Pusryčiai gali būti svarbiausias dienos valgis, vakarienė – romantiškiausias, tačiau niekas negali susilyginti su jausmu, kai norisi užkrimsti čia ir dabar. Atsižvelgiant į Zodiako ženklą galima ne tik numalšinti alkį, bet ir pamaloninti skonio receptorius.

 

Coffee,Pause,And,Zodiac,SignsAvinas (03.21–04.20)

   

Užkandžiaudami siekia aštrių pojūčių, kurie dirgina skonio receptorius ir primena, kad gyvenimas bėga ne veltui. Tradiciniai valgiai nedomina, nes priimtini daugumai. Labiausiai žavisi sudėtingais gastronominiais šedevrais iš Indijos, Kinijos, Tailando, Meksikos virtuvės. Gimę lyderiauti ir kurti tendencijas, nebijo išeiti iš komforto zonos. Turėtų patikti špinatais ir gražgarstėmis įdaryti kiaušiniai su alyvuogių aliejumi ir sezamų sėklomis, vegetariški takai, ridikėliai, juodosios alyvuogės, greipfrutai. Tradicinius užkandžius (trapučius, humusą, riešutus) skaninti imbieru ir aitriosiomis paprikomis.

 

Jautis (04.21–05.21)

 

Didžiausi gurmanai iš visų Zodiako ženklų. Patinka ingredientai, kurie asocijuojasi su laime, pilnatve, malonumais. Jaučia trauką kaloringam ir sočiam maistui. Netgi sveiki maisto produktai turi būti gausūs skonių, patrauklios išvaizdos, kreminės tekstūros. Valgo atsipalaidavę, todėl kiekvienas kąsnis turi slysti gerkle be didelių pastangų. Pageidauja užkandžių, kuriuos galima suimti dviem pirštais. Idealus pasirinkimas – patiekalai su pupelėmis, čederis, avokadai, bananai. Tradicinius užkandžius, glotnučius ir šaltą arbatą rekomenduojama gardinti kardamonu ar gvazdikėliais. Subtili kvapų terapija prie lėkštės – dar vienas būdas džiaugtis maistu.

 

Dvyniai (05.22–06.21)

 

Svarbiausias prioritetas asmenims, kurie nuolat užsiima keliomis veiklomis iš karto, – smegenų aktyvumo palaikymas vitaminų gausiu maistu. Netinka produktai, kurie apsunkina virškinimo traktą ir lemia tingumą. Nedera švaistyti laiko popiečio miegui. Reikia kažko, kas pasiekiama ranka ir visada būna šaldytuve. Pirmenybę teikia augaliniams produktams, kurie suteikia energijos. Kaip užkandžiai tinka citrusiniai vaisiai, mangai, agurkai, salierai, feta. Siekiant patogumo pasirinktus ingredientus suverti ant medinių iešmelių. Tradicinius ingredientus (trapučius, riešutus, humusą, užtepėles) pagardinti šviežiais ar džiovintais raudonėliais, krapais.

 

Vėžys (06.22–07.22)

 

Siekia komforto ir pripažinimo, mėgsta suburti žmones. Nuolatinis rūpestis sekina ir atima daug jėgų, galiausiai gali pakenkti. Retkarčiais emocinė būklė atsiliepia virškinimo sistemai. Skrandis – jautri sritis. Tinka nesudėtingas, lengvai įsisavinamas, švelnus ir dietinis maistas. Idealus pasirinkimas – namuose ruošti švieži patiekalai. Turėtų patikti užkandžiai, gardinti kokosų pienu ar kokosų drožlėmis patiekti desertiniuose indeliuose: avižinė košė, ispaninių šalavijų pudingas. Taip pat figos, kepti obuoliai, liesas jogurtas su šviežiomis uogomis. Maistą pravartu gardinti ramunių ar medetkų žiedais, čiobreliais, dilgėlių, mėtų, šalavijų lapeliais. Galima ruošti raminančias arbatas.

 

Liūtas (07.23–08.21)

 

Mėgsta pasipuikuoti, todėl maistas – priemonė, pabrėžianti prestižą ir statusą. Negaili pinigų kokybei. Brangūs egzotiniai vaisiai, ilgai brandinti sūriai, prizus laimėjęs šokoladas – užkandžiai, kurie masina garbėtroškas. Nori karališko maisto, lyg sėdėtų rojaus soste. Patinka vieno kąsnio sumuštiniai su vytintu kumpiu ar lašiša. Salotas tinka gardinti saulėgrąžų ir moliūgų sėklomis, mocarela, rozmarinais ir šafranu. Vaisių kraitėje turėtų būti persikų, melionų, vynuogių ir kitų saldžių sodo gėrybių. Liūto užkandžių padėklas – vizualiai ryškus. Iš gėrimų labiausiai tinka kombučia ir tyras vanduo su rožių žiedlapiais.

 

Mergelė (08.22–09.23)

 

Šie perfekcionistai retai pasiduoda pagundoms. Labiausiai orientuoti į sveikatą, ypač už virškinimo sistemą, todėl mityba turi rodyti gerą pavyzdį aplinkiniams. Prioritetas – produktai be glitimo, skaidulų šaltiniai, fermentuotas maistas. Nors paprastai elgiasi taupiai, mėgsta, kad užkandžiai būtų ypatingi. Maistą prilygina rūpinimuisi savimi ir lepinimui. Alkio kirminą numalšintų ryžių trapučiai su paštetu ir salotomis, vynuoginiai pomidorai, avietės, mėlynės. Sveikatai naudingos bet kokios raugintos daržovės ir vaisiai. Jei sudėtinga pasiruošti atsargų namuose, verta užsukti į ekologiško maisto turgelį. Valgį gardinti mėta ir pankoliais – gerina apetitą ir virškinimą.

