelių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Duonos riekeles iš abiejų pusių patepti aliejumi. Pabarstyti druska ir pipirais. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, kol gražiai apskrus. Persimonus perpjauti per pusę, išskobti minkštimą, plonai supjaustyti ir apšlakstyti citrinų sultimis. Ožkų pieno sūrį, rikotą sumaišyti su citrinos sultimis, žievelėmis ir rozmarinais. Šiek tiek sūrio masės užtepti ant šiltų skrebučių, uždėti kelias riekeles persimonų ir paskaninti druska bei pipirais. Medų pašildyti, sumaišyti su kepintais, smulkintais riešutais ir aplieti šia mase brusketas. Galima papuošti rozmarino šakelėmis.

 

8 žmonėms

100 g apie 166 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

Spausdinti