Karštomis dienomis nesinori valgyti nieko sunkaus, o juo labiau šilto. Tuomet puikiu pasirinkimu tampa šaltos sriubos. Jos suteikia sotumo, tačiau neapsunkina organizmo, o geriausia – puikiai gaivina!

 

Soti žirnelių

 

6 porcijos

100 ml 298 kcal

Ruošti 1 val.

 
  • 8 griežinėliai šaltai rūkyto kumpio
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 2 stiebai saliero
  • Svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • 200 g cukrinių žirnių su ankštimis
  • 280 g šaldytų žirnelių
  • 1,2 l vištienos sultinio
  • Kelios šakelės šviežių rozmarinų
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Keli petražolių lapeliai
  • 200 ml grietinėlės

GAMINIMAS. Kumpį supjaustyti nedideliais gabalėliais ir sausoje keptuvėje apskrudinti. Atidėti.

Aliejuje kepinti smulkintus salierus, svogūną, česnaką, kol suminkštės. Sudėti žirnių ankštis bei šaldytus žirnelius, įpilti sultinio, kad apsemtų, ir troškinti apie 10 min., kol žirneliai suminkštės.

Viską perpilti į puodą, supilti likusį sultinį, grietinėlę, pagardinti prieskoniais ir virti apie 20 min.

Sriubą sutrinti elektriniu trintuvu ir palikti atvėsti. Prieš patiekiant bent 15 min. palaikyti šaldytuve. Patiekti pagardintus kepintu kumpiu.

 

Pea,Soup,With,Bacon

 

Ridikėlių ir agurkų

 

4 porcijos

100 ml 100 kcal

Ruošti 15 min.

 
  • 300 g ridikėlių
  • 300 g agurkų
  • Saujelė šviežių krapų
  • Saujelė svogūnų laiškų
  • 1 l kefyro
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Pusė citrinos

GAMINIMAS. Daržoves, žalumynus smulkiai supjaustyti ir užpilti kefyru. Pagardinti prieskoniais ir citrinos sultimis. Prieš patiekiant palaikyti šaldytuve, kad sriuba būtų dar gaivesnė.

 

Summer,Cold,Soup,With,Yogurt,And,Vegetables.,Traditional,Russian,Cold

 

Avokadų su agurkais

 

4 porcijos

100 ml 132 kcal

Ruošti 15 min.

 
  • 2 avokadai
  • 2 trumpavaisiai agurkai
  • 500 ml natūralaus jogurto
  • Saujelė šviežių krapų
  • Saujelė svogūnų laiškų
  • 3 šaukštai citrinos sulčių
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Mėgstamų daigų puošti

GAMINIMAS. Agurkus nulupti ir su avokadų minkštimu bei likusiais ingredientais (išskyrus daigus) sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos tyrės. Pagardinti prieskoniais. Patiekti papuošus daigais.

 

Bowl,With,Green,Gazpacho,And,Ingredients,On,Grey,Background

 

Tradicinis gaspačas

 

4 porcijos

100 ml 156 kcal

Ruošti 1,5 val.

 
  • 600 g pomidorų
  • 6 riekelės prancūziško batono
  • 2 paprikos
  • Ilgavaisis agurkas
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 6 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai raudonojo vyno acto
  • Šaukštelis cukraus
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Baltos duonos skrebučių patiekti
  • Šviežių bazilikų puošti

GAMINIMAS. Pomidorus nuplikyti vandeniu ir nulupti.

Batono plutelę nupjauti. Minkštimą kartu su pomidorais bei likusiomis daržovėmis (šiek tiek jų pasilikti) sutrinti elektriniu trintuvu iki norimos konsistencijos. Įmaišyti aliejų, actą, pagardinti cukrumi, druska, pipirais.

Patiekti papuošus skrebučiais ir atidėtomis daržovėmis, bazilikų lapeliais. Rekomenduojama prieš valgant bent 1 val. palaikyti šaldytuve.

 

Cold,Gazpacho,With,Garlic,Croutons,And,Fresh,Basil

 

Saldi uogų

 

4 porcijos

100 ml 114 kcal

Ruošti 15 min.

 
  • 800 ml pasukų
  • 2 avokadai
  • 400 g sezoninių uogų (braškių, žemuogių, šilauogių, mėlynių, vyšnių ir kt.)
  • Žiupsnelis druskos
  • Šviežių mėtų, čiobrelių ar kitų mėgstamų žalumynų patiekti

GAMINIMAS. Visus ingredientus, išskyrus žalumynus, sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės (šiek tiek uogų ir avokado pasilikti).

Patiekti papuošus atidėtomis uogomis, avokado gabalėliais ir žalumynais. Norint daugiau gaivumo, prieš patiekiant palaikyti šaldytuve.

 

Seasonal,Summer,Fruit,Soup.soup,With,Strawberries.cold,Soup.fruit,Soup.

 

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė