Mitybos įtaka pastojimui
2025-05-21 08:48Pastojimas – sudėtingas procesas, kurį lemia ne tik genetika, bet ir įvairūs aplinkos bei gyvensenos veiksniai. Mokslininkai jau daug metų tiria, kaip mityba gali paveikti tiek moterų, tiek vyrų vaisingumą. Pasirodo, tam tikri maisto produktai ir mitybos įpročiai stipriai didina pastojimo tikimybę, o netinkama mityba sutrikdo hormonų pusiausvyrą ir mažina vaisingumą.
Įtaka moterų vaisingumui
Moters gebėjimas pastoti itin priklauso nuo hormonų pusiausvyros ir ovuliacijos reguliavimo. Tyrimai rodo, kad tam tikros maistinės medžiagos gali pagerinti kiaušidžių veiklą ir skatinti reguliarią ovuliaciją.
Folio rūgštis. Vienas svarbiausių vitaminų vaisingumui. Būtina DNR sintezei ir normaliam ląstelių dalijimuisi. Tyrimai parodė, kad nepakankamai folio rūgšties vartojančios moterys dažniau susiduria su nereguliariomis menstruacijomis ir didesne persileidimo rizika. 2016 m. atliktas mokslinis tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 18 tūkst. savanorių, atskleidė, kad tos, kurios vartojo bent 400 µg folio rūgšties per dieną, turėjo 40 % didesnę tikimybę pastoti natūraliai. Folio rūgšties randama žaliose daržovėse (špinatuose, brokoliuose), pupelėse, avokaduose, grūduose.
Omega-3 riebalų rūgštys. Būtinos hormonų gamybai ir optimaliai pusiausvyrai palaikyti, taip pat normaliai gimdos kraujotakai. 2019 m. atlikta mokslinė studija atskleidė, kad moterys, kurių kraujyje buvo aukštesnis omega-3 riebalų rūgščių kiekis, turėjo didesnę tikimybę susilaukti vaikų per artimiausius 12 mėnesių. Natūralūs omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai yra riebios žuvys (lašišos, silkės, skumbrės), riešutai, sėklos, augaliniai aliejai.
Geležis. Jos trūkumas gali sukelti ovuliacijos problemų, net visišką jos nebuvimą. Todėl didėja nevaisingumo rizika. Netgi pastojus, bet stokojant geležies, didėja persileidimo, priešlaikinio gimdymo ir komplikacijų rizika. Šio mikroelemento gausu raudonoje mėsoje, kepenyse, pupelėse, ančiuviuose, špinatuose ir kitose tamsiai žaliose lapinėse daržovėse, džiovintuose vaisiuose, ypač abrikosuose.
Vitaminas D. Tyrimai rodo, kad daugiau nei 50 % nevaisingų moterų stokoja vitamino D. Jis reikalingas ovuliacijai reguliuoti, net padeda gerinti IVF (dirbtinio apvaisinimo) sėkmės rodiklius. Pagrindinis natūralus vitamino D šaltinis – buvimas saulėje (10–30 min. per dieną). Šiaurės Europoje jos maža, tad rekomenduojama vartoti šio vitamino maisto papildus.
Baltymai. Svarbūs ląstelių atsinaujinimui ir hormonų gamybai. Tačiau baltymų šaltinis irgi gali turėti įtakos vaisingumui. Pupelės, lęšiai, riešutai ir sėklos – puikūs augalinių baltymų šaltiniai. 2016 m. Harvardo universiteto tyrimas parodė, kad moterys, kurių mityboje dominavo augaliniai baltymai, turėjo 50 % mažesnę riziką susidurti su vaisingumo problemomis, palyginti su tomis, kurios vartojo daug gyvūninių baltymų. Nors šie irgi svarbūs, per didelis jų kiekis (ypač raudonos mėsos) didina riziką susidurti su ovuliacijos sutrikimais.
Poveikis vyrų vaisingumui
Vaisingo vyro organizmas kasdien gamina milijonus spermatozoidų, tačiau jų kokybė priklauso nuo mitybos. Pagrindiniai veiksniai, turintys įtakos spermos kokybei, yra oksidacinis stresas, vitaminų trūkumas ir per didelis sočiųjų riebalų vartojimas.
