Omletų karalystėje
2015-04-20 08:46Omletas – iš kiaušinių kepamas patiekalas, kuris būna toks įvairus, kad galėtų patenkinti netgi išrankiausią žmogų. Jis dažniausiai valgomas pusryčiams, kartais patiekiamas kaip garnyras arba desertas kartu su vaisiais, šokoladu arba medumi.
Klasikinis
100 g apie 180 kcal
4 kiaušiniai
2 šaukštai vandens
Sviesto kepti
Bazilikų papuošti
Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Kiaušinius išplakti su vandeniu ir pagardinti prieskoniais. Omletą kepti ant silpnos ugnies apie 3 min., kol gražiai apskrus. Patiekti papuošus smulkintais bazilikais.
Meksikietiškas
100 g apie 220 kcal
4 kiaušiniai
80 g parmezano
Svogūnas
Raudona saldžioji paprika
20 g petražolių
70 ml pieno
Alyvuogių aliejaus kepti
Bazilikų papuošti
Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Sūrį sutarkuoti. Svogūną, papriką, petražoles susmulkinti. Kiaušinius išplakti su pienu. Tada visus smulkintus produktus sumaišyti ir pagardinti prieskoniais. Omletą kepti ant silpnos ugnies apie 4 min., kol gražiai apskrus. Patiekti papuošus smulkintais bazilikais.
Ispaniškas
100 g apie 210 kcal
4 kiaušiniai
2 bulvės
Raudonasis svogūnas
2 šaukštai vandens
Petražolių papuošti
Sviesto kepti
Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Bulves išvirti sūdytame vandenyje. Tada atvėsinti, nulupti ir susmulkinti. Svogūną susmulkinti ir kepti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Kiaušinius išplakti su vandeniu ir pagardinti prieskoniais. Visus ingredientus gerai sumaišyti. Omletą kepti ant silpnos ugnies apie 4 min., kol gražiai apskrus. Patiekti papuošus smulkintomis petražolėmis.
Su žalumynais ir sūriu
100 g apie 320 kcal
3 kiaušiniai
70 g parmezano
Aliejaus kepti
Petražolių, bazilikų, mairūnų, česnakų pagal skonį
Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Kiaušinius išplakti ir sumaišyti su prieskoniais. Tada kepti ant silpnos ugnies apie 2 min. Paskui suberti smulkintus žalumynus, tarkuotą parmezaną ir uždengus kepti dar apie 3 min., kol sūris išsilydys. Galima patiekti papuošus smulkintomis petražolėmis.
Su grietinėle ir uogiene
100 g apie 270 kcal
4 kiaušiniai
Šaukštas cukraus
2 šaukštai plakamosios grietinėlės
3 šaukštai braškių uogienės
Miltelinio cukraus papuošti
Sviesto kepti
Gaminimas
Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Pastaruosius išplakti su cukrumi ir grietinėle. Atskirai išplakti kiaušinių baltymus. Tada abi mases sumaišyti ir kepti ant silpnos ugnies 2–3 min. Paskui dėti į 180 °C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepti dar apie 5 min. Tuomet pašildyti uogienę, ja ištepti omletą ir perlenkti pusiau. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.
- Nors dauguma šalių pretenduoja į omleto tėvynės pavadinimą, tačiau žodis omlette – prancūzų kilmės.
- Artimuosiuose Rytuose omletai kepti pagardinti žolelėmis.
- Anot vienos legendos, pirmą kartą omletas buvo iškeptas viename Prancūzijos miestelių, kuriame pernakvoti nusprendė Napoleonas Bonapartas su savo armija. Užeigos šeimininkas, į kurią jie užsuko papusryčiauti, iškepė milžinišką omletą.
- Vienas didžiausių omletų pasaulyje 2002 m. buvo iškeptas Kanadoje, Ontario mieste. Jis svėrė 2,95 tonas.
- Niujorke galima paragauti brangiausio pasaulyje omleto. Jis gaminamas iš kiaušinių, omarų, didžiųjų eršketų ikrų ir kainuoja apie 1 000 JAV dolerių.
- Norint, kad omletas būtų purus, kiaušinių baltymus ir trynius reikia plakti atskirai.
- Plakant kiaušinius su vandeniu, pienu arba grietinėle, turi susidaryti maži burbuliukai – jie suteikia patiekalui purumo.