Tikriausiai visi žino, kad slyvos pasižymi vidurius laisvinančiu poveikiu, tačiau tai ne vienintelis jų privalumas. Ilgą laiką šie vaisiai naudojami kaip natūrali priemonė, slopinanti įvairius kūno negalavimus.

 

"slyvos"

Iš Sirijos kilęs vaismedis, puikiai augantis ir vidutinio klimato juostoje, garsėja ne tik sultingais vaisiais. Ar žinojote, kad kinai senovėje tikėjo, kad slyvos simbolizuoja sėkmę. Daugiau nei šimtas slyvų veislių rasta XVI amžiaus Anglijos karaliaus Henriko VIII burlaivyje „Mary Rose“, nuskendusiame 1545 metais. Japonijoje vasaris paskelbtas slyvų mėnesiu, nes tada jos pradeda žydėti. Japonų samurajai, norėdami įveikti nuovargį, valgydavo „Umeboši“ arba marinuotas slyvas. Lietuvoje vertingi vaisiai sunoksta nuo liepos iki rugsėjo mėnesių. Slyva – tai antras dažniausiai auginamas vaismedis pasaulyje. Jis auga visuose žemynuose, išskyrus amžinojo įšalo žemėje – Antarktidoje. Kai kurių veislių slyvų vaisiai gali būti nemažo kamuoliuko, o kitų – vyšnios dydžio. Tačiau svarbiausia tai, kad slyvose yra daugiau nei 80 vertingų maistinių medžiagų!

 

10 priežasčių, kodėl verta į valgiaraštį įtraukti slyvas:

 

  • Padeda sulieknėti. Teigiama, kad antioksidantų ir flavonoidų turtingi vaisiai mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, greitina medžiagų apykaitą ir padeda mažinti riebalų sankaupas. Mesti svorį svarbu ne tik dėl estetinių priežasčių, bet ir dėl geresnės savijautos.
  • Sumažina II tipo diabeto išsivystymo riziką ir jį gydo. Slyvose randama antihiperglikeminių medžiagų, kurios mažina trigliceridų ir gliukozės kiekį kraujyje. Padidėjęs gliukozės lygis – pagrindinis diabeto simptomas. Slyvose esantys antioksidantai taip pat mažina organizmo atsparumą insulinui.
  • Padeda išvengti osteoporozės. Slyvose yra unikalių flavonoidų – rutino ir kofeino rūgšties, kurie padeda palaikyti normalią kaulų būklę ir saugo nuo osteoporozės. Dėl šios priežasties slyvų ypač rekomenduojama valgyti vyresnio amžiaus žmonėms.
  • Gerina virškinimą. Slyvose apstu dietinių skaidulų, kurios gerina virškinimą, valo organizmą.
  • Gerina protinę veiklą. Antioksidantai slyvose apsaugo smegenis nuo senėjimo, gerina atmintį, dėmesio koncentraciją, budrumą, palengvina mokymosi procesą. Atlikta tyrimų, kuriuose teigiama, kad slyvų vartojimas gali sumažinti Alzheimerio, Parkinsono ir kitų neurodegeneracinių ligų išsivystymo riziką.
  • Palaiko sveiką nervų sistemą. Slyvose gausu vitamino B6, kuris stiprina nervų sistemą, apsaugo nuo nervų sistemos sukeliamų ligų išsivystymo.
  • Gerina nuotaiką ir miego kokybę.
  • Stiprina širdį. Slyvose esančios medžiagos skystina kraują, todėl gerina kraujo tekėjimą arterijomis. Esant normaliai kraujotakai, nesusidaro sveikatai ir gyvybei pavojingi kraujo krešuliai. Kraujo krešuliai pavojingi tuo, kad gali sukelti širdies priepuolį ir insultą.
  • Stiprina imuninę sistemą. Slyvose gausu vitamino C, kuris garsėja, kaip imunitetą stiprinantis organinis junginys. Taigi slyvų vartojimas gali užkirsti kelią peršalimo infekcijoms, gripui, kosuliui ir kitoms ligoms.
  • Saugo nuo vėžio. Slyvose randama organinio junginio epikatechino, kuris neleidžia vystytis vėžio ląstelėms organizme, ypač kepenyse ir krūtyse. Be to, šiuose vaisiuose gausu antioksidantų, kurie mažina laisvųjų radikalų žalą. Apsaugo žmogaus DNR nuo pažeidimų.

 

Slyvų virtinukai

 

  • 16 slyvų
  • 240 g miltų
  • 90 g duonos džiūvėsėlių
  • 4 didelės bulvės
  • 4 šaukštai sviesto
  • Kiaušinis
  • 60 g cukraus
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Keptuvėje išlydyti 3 šaukštus sviesto ir apskrudinti duonos džiūvėsėlius. Skustas bulves virti vandenyje 20 – 30 minučių. nupilti vandenį ir, kai šiek tiek atvės, bulves išspausti bulvių spaustuvu. Įdėti šaukštą sviesto ir kai ištirps bulvių masę sumaišyti su miltais. Įmaišyti kiaušinį ir druską. Paskui išminkyti tešlą ant miltuoto paviršiaus. Tešlą padalinti į 16 dalių. Kiekvieną tešlos gabalėlį suformuoti į rutulį, centre įspausti slyvą, užberti šaukštelį cukraus ir užlipdyti tešla. Virtinukus sudėti į verdantį, pasūdytą vandenį, pamaišyti, kad nepriliptų prie puodo dugno. Virti dar 5 minutes, kai iškils į paviršių. Tada išgriebti su kiaurasamčiu ir apvolioti duonos džiūvėsėliuose.

 

100 g apie 231 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val. 15 min

16 žmonių

 

Ožkų pieno sūriu ir medumi įdarytos slyvos

 

  • 4 slyvos
  • 60 g ožkų pieno sūrio
  • Šaukštas medaus
  • 3 bazilikų lapeliai
  • Kedrinių pinijų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Sūrį, medų ir susmulkintą lapelį baziliko sumaišyti. Slyvas perpjauti pusiau, išimti į kauliuką ir į jo vietą įdėti šaukštą sūrio masės. Viršų papuošti likusiais, smulkintais bazilikais ir skrudintomis kedrinėmis pinijomis. Prieš patiekiant šį patiekalą viršų apšlakstyti medumi.

 

100 g apie 125 kcal

Paruošimo laikas: 5 min

2 – 3 žmonėms

 

Slyvų salsa

 

  • 4 – 5 slyvos
  • Agurkas
  • Pusė raudonojo svogūno
  • Chalapos paprikos pagal skonį
  • 3 – 4 šaukštai smulkintų mėtų, kalendrų arba petražolių
  • Žaliosios citrinos sultys
  • Druskos, cukraus, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Slyvas perpjauti pusiau, išimti kauliuką ir supjaustyti šiek tiek smulkiau. Svogūną nulupti ir susmulkinti. Agurką supjaustyti griežinėliais. Nupjauti chalapos paprikos galus, išimti sėklas ir susmulkinti. Mėtų (kalendrų, petražolių) lapelius taip pat susmulkinti. Viską sumaišyti su žaliosios citrinos sultimis. Paskaninti druska, pipirais ir cukrumi. Viską išmaišyti ir palikti šaldytuve 15 minučių, kad atvėstų.

 

 

100 g apie 39 kcal

Paruošimo laikas: 15 min

12 žmonių

Spausdinti