Omletas – iš kiaušinių kepamas patiekalas, kuris būna toks įvairus, kad galėtų patenkinti netgi išrankiausią žmogų. Jis dažniausiai valgomas pusryčiams, kartais patiekiamas kaip garnyras arba desertas kartu su vaisiais, šokoladu arba medumi.

shutterstock_146385710_Meksikietiskas

 

Klasikinis

100 g apie 180 kcal

http://www.shutterstock.com/pic-101154076/stock-photo-omelette-in-pan.html?src=I-z2ow8MW8YisA86VpcxQg-1-34

4 kiaušiniai

2 šaukštai vandens

Sviesto kepti

Bazilikų papuošti

Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

Kiaušinius išplakti su vandeniu ir pagardinti prieskoniais. Omletą kepti ant silpnos ugnies apie 3 min., kol gražiai apskrus. Patiekti papuošus smulkintais bazilikais.

 

Meksikietiškas

100 g apie 220 kcal

http://www.shutterstock.com/pic-146385710/stock-photo-italian-frittata-with-vegetables-and-parmesan-cheese.html?src=I-z2ow8MW8YisA86VpcxQg-1-41

4 kiaušiniai

80 g parmezano

Svogūnas

Raudona saldžioji paprika

20 g petražolių

70 ml pieno

Alyvuogių aliejaus kepti

Bazilikų papuošti

Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

Sūrį sutarkuoti. Svogūną, papriką, petražoles susmulkinti. Kiaušinius išplakti su pienu. Tada visus smulkintus produktus sumaišyti ir pagardinti prieskoniais. Omletą kepti ant silpnos ugnies apie 4 min., kol gražiai apskrus. Patiekti papuošus smulkintais bazilikais.

 

Ispaniškas

100 g apie 210 kcal

http://www.shutterstock.com/pic-105712016/stock-photo-fresh-homemade-spanish-tortilla-omelet-with-potatoes-and-onions-slices-selective-focus-focus-on.html?src=UgzCpMEQMMH8aa2HKv-9Mg-1-0

4 kiaušiniai

2 bulvės

Raudonasis svogūnas

2 šaukštai vandens

Petražolių papuošti

Sviesto kepti

Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

Bulves išvirti sūdytame vandenyje. Tada atvėsinti, nulupti ir susmulkinti. Svogūną susmulkinti ir kepti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Kiaušinius išplakti su vandeniu ir pagardinti prieskoniais. Visus ingredientus gerai sumaišyti. Omletą kepti ant silpnos ugnies apie 4 min., kol gražiai apskrus. Patiekti papuošus smulkintomis petražolėmis.

 

Su žalumynais ir sūriu

100 g apie 320 kcal

http://www.shutterstock.com/pic-123414568/stock-photo-frittata-italian-omelette-with-parsley-and-parmesan-cheese-on-a-old-wooden-table-closeup.html?src=f3iWHUNINkd9VGfTsv9z6g-8-4

3 kiaušiniai

70 g parmezano

Aliejaus kepti

Petražolių, bazilikų, mairūnų, česnakų pagal skonį

Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

Kiaušinius išplakti ir sumaišyti su prieskoniais. Tada kepti ant silpnos ugnies apie 2 min. Paskui suberti smulkintus žalumynus, tarkuotą parmezaną ir uždengus kepti dar apie 3 min., kol sūris išsilydys. Galima patiekti papuošus smulkintomis petražolėmis.

 

Su grietinėle ir uogiene

100 g apie 270 kcal

4 kiaušiniai

Šaukštas cukraus

2 šaukštai plakamosios grietinėlės

3 šaukštai braškių uogienės

Miltelinio cukraus papuošti

Sviesto kepti

Gaminimas

Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Pastaruosius išplakti su cukrumi ir grietinėle. Atskirai išplakti kiaušinių baltymus. Tada abi mases sumaišyti ir kepti ant silpnos ugnies 2–3 min. Paskui dėti į 180 °C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepti dar apie 5 min. Tuomet pašildyti uogienę, ja ištepti omletą ir perlenkti pusiau. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.

 

Įdomu

  • Nors dauguma šalių pretenduoja į omleto tėvynės pavadinimą, tačiau žodis omlette – prancūzų kilmės.
  • Artimuosiuose Rytuose omletai kepti pagardinti žolelėmis.
  • Anot vienos legendos, pirmą kartą omletas buvo iškeptas viename Prancūzijos miestelių, kuriame pernakvoti nusprendė Napoleonas Bonapartas su savo armija. Užeigos šeimininkas, į kurią jie užsuko papusryčiauti, iškepė milžinišką omletą.
  • Vienas didžiausių omletų pasaulyje 2002 m. buvo iškeptas Kanadoje, Ontario mieste. Jis svėrė 2,95 tonas.
  • Niujorke galima paragauti brangiausio pasaulyje omleto. Jis gaminamas iš kiaušinių, omarų, didžiųjų eršketų ikrų ir kainuoja apie 1 000 JAV dolerių.
  • Norint, kad omletas būtų purus, kiaušinių baltymus ir trynius reikia plakti atskirai.
  • Plakant kiaušinius su vandeniu, pienu arba grietinėle, turi susidaryti maži burbuliukai – jie suteikia patiekalui purumo.