Simbiotinė mityba – vienintelis sveikas mitybos būdas
2025-07-30 18:40Sveika mityba – šiandien itin dažnai aptarinėjama tema. Teorijų yra įvairių: vieni skaičiuoja kalorijas, kiti mažina gyvūninių produktų vartojimą, treti bando riboti angliavandenius… Naudingųjų mikroorganizmų koncentratų (žinomų kaip NAMIKO, TURBORAUGAS, ZOE) autorius ir simbiotinės mitybos pradininkas Ramūnas Račkauskas sako, kad vienintelis iš tikrųjų sveikas mitybos metodas – tai simbiotinė mityba. Kas tai yra?
Kas yra simbiotinė mityba ir kuo ji skiriasi nuo kitų mitybos būdų?
Beveik prieš 2,5 tūkst. metų Hipokratas pasakė: „Esame tai, ką valgome.“ Dauguma žmonių supranta šį posakį neteisingai. Aš jį traktuoju kaip gamtos dėsnį: jeigu žmogus valgo nesveiką maistą, tai tampa nesveikas – suserga, o jeigu pradeda maitintis sveiku maistu, tai tampa sveikas – pasveiksta ir toliau būna sveikas. Kokiomis savybėmis turi pasižymėti maistas, kurį galima būtų priskirti sveiko maisto kategorijai? Sveikas maistas rūgsta pilve ir palaiko simbiotinių žmogui naudingųjų mikroorganizmų mikrobiomą, o nesveikas maistas virškinimo trakte pūva ir leidžia vystytis ligas sukeliančiai grybelinei mikroflorai. Simbiotinė mityba yra maitinimasis sveiku ir pilve rūgstančiu maistu, kuriame pakanka rūgimą atliekančių naudingųjų mikroorganizmų, sudarančių simbiozę su žmogaus organizmu. Jie perdirba maistą į žmogaus sveikatai ir energijai reikalingas rūgimo medžiagas: vitaminus, mikroelementų junginius, baltymus ir kt. O žmogaus virškinimo traktas užtikrina optimalias sąlygas tiems naudingiesiems mikroorganizmams daugintis ir rauginti maistą. Simbiotinė mityba – vienintelis iš tiesų sveikas mitybos būdas, leidžiantis pasveikti be jokių vaistų nuo daugumos žinomų ligų.
Kokie pagrindiniai principai sudaro simbiotinės mitybos pagrindą?
Tam, kad maistas taptų sveikas ir pradėtų rūgti virškinimo trakte, reikia tik dviejų dalykų: surūgti galinčių produktų ir rūgimą atliekančių naudingųjų mikroorganizmų, kurie yra naudingųjų mikroorganizmų koncentrato (sutrumpintai NAMIKO) sudėtyje. Tie surūgti galintys produktai – tai visi augalinės kilmės patiekalai: sriubos, košės, blynai, salotos, kompotai, uogienės ir kt. Norint tuos patiekalus paversti sveiku simbiotiniu maistu, į kiekvieną tokio patiekalo lėkštę reikia įpilti po šaukštelį NAMIKO. Šis principas tinka ir visavalgiams – tokiu atveju NAMIKO tinka kaip padažas į sriubas, ant garnyrų, salotų.
Kaip simbiotinė mityba veikia žarnyno mikrobiotą ir bendrą sveikatą?
Žmogaus mikrobiota sudaryta iš dviejų gyvybės rūšių: rūgimą atliekančių naudingųjų mikroorganizmų ir puvimą skatinančių grybelių – mielių ir pelėsių. Kuo daugiau bus virškinimo trakte grybelinės mikrofloros, tuo intensyviau vyks maisto puvimo procesai bei tuo labiau organizmą pažeis grybelių išskiriami enzimai – tuo dažniau ir sunkiau žmogus sirgs.
Nobelio premijos laureatas akademikas I. Mečnikovas yra pasakęs, kad žmogaus sveikata priklauso nuo jo mikrofloros sudėties. Simbiotinė mityba leidžia pakeisti žarnyno mikrobiotos sudėtį – naikina ligas sukeliančią grybelinę mikroflorą ir palaiko sveiką naudingųjų mikroorganizmų mikrobiomą. Naudingųjų mikroorganizmų mikrobiomas perdirba maistą į rūgimo medžiagas, kurios per žarnyno sieneles patenka į kraują ir suteikia mūsų organizmui energiją, atsparumą ligoms, skatina regeneraciją bei palaiko puikią savijautą.
Kokie maisto produktai rekomenduojami laikantis simbiotinės mitybos, o ko derėtų vengti?
