Krienai – tai stiprybę teikiantis augalas. Tai ne tik stipraus skonio pagardas, bet ir liaudies gydomoji priemonė. Jie naudojami gydyti šlapimo takų infekcijas, inkstų akmenis, padeda nuo skysčių kaupimosi, kosulio, bronchito, skausmingų sąnarių (reumato), tulžies pūslės, sėdimojo nervo uždegimų, naikina kirmėles vaikų žarnyne. Krienus galima ne tik valgyti, bet naudoti ant odos. Sakoma, kad krienai kovoja su bakterijomis ir malšina spazmus.

 

Burokėlių ir obuolių salotos su krienais

 

  • 4 burokėliai
  • 5 čiobrelių šakelės
  • 118 ml alyvuogių aliejus
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • 60 ml obuolių sidro acto
  • Šaukštelis Dižono garstyčių
  • 3 šaukšteliai krienų
  • 40 g sūdytų pistacijų
  • Obuolys

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 190 laipsnių. Kepimo inde burokėlius ir čiobrelius apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Pabarstyti druska ir pipirais. Uždengti folija ir kepti, kol burokėliai suminkštės (apie valandą ir 45 minutes). Palikti atvėsti, tada burokėlius nulupti ir supjaustyti kubeliais.

 

Atskirai sumaišyti actą su garstyčiomis. Supilti aliejų ir maišyti, kol gausis vienalytė masė. Sudėti krienus, druską ir pipirus, sumaišyti su burokėliais ir pistacijomis. Burokėlių mišinį sudėti į lėkštę ir ant viršaus sudėti obuolių griežinėlius.

Spausdinti