Jokia paslaptis, kad šiuolaikinis pasaulio gyventojas per dieną suvartoja daugiau cukraus, nei turėtų. Vaikų antsvoris – jau ne toks ir retas dalykas. Dažnas suaugęs asmuo per dieną viršija leidžiamą cukraus kiekį du kartus. Todėl visiems yra aktualu rasti lengvai pritaikomų būdų, kaip sumažinti cukraus, kartais vadinamo baltąja mirtimi, suvartojimą.

 

"cukrus"

Cukrus kenkia ne tik kūno linijoms, bet ir dantims, kepenims. Šio saldiklio vartojimas net siejamas su kai kurių vėžio tipų išsivystymu. Cukraus dedama į arbatą, kavą, kepinius ir kitus namuose gaminamus patiekalus. Tačiau šis saldiklis, kurio pavojinga perdozuoti, slepiasi ir kituose pamėgtuose maisto produktuose. Iš pirmo žvilgsnio galima net neįtarti, kad vienas ar kitas produktas turi visai nemažai baltojo cukraus.

 

Nebūtina pulti į kraštutinumus ir visiškai išbraukti cukrų iš savo mitybos. Mitybos specialistų nuomone, galima mėgautis namuose keptai pyragais, saldžiomis košėmis ir net skrudintos duonos riekelėmis su riešutų sviestu ir 30 % sumažinti cukraus suvartojimą per dieną. Pavyzdžiui, rekomenduojama saldžius dribsnius keisti įprastomis košėmis, į kepinius dėti imbiero ir vengti pikantiškų padažų.

 

10 trumpų patarimų, kaip sumažinti cukraus vartojimą:

 
  • Saldžius dribsnius keisti nesaldintomis viso grūdo košėmis, kurias po to galima pagardinti mėgstamomis uogomis ar vaisiais. Tai gali padėti 30 % sumažinti cukraus suvartojimą per dieną.
 
  • Saldžius gaiviuosius gėrimus su cukrumi keisti paprastu, tyru vandeniu arba gaiviaisiais gėrimais be cukraus. Tai gali padėti sumažinti 10 g (3 cukraus kubeliai) cukraus suvartojimą per dieną.
 
  • Kokteilius plakti iš šviežių vaisių, uogų ir daržovių, o ne miltelių mišinių su cukrumi.
 
  • Jei ant skrudintų duonos riekelių teptumėte riešutų sviestą arba marmeladą, o ne džemą, sirupą, medų, galite sumažinti cukraus suvartojimą net 10 g (2,5 šaukštelio).
 
  • Skaityti etiketes ir vengti pridėtinio cukraus perdirbtame maiste: konservuotose sriubose, maisto produktuose išsinešimui, picose ir pikantiškuose padažuose. Pavyzdžiui, šaukštelyje kečupo yra 3 g cukraus.
 
  • Susidaryti cukraus suvartojimo per dieną diagramą. Ji padės stebėti, suprasti ir kontroliuoti, kiek iš tikrųjų suvartojama cukraus per dieną.
 
  • Kiekvieną dieną valgyti reguliariai: tuo pačiu laiku. Valgymo režimo laikymasis padeda išvengti staigių cukraus šuolių kraujyje. Tai labai svarbu, nes gali padėti išvengti nekontroliuojamo noro suvalgyti ko nors saldaus, kai staigiai nukrinta cukraus lygis kraujyje.
 
  • Cukraus galima dėti į naminius kepinius ir pyragus, tačiau rekomenduojama sumažinti recepte nurodytą cukraus kiekį trigubai. Papildomam saldumui galima naudoti vanilės ekstraktą, apelsinų arba citrinų žieveles, imbierą, cinamoną arba muskato riešutus.
 
  • Nors kai kurie maisto produktai, pavyzdžiui, bananai, natūraliai turi daug cukraus, tačiau didžiausią pavojų mūsų dietoms daro cukrus iš perdirbtų maisto produktų, kuriuose labai dažnai angliavandeniai etiketėse nurodami kaip cukrus.
 
  • Skanus, karštas gėrimas padeda nukreipti mintis ir sumažinti cukraus potraukį.
 

Įdomu

 
  • 200 ml apelsinų sulčių yra daugiau cukraus negu 2 mandarinuose.
  • Vaisiniame pyrage yra daugiau cukraus negu blynuose su vaisių sultimis ir dirbtinių saldiklių granulėmis.
  • Šokoladiniuose sausainiuose yra daugiau cukraus negu ryžių trapučiuose.
  • Pieniškame šokolade yra daugiau cukraus negu juodajame šokolade.
  • Šokoladiniame batonėlyje su riešutais yra daugiau cukraus negu skrudintos duonos riekelėje su riešutų sviestu.
  • Konservuotoje tirštoje, kreminėje sriuboje yra daugiau cukraus negu daržovių sultiniuose.
  • Sumuštiniuose su čederio sūriu ir marinuotais agurkėliais cukraus yra daugiau negu sumuštiniuose su krevetėmis.
  • Jogurte su uogomis cukraus yra daugiau negu natūraliame arba graikiškame jogurte su tikromis uogomis.
  • Kepintuose migdoluose meduje cukraus yra daugiau negu sūdytuose žemės riešutuose.