Sveikam simbiotiniam maistui pasigaminti tinka visi augalinės kilmės patiekalai, pagaminti iš daržovių, grūdų, vaisių, uogų, lapinių kultūrų (pvz., špinatų, gražgarsčių).
Nerekomenduotini, bet nedraudžiami surūgti negalintys produktai: mėsa, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai ir sudėtyje grybelių (mielių ir pelėsių) turintys augaliniai ir gyvūniniai produktai, pvz., mielinė duona ar pelėsinis sūris. Pastarieji skatina maistą pūdančios ir ligas sukeliančios mikrofloros atsiradimą bei vystymąsi. Todėl rekomenduojama pilti NAMIKO ant garnyrų ir salotų, kurios patiekiamos kartu su mėsa ar žuvimi – toks sprendimas taip pat užtikrina sveiko mikrobiomo atkūrimą.
Nuo ko rekomenduotumėte pradėti nusprendus praktikuoti simbiotinę mitybą?
Perėjimas į simbiotinę mitybą yra labai paprastas – nereikia net keisti įprastos mitybos, užtenka į meniu įtraukti NAMIKO – pilti po šaukštelį į kiekvieną maisto ar gėrimo porciją. Su laiku išnaikinus grybelinę mikroflorą, dings potraukis prie nesveikų produktų ir savaime atsiras poreikis valgyti skanius ir sočius augalinės kilmės patiekalus su NAMIKO. Tai ir bus perėjimas prie sveikos mitybos. Rekomenduoju pradėti savo kelią į sveikatą nuo Medaus NAMIKO vartojimo. Tai pradedantiesiems skirtas naudingųjų mikroorganizmų koncentratas, pagamintas iš medaus, turintis malonų saldžiarūgštį skonį ir aromatą.
NAMIKO yra maisto produktas – ne vaistas ir ne papildas, pagamintas pagal Ramūno Račkausko sukurtą gilios fermentacijos technologiją, kuri iki tol pasaulyje maisto gamyboje nenaudota. Ši technologija leido tūkstančius kartų padidinti rūgimą atliekančių naudingųjų mikroorganizmų koncentraciją, lyginant su mums įprastais raugintais kopūstais ar agurkais.
Palyginimui – vienas šaukštelis NAMIKO pagal naudingųjų mikroorganizmų kiekį atitinka kibirą raugintų kopūstų. Tokie naudingųjų mikroorganizmų kiekiai, sumaišyti su augaliniais produktais, padaro maistą simbiotiniu (pilve rūgstančiu) maistu bei toliau dauginasi virškinimo trakte, efektyviai naikina grybelinę mikroflorą, sintezuoja organizmui reikalingas medžiagas.
Kokie dažniausi iššūkiai pereinant prie simbiotinės mitybos?
Originaliųjų NAMIKO sudėtyje esanti naudingųjų mikroorganizmų koncentracija yra tokia didelė, kad net NAMIKO kvapas naikina žmogaus nosiaryklėje esančias grybelines apnašas. Naikinami grybeliai išskiria nemalonius kvapus, todėl žmonės, turintys tokių grybelinių apnašų, pauostę gryną NAMIKO gali „užuosti smarvę“. Kartais būtent ji tampa pirmuoju iššūkiu. Nelikus grybelinių apnašų nosiaryklėje žmogus pradeda užuosti tikrąjį NAMIKO aromatą – gaivų rūgimo kvapą. Norint sumažinti kvapo iššūkį, rekomenduojama pradėti nuo Medaus NAMIKO, kuris nuosaikiau naikina grybelius ir turi papildomą medaus aromatą.
Kitas galimas laikinas iššūkis – vidurių pūtimas ir viduriavimas. Simbiotinis maistas gali tai sukelti, kai judėdamas per virškinimo traktą naikina gausias grybelines apnašas. Tačiau tai tik laikinas požymis, nurimstantis, kai virškinimo trakte nelieka grybelinių apnašų. Tada virškinimo traktas pradeda dirbti sveikai.
Ar simbiotinė mityba ir NAMIKO tinka visiems?
Šis mitybos būdas tinka visiems, norintiems pasveikti ir išlikti sveikiems – nuo naujagimių iki senjorų. Visų žmonių fiziologija ta pati, tad visiems galioja tas pats sveikos mitybos dėsnis.
Žmonija, perėjusi prie simbiotinės mitybos, šimtmečiais kamavusias ligas (refliuksą, gripą, cukrinį diabetą, migreną, net vėžį ir daugelį kitų) galėtų palikti praeityje ir žengti į naują sveikatos erą. Tebūnie visi sveiki!
Autorė Jūratė Survilė