Cukrus, kaip ir druska, dažnai vadinamas baltąja mirtimi. Sveikatos specialistai tikina, kad žmogus tapo priklausomu nuo saldžių smulkių granulių, kurios organizmui neteikia jokios naudos. Ar tai tiesa? Taip, ko gero, trūkumų cukrus turi daugiau nei privalumų. Tačiau skirtingos jo rūšys nevienodai veikia.

 

shutterstock_107107427_Wooden spoons with sugar, lump sugar, salt

Pradžių pradžia

 

Kada ir kur cukrus atsirado, sunku pasakyti. Tačiau manoma, kad pirmieji cukrų pradėjo naudoti Polinezijos salų gyventojai Ramiajame vandenyne maždaug prieš 5 000 metų. Jie pastebėjo, kad aukšti žolės stiebai leidžia neįprastą saldų skystį ir nutarė jį panaudoti gaminant maistą. Daugelį metų cukranedrių paslaptys buvo paplitusios tik Indijoje.

 

VI a. pr. Kr. persų imperatorius Darijus ketino užkariauti Indiją. Atvykęs pastebėjo, kad vietos gyventojai vietoj medaus naudoja augalų skystį. Dar po poros amžių Vakarų Aziją užkariavo Aleksandras Makedonietis, kuris cukranendres pavadino šventomis ir pargabeno į Graikiją. Antikoje ši saldi augalų medžiaga tapo prabangos preke. Vėliau prie cukranendrių paplitimo itin prisidėjo arabai. Būtent jie šiuos augalus atvežė į Ispaniją ir Portugaliją. Pastarosios šalys, pradėjusios Amerikos kolonizaciją, neįprastas žoles atplukdė į tolimąjį žemyną. Čia cukranendrės puikiai prigijo ir buvo pradėtos auginti masiškai. Pigus vergų darbas leido cukraus kainai itin nukristi, todėl jis tapo prieinamas daugeliui.

 

Dar vienas lūžis cukraus istorijoje įvyko XIX a., kai Anglija pradėjo jūros kelių blokadą. Taip buvo siekiama sustabdyti Napoleono Bonaparto karo žygius. Tačiau tai tik paskatino cukraus gavybą iš cukrinių runkelių. Pastarieji tinkamesni Vidurio Europos klimatui, todėl senasis žemynas tapo mažiau priklausomu nuo cukranendrių importo.

 

Baltasis cukrus

 

Granuliuoto cukraus rūšių yra labai daug. Skirtingo dydžio kristalai naudojami maisto pramonėje ir profesionalių kulinarų. Dažnai netgi nepardavinėjami įprastose parduotuvėse. Ruošiant šį cukrų pardavimui, jis kelis kartus išvalomas, tirpinamas, kristalizuojamas ir rafinuojamas. Taip pat dažomas specialiais dažais, suteikiančiais baltumo. Žmogaus organizmui toks cukrus jokios naudos neduoda.

 
  • Smulkusis cukrus – tai įprastas cukrus, kuris yra kiekvienuose namuose. Jis dažniausiai naudojamas maistui ruošti.
  • Vaisių cukrus išgaunamas iš saldų skonį turinčių vaisių ir uogų. Nors šis cukrus naudojamas vis dažniau, per parą patariama jo suvartoti ne daugiau nei 45 g.
  • Miltelinis cukrus – taismulkiai maltas įprastas baltasis cukrus. Paprastai į sudėtį dedama ir apie 3 % krakmolo, kad milteliai nesuliptų.
  • Gabalinis cukrus gaminamas pagal specialią technologiją, kuri suspaudžia cukrų į gabaliukus.
  • Frakcinis cukrus – tai įvairaus dydžio kristalų cukrus, naudojamas desertų, sriubų, gėrimų, prieskonių sausiems mišiniams gaminti ir konditerijoje.
  • Stambiakristaliu cukrumi dažniausiai puošiami saldūs valgiai.
  • Dekoratyvinį cukrų dengia augaliniai riebalai, kurie gaminamą produktą saugo nuo šalčio ir drėgmės.
 

Rudasis cukrus

 

Rudasis cukranendrių cukrus yra natūralesnis, gaminimo procese jis nerafinuojamas. Todėl šis cukrus išsaugo melasą, taip pat vitaminus bei mineralines medžiagas: geležį, magnį, cinką, fosforą, varį ir kt. Be to, rudasis cukrus geriau atskleidžia patiekalų skonį.

