Stomatitas – tai uždegiminė burnos ertmės liga, kurios vienas iš požymių – burnos žaizdelės ir opelės. Sergantieji jaučia skausmą ir diskomfortą kalbėdami, valgydami ir miegodami. Stomatitas gali atsirasti bet kurioje burnos ertmės vietoje: ant liežuvio, dantenų, skruostų, lūpų ir gomurio. Kiti stomatito simptomai: ryškiai raudona burnos ertmė, didelis seilėtekis, liežuvio apnašos, irzlumas, sumažėjęs apetitas ir blogas kvapas iš burnos.

 

Stomatitas būna trijų tipų. Gangreninis stomatitas – jo metu susiformuoja viena blyški arba gesva opelė, pakraštyje paraudusi arba daug tokių opelių visoje burnoje, paprastai ant skruostų, liežuvio ir vidinėje lūpų pusėje. Pūslelinė – skysčiu užsipildžiusios pūslelės atsiranda lūpų išorėje arba aplink jas. Išopėjusios pūslelės džiūsta ir virsta šašais. Prieš atsirandant pūslelėms, jaučiamas jautrumas, deginantis jausmas. Burnos sudirginimas gali atsirasti, kai yra įprotis kramtyti lūpas, skruostus ir liežuvį, dėl breketų arba, jei dantys aštrūs ir nulūžę, dėl dantenų ligų, padidėjusio jautrumo maistui ar vaistams, po nusideginimo karštu maistu ar gėrimais ir t.t.

 

Pagrindinis stomatito gydymo tikslas yra pagerinti virškinimo sistemos veiklą. Geliai ir burnos ertmės balzamai tik nuslopina nemalonius ligos simptomus.

 

Iš pradžių pacientas ne ilgiau nei keturias dienas turi gerti apelsinų sultis, lygiomis proporcijomis skiestas tyru vandeniu. Apelsinų sultis galima pakeisti morkų sultimis. Šiame etape kasdien turėtų būti atliekamos šilto vandens klizmos, kad išsivalytų žarnynas. Vaikams naudoti glicerino žvakutes.

 

 

Kitas keturias dienas laikytis šviežių vaisių dietos. Valgyti tris kartus per dieną įvairius sultingus vaisius: apelsinus, kriaušes, vynuoges, obuolius, ananasus, greipfrutus, papajas, persikus.

 

Paskui dietą reikėtų papildyti riešutais, grūdais, sėklomis, kitais vaisiais ir daržovėmis. Didelę maisto dalį turėtų sudaryti neskaldyti grūdai, daigintos sėklos, šiek tiek apvirtos daržovės iš šviežūs vaisiai.

 

Asmuo, sergantis stomatitu turėtų vengti kavos, arbatos, baltų miltų produktų, rafinuotų ir perdirbtų maisto produktų, mėsos, gaiviųjų gėrimų, saldumynų, ledų, prieskonių ir marinuotų daržovių.

 

Nuo stomatito padeda ir naminės priemonės, pavyzdžiui, citrina. Šaukštas citrinos sulčių prieš valgį gydo stomatitą ir gerina skrandžio veiklą. Ligonis keletą kartų per dieną turėtų skalauti gerklę vandeniu su citrinos sultimis (100 ml šilto vandens ir 20 ml citrinos sulčių).

 

Kita natūrali priemonė nuo stomatito: burnos skalavimas su šiltu vandeniu, kuriame ištirpinta maistinės sodos ir druskos (240 ml vandens ir po šaukšą sodos bei druskos). Tą daryti reikėtų nuo penkių iki šešių kartų per dieną vienodais laiko tarpais.

 

Sergant stomatitu, labai svarbu laikytis tinkamos burnos higienos, labai kruopščiai valyti dantis ir dantenas. Labai svarbu subalansuoti mitybą ir vartoti B grupės vitaminų papildus.