Užtenka pakeisti padažo sudėtines dalis ir makaronų patiekalas taps dar neragauto skonio. Makaronai – pats universaliausias ingredientas, tinkamas sriuboms, salotoms, apkepams ir kitiems patiekalams gaminti.
Nėra žinoma, kad išrado makaronus, tačiau tam žmogui norėtųsi padėkoti!

 

Makaronai su karbonarišku padažu

 

  • 250 g makaronų
  • 100 g rūkyto kumpio
  • 200 ml 30 proc. grietinės
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 50 g parmezano
  • 2 skiltelės česnako
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, petražolių pagal skonį

Gaminimas

 

Padažui: kiaušinių trynius išplakti su grietine ir tarkuotu parmezanu.

 

Pasūdytame vandenyje išvirti makaronus. Įkaitinti keptuvėje šiek tiek aliejaus ir apkepinti kumpio gabalėlius su česnaku. Į keptuvę sudėti išvirusius makaronus, gerai išmaišyti, patroškinti minutę ir išjungti ugnį. Supilti padažą ir išmaišyti. Patiekalą pabarstyti likusiu sūriu, druska, pipirais, papuošti šviežiomis petražolėmis.

 

Makaronai su Bolonijos padažu

 

  • 300 g makaronų
  • 500 g maltos jautienos
  • 250 ml sauso raudonojo vyno
  • 2 morkos
  • Saliero stiebas
  • Svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • 800 g konservuotų pomidorų be odelės
  • 30 ml pomidorų pastos
  • 50 g parmezano sūrio
  • 45 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, džiovinto raudonėlio, baziliko pagal skonį

Gaminimas

 

Įkaitinti keptuvėje šiek tiek aliejaus ir apkepinti maltą jautieną. Česnaką, svogūną ir salierą supjaustyti, morkas sutarkuoti. Daržoves šiek tiek pakepinti. Tada sudėti mėsą ir supilti vyną, troškinti, kol išgaruos alkoholis.

 

Tada į padažą sudėti pomidorų pastą ir konservuotus pomidorus su sultimis. Verdant pomidorus sumaigyti šaukštu, kol padažas užvirs. Tada įdėti baziliko ir raudonėlio, uždengti dangčiu ir troškinti ant mažos ugnies maždaug dvi valandas. Paskaninti druska ir pipirais.

 

Pasūdytame vandenyje išvirti makaronus. Makaronus sudėti į lėkštes, viduryje uždėti Bolonijos padažo ir užbarstyti sūrio.

 

Šaltos makaronų salotos su tunu ir daržovėmis

 

  • 400 g makaronų
  • 400 g tuno savo sultyse
  • 250 g vyšninių pomidorų
  • 140 g žalių alyvuogių
  • 250 g ridikėlių
  • 2 saldžiosios paprikos (raudona ir geltona)
  • Morka
  • 200 g konservuotų žaliųjų žirnelių
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 15 ml citrinos sulčių
  • Druskos, rausvųjų pipirų, petražolių pagal skonį

Gaminimas

 

Padažui: sumaišyti alyvuogių aliejų, citrinos sultis, pipirus ir druską.

 

Ridikėlius, paprikas, morkas ir petražoles supjaustyti. Vyšninių pomidorų ir alyvuogių nepjaustyti. Tuną nusausinti ir supilti į dubenėlį. Makaronus išvirti pasūdytame vandenyje. Paskui makaronus sumaišyti su daržovėmis ir padažu.

 

Brokolinių kopūstų ir makaronų sriuba

 

  • 200 g makaronų
  • Vištienos šlaunelė
  • 2 morkos
  • Saliero stiebas
  • 200 g brokolinio kopūsto
  • 200 g kukurūzų
  • Svogūnas
  • 3 lauro lapai
  • 5 kvapieji pipirai
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, petražolių pagal skonį

Gaminimas

 

Išvirti vištienos sultinį su morka, svogūnu ir prieskoniais. Išgriebti mėsą ir išvirusias daržoves. Į sultinį sudėti kitą supjaustytą morką ir salierą ir virti, kol suminkštės. Tada sudėti virti makaronus ir brokolinių kopūstų žiedynus, kukurūzus, supjaustytą vištieną, petražoles, druską ir pipirus.

 

Makaronų apkepas

 

  • 300 g makaronų
  • 200 g maltos mėsos
  • 2 pomidorai
  • Raudona paprika
  • 45 ml pomidorų pastos
  • 100 g sūrio
  • 200 ml pieno
  • 30 ml grietinės
  • Sultinio kubelis
  • 5 g džiovinto baziliko
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Įkaitinti šiek tiek aliejaus ir apkepinti mėsą, sudėti susmulkintus pomidorus, papriką, pomidorų pastą ir grietinę. Paskaninti druska ir pipirais. Supilti piene ištirpintą sultinio kubelį. Įberti bazilikų. Išvirusius makaronus sumaišyti su mėsos padažu ir kepti įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje.

Spausdinti