 

Svarstyklės (09.24–10.23)

 

Maistas prilygsta menui. Valgymas susijęs su geru laiko leidimu. Toks požiūris reikalauja didelių pastangų, dėmesio detalėms ir preciziškumui. Tai, kas keliauja į burną, privalo būti šviežia, estetiška, rafinuota ir skoninga. „Nauda kūnui, penas akims“, – tokiu šūkiu vadovaujasi Svarstyklės. Kelia didelius lūkesčius užkandžiams. Geriausias parinkimas – džiovintų vaisių ir riešutų mišinys, sveikuoliški baltyminiai batonėliai, javainiai, neriebūs sūriai. Organizmui reikalingos geležies gauna iš tamsių spalvų uogų ir vaisių: granatų, vyšnių, gervuogių, šilauogių. Maistą derėtų gardinti vanile ir cinamonu – subalansuoja jautrią nervų sistemą.

 

Skorpionas (10.24–11.22)

 

Tai aistringiausias ženklas, todėl trokšta intensyvumo ir stimuliacijos. Neimponuoja įprasti užkandžiai, tokie kaip trapučiai be druskos ar saliero stiebeliai. Geriausias pasirinkimas – produktai, turintys sodrų, stiprų skonį ir aromatą. Pageidautina, kad jutimai keistųsi laikui bėgant, pavyzdžiui, valgio pradžioje ir pabaigoje. Naudinga derinti saldų ir rūgštų, saldų ir aitrų skonius. Patinka traški maisto tekstūra – patiekalai iš moliūgų, saldžiųjų paprikų, burokėlių, pomidorų. Verta išmėginti jūrų gėrybes ir patiekalus iš sojų. Kaip užkandžiai tinka sausai skrudinti lazdynų ir graikiniai riešutai, juodasis šokoladas. Maistą patariama gardinti kmynais ir česnakais.

 

Šaulys (11.23–12.22)

 

Neišbūna vienoje vietoje. Gamtos mylėtojus ir kelionių iniciatorius traukia šviežias, minimaliai apdorotas maistas – koncentruotas energijos šaltinis. Nerūpestinga dvasia pasižymi liberaliu požiūriu, drąsiai ragauja įvairius skonius, rizikuoja, eksperimentuoja ir nebijo netradicinių receptų, kas gąsdina kitus. Priešpiečiams ir pavakariams tinka įvairios lapinės salotos, gardintos vištos krūtinėle, sėklomis ir natūraliu aliejumi. Sotumo suteiks humusas iš pupelių, tiekiamas su šviežiais agurkų, cukinijų, žiedinių kopūstų griežinėliais. Po ranka visada verta turėti sveikų užkandžių, tokių kaip slyvos, persimonai, pekaninės karijos, datulės. Maistą tinka gardinti maltu muskatu ir kariu.

 

Ožiaragis (12.23–01.20)

 

Žino, kas tinka ir patinka, todėl gali laikytis įpročio valgyti tą patį maistą kelerius metus iš eilės. Riešutų ir džiovintų vaisių mišinys pamėgtas nuo mokyklos suolo laikų. Nesvarbu, kaip keičiasi gyvenimas, ištikimi tiems produktams, kuriuos pamėgo vaikystėje. Perduoda šeimos receptus iš kartos į kartą. Naudingi visų grūdo dalių konditerijos gaminiai – batonai, nesaldžios bandelės, duonelės, paplotėliai. Reikalingų bioflavonoidų suteiks kryžmažiedės daržovės – visų rūšių kopūstai (švieži, kepti orkaitėje). Taip pat tinka rūgščios uogos ir vaisiai: spanguolės, bruknės, serbentai, kiviai. Maistą rekomenduojama gardinti peletrūnu ir čiobreliais.

 

Vandenis (01.21–02.18)

 

Zodiako novatoriai apdovanoti talentu ir originaliomis idėjomis, todėl aprūpina maistu aplinkinius. Derina sunkiai suderinamus dalykus. Užkandžių lėkštėje galima rasti keptų briuselinių kopūstų, baklažanų suktinukų su grybais, vegetariškų sušių. Mėgsta mesti iššūkį įprastoms normoms, todėl vadinami didžiausiais maištininkais. Tačiau valgydami vieni elgiasi lyg maži vaikai. Pavyzdžiui, „stovyklauja“ prašmatnioje virtuvėje be įrankių ir indų. Būtinas individualumas ir originalumas. Sveikos užkandžių alternatyvos – orkaitėje kepti bulvių griežinėliai su prieskoniais, morkų traškučiai, trapučiai su lęšiais ir avinžirniais. Maistą siūloma skaninti petražolėmis, trumais ir citrinos sultimis.

 

Žuvys (02.19–03.20)

 

Melancholiško būdo svajoklius labiausiai tenkina subtilus, švelnus ir lengvai virškinamas maistas. Tai kūrybingos, turtinga vaizduote apdovanotos asmenybės. Vertina patiekalus, kurie atrodo kaip meno kūrinys, galbūt per gražus valgyti. Geriausias pasirinkimas – Viduržemio jūros regiono virtuvė (itališki, ispaniški, graikiški receptai). Dievina gastronomines keliones. Įgimtas polinkis smaližiauti, todėl saldumynus reikėtų iškeisti į vaisius – kriaušes, melionus, vynuoges, bananus. Tinka migdolai ir nesūdytos pistacijos. Maistą saikingai gardinti medumi ir balzaminiu actu. Iš prieskoninių ingredientų patariama naudoti jūrų dumblius ir šalavijus.

 

Autorius Jurgita Ramanauskienė