Antioksidantai. Laisvieji radikalai gali pakenkti spermatozoidų DNR ir sumažinti jų judrumą. Antioksidantai (vitaminai C, E, cinkas, selenas) padeda apsaugoti spermos ląsteles. Selenas saugo spermatozoidus nuo oksidacinio streso, o cinkas būtinas testosterono gamybai. 2018 m. atliktas mokslinis tyrimas, kuriame dalyvavo 1200 vyrų, parodė, kad kasdien vartojant daugiau antioksidantų spermos kokybė būna 74 % geresnė.
Riebalai. Reikšmingi hormonų gamybai, ypač testosteronui, kuris reguliuoja spermos gamybą. Tačiau svarbu rinktis tinkamus riebalų šaltinius. Riebios žuvys (lašišos, silkės, tunai), riešutai ir sėklos – puikūs omega-3 rūgščių šaltiniai. Šios rūgštys gerina spermatozoidų judrumą ir membranų struktūrą. O transriebalų reikėtų vengti. Jų apstu stipriai perdirbtuose produktuose, greitajame maiste ir gali neigiamai paveikti spermos kokybę – sumažinti spermatozoidų kiekį bei judrumą.
Baltymai. Svarbūs spermos gamybai, tačiau svarbu pasirinkti tinkamą jų šaltinį. Labiau tinka augaliniai baltymai: ankštinės daržovės, riešutai, sėklos. Mat gerina spermos kokybę. Gyvūniniai baltymai saikingai irgi reikalingi, tačiau jų perteklius mažina vyrų vaisingumą.
Folio rūgštis. Reikšminga DNR sintezei ir spermos kokybei. Trūkumas gali sukelti DNR pažeidimų ir sumažinti spermatozoidų kiekį.
Bendros rekomendacijos
Naudingi patarimai, aktualūs tiek moterims, tiek vyrams.
- Vartoti daugiau šviežių vaisių ir daržovių – kuo įvairesnių spalvų. Taip gausite visų būtinų vitaminų ir antioksidantų.
- Rinktis sveikus riebalus – pirmumą teikti augaliniams, ne gyvuliniams.
- Valgyti visų grūdo dalių produktų ir kitų sudėtinių angliavandenių.
- Išbandyti Viduržemio jūros dietą (daug vaisių, daržovių, žuvies ir jūrų gėrybių, riešutų, sėklų, augalinio aliejaus). Įrodyta, kad ji itin palanki bandant pastoti ir sėkmingai išnešioti bei pagimdyti.
- Sumažinti greitojo maisto ir stipriai perdirbtų produktų, kurių sudėtyje gausu transriebalų, vartojimą.
- Saikingai vartoti cukrų – perteklius gali sukelti atsparumą insulinui, o tai mažina vaisingumą.
- Nepiktnaudžiauti kofeinu – per dieną vartoti iki 300 mg (apie trys puodeliai kavos).
- Gerti užtektinai vandens. Tai užtikrina geresnę kraujotaką reprodukciniuose organuose.
- Atsisakyti alkoholio – gali sumažinti testosterono lygį ir bloginti spermos kokybę, taip pat mažina moterų vaisingumą.
- PSO duomenimis, maždaug 40 % visų nevaisingumo atvejų susiję su vyrų vaisingumo problemomis, dažniausiai dėl mažo spermatozoidų skaičiaus ar prastos jų judrumo kokybės.
- Moksliniai tyrimai rodo, kad beveik pusė vyrų nevaisingumo atvejų gali būti susiję su cinko trūkumu.
- 18 % moterų, kurios laikėsi Viduržemio jūros dietos, greičiau pastojo.
- Australijos mokslininkai nustatė, kad reguliariai vartojusios greitąjį maistą, traškučius, saldumynus, turėjo 16 % mažesnę tikimybę pastoti per metus.
- Kaip rodo leidinyje „Fertility and Sterility Journal“ skelbtas mokslinis tyrimas, tos policistinių kiaušidžių sindromą (PCOS) turinčios moterys, kurios sumažino angliavandenių ir cukraus kiekį bei padidino baltymų vartojimą, turėjo iki 32 % didesnę tikimybę sėkmingai pastoti.
Autorė Jūratė Survilė