 
  • Demeraros cukrus – itin populiarus Anglijoje. Tai natūralus nerafinuotas cukrus.
  • Muskovado cukrus – išsiskiria stipriu melasos aromatu. Jis taip pat nerafinuotas.
  • Turbinado cukrus – mažai rafinuotas, išlaikęs švelnų skonį ir melasos kvapą.
 

Įdomu

 
  • Anksčiau cukrus taip vertintas, kad buvo laikomas specialiose arbatinėse su užraktu.
  • Be įprasto biraus cukraus gaminami ir tirpalai bei sirupai. Dažniausiai jie naudojami maisto pramonėje.
  • Organinis cukrus išgaunamas iš cukranendrių, išaugintų ekologiškuose ūkiuose.
  • Vidutiniškai kiekvienas amerikietis per dieną suvalgo apie 22 šaukštelius cukraus.
  • Šio produkto poreikį žmogaus organizmui galima paaiškinti tuo, kad saldžios medžiagos skatina serotonino gamybą, atsakingą už laimės pojūtį.
  • Cukrus naudojamas ir farmacijoje – jis panaikina kartų vaistų skonį.
  • Sakoma, kad su saldaus skonio poreikiu žmonės jau gimsta.
  • Kolos skardinėje yra apie 40 g cukraus.
  • Citrinose yra daugiau cukraus negu braškėse.
  • XVI a. šaukštelis cukraus kainavo 5 JAV dolerius (apie 12,6 Lt).
  • Sacharozė, gliukozė, fruktozė, laktozė, dekstrinas, maltozė ir disacharidai taip pat yra cukrus.
 

Azijietiški vištų sparneliai

 

100 g apie 210 kcal

4–5 žmonėms

Paruošimo laikas: apie 1 val. 30 min.

  • 1,5 kg vištų sparnelių
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Padažui:

  • Saldžioji paprika
  • Svogūnas
  • 200 g rudojo cukraus
  • Šaukštelis česnako miltelių
  • 0,5 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
  • 125 ml sojų padažo
  • 2 šaukštai malto imbiero
  • 230 g ananasų
  • 170 g šaldytų vyšnių
  • Aliejaus kepti

Gaminimas

Sparnelius apibarstyti prieskoniais, dėti į folija išklotą kepimo indą ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros.

Papriką, svogūną susmulkinti ir kepti ant silpnos ugnies apie 8 min. Tada suberti cukrų, česnako ir aitriosios paprikos miltelius, supilti sojų padažą, sudėti imbierą, smulkintus vaisius. Viską gerai išmaišyti ir kepti dar 8–10 min.

Sparnelius išimti, apšlakstyti puse gauto padažo ir kepti dar apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Patiekti apšlaksčius likusiu padažu. Taip pat galima patiekti su mėgstamomis daržovėmis.

 

Grybai saldžiarūgščiame padaže

 

Fried mushrooms with garlic and parsley

100 g apie 65 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas: apie 25 min.

  • 450 g pievagrybių
  • 60 ml sojų padažo
  • 2 šaukšteliai rudojo cukraus
  • Sviesto kepti
  • Petražolių papuošti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Padažui:

  • 80 ml balzaminio acto
  • 2 šaukšteliai rudojo cukraus

Gaminimas

Actą sumaišyti su cukrumi ir kaitinti ant silpnos ugnies apie 4 min., kol cukrus ištirps. Tada palikti atvėsti.

Sojų padažą sumaišyti su cukrumi. Grybus kepti ant silpnos ugnies apie 2 min. Tada supilti sojų ir cukraus mišinį, pagardinti prieskoniais ir kepti nuolat maišant dar apie 10 min. Grybus patiekti apšlaksčius gautu padažu ir apibarsčius smulkintomis petražolėmis.

   

Kakaviniai pyragaičiai

 

Fresh Homemade Chocolate Brownie

100 g apie 416 kcal

3 žmonėms

Paruošimo laikas: apie 40 min.

  • 160 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 3 šaukštai kakavos
  • 180 g rudojo cukraus
  • 120 g sviesto
  • Kiaušinis
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 20 g maltų graikinių riešutų
  • Aliejaus kepti
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, kakava ir žiupsneliu druskos. Cukrų išsukti su sviestu, kiaušiniu ir vanilės ekstraktu. Gautas mases sumaišyti ir suberti riešutus. Tešlą supilti į aliejumi išteptą kepimo indą ir kepti 25–30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.