Vienos moterys valgo viską ir lieka lieknos, kitos, deja, skaičiuoja kąsnius, kad tik nesustambėtų, o atsikratyti nereikalingų kilogramų sunkiai pavyksta. Pagal kaulų struktūrą, medžiagų apykaitą, hormonų veiklą skiriami 3 figūros tipai – endomorfinis (apkūni), mezomorfinis (atletiška), ektomorfinis (liekna). Šnekamojoje kalboje šie tipai dažnai vadinami obuoliu, kriauše, smėlio laikrodžiu, smilgele.

 

kuno tipai

Ektomorfinis – smilgelė

 

Šio figūros moterims būdingi smulkūs kaulai, ypač lieknas kūno sudėjimas, greita medžiagų apykaita. Svorio priaugti sunku, trūksta moteriškų apvalumų. Tokias kūno linijas lemia aktyvi hipofizės veikla, tačiau daugmaž nuo 30 m. ji lėtėja, o priaugus nereikalingų kilogramų labiausiai apvalėja liemuo. Visgi šio tipo dailiosios lyties atstovėms pavydima labiausiai – jos gali valgyti riebius kepsnius, didžiules picas ir net nesimankštindamos lieka lieknos.

 

Norėdamos priaugti svorio smilgelės turėtų suvartoti bent 500 kcal daugiau nei įprastai. Kiekvienam kūno kilogramui turi tekti 2–3 g baltymų, 4 g angliavandenių, 0,8–1 g riebalų. Į mitybą rekomenduojama įtraukti daugiau naudingųjų riebalų, pvz., kasdien suvartoti 1–1,5 šaukšto sėmenų aliejaus. Taip pat patartina 2–3 kartus per savaitę valgyti riebios žuvies arba kasdien išgerti 5–7 g žuvų taukų. Valgyti reikėtų 6–8 sykius per dieną.

 

Tinkama fizinė veikla norinčioms priaugti svorio ir padailinti figūrą smilgelėms – sportas treniruoklių salėje. Mankšta turi būti lėta, svarmenys vidutinio sunkumo. Dažnai tokios figūros moterys būna labai aktyvios, nenustygstančios vietoje, patiriančios daug streso, todėl psichologinei pusiausvyrai atgauti ir energijos pertekliui atsikratyti puikiai tinka joga, aerobika, bėgimas.

 

Valgiaraščio pavyzdys svoriui priaugti (45–50 kg sveriančiai moteriai)

 

Pusryčiai. 2 plaktų kiaušinių omletas su 50 ml pieno, 50 g pievagrybių, 20 g mocarelos, saldžioji paprika. Riekė (apie 40 g) visų grūdo dalių duonos su 2 griežinėliais (apie 30 g) virto kalakutienos kumpio, 15 g sviesto.

 

Priešpiečiai. 80 g razinų arba bananas.

 

Pietūs. 200 g vištienos (kalakutienos, jautienos) kepsnio, 150 g saldžiųjų bulvių. 150 g špinatų ir pomidorų salotų, paruoštų su 40 ml majonezo arba 15 ml alyvuogių aliejaus.

 

Desertas. 250 ml 3,5 % riebumo natūralaus jogurto, persikas. 

 

Pavakariai. 100 g avižinių dribsnių, paruoštų su 50 ml pieno, 50 g džiovintų ananasų, 50 g džiovintų abrikosų. Tinka ir įvairūs švieži vaisiai, uogos.

Vakarienė. 120 g lašišos kepsnio,50 g rudųjų laukinių ryžių,100 g salotų lapų, 100 g trumpavaisių agurkų, 50 g smulkintų graikinių riešutų. Išmaišyti su 15 ml alyvuogių aliejaus arba 40 ml salotų padažo.

 

Maistinė vertė: apie 2930 kcal, 305 g angliavandenių, 150 g baltymų, 80 g riebalų.

 

Endomorfinis – obuolys ir kriaušė

 

Endomorfiniam tipui būdingi stambūs kaulai, minkšti raumenys, neproporcingai pasiskirstę riebalai, lėta medžiagų apykaita. Dažnai jau nuo vaikystės vargina papildomi kilogramai, greitai išalkstama, mėgstama sočiai ir riebiai valgyti. Šio figūros tipo moterų organizme būna nemažai riebalų, jų kaupiasi apie įvairius vidaus organus. Tai didina širdies ir kraujagyslių, cukrinio diabeto ligų riziką.

 

Obuolio figūrai būdingi platūs pečiai, siauri klubai. Riebalai kaupiasi pilvo, krūtinės ląstos, pečių srityse, celiulitas – ties liemeniu ir sėdmenimis. Vyrauja aktyvūs antinksčių išskiriami hormonai, moterys, ypač vyresnės, sparčiai tunka.

 

Kriaušės figūra – moteriškiausia, vyrų pripažįstama seksualiausia. Būdingi siauri pečiai, pilnos krūtys, platūs klubai. Organizmas išskiria daugiau nei vidutiniškai moteriškųjų lytinių hormonų, todėl medžiagų apykaita būna gana lėta, sunkiai pavyksta atsikratyti nepageidaujamų riebalų ir celiulito nuo šlaunų, sėdmenų. Neprisižiūrint figūra bėgant laikui įgyja dar didesnę pečių ir klubų disproporciją, forma vis labiau primena kriaušę.

 

Obuolio ar kriaušės figūros moterims rekomenduojama maitintis reguliariai, 5–6 kartus per dieną, kaskart tuo pačiu metu. Būtina valgyti nedidelėmis porcijomis, vengti sūraus, saldaus ir riebaus maisto. Į mitybą įtraukti daugiau baltymų, naudingųjų riebalų. Puikiai tinka žuvies, liesos mėsos ir pieno produktai, daržovės.

 

Kūno linijas dailinti ir medžiagų apykaitą spartinti padeda fizinė veikla. Šiems figūros tipams tinkamas sportas – ėjimas su lazdomis, pilatesas, aerobika, intensyvūs pratimai su lengvais arba vidutinio sunkumo svarmenimis.

 

Greita baltymų dieta

 

Valgiaraštis sudarytas griežtai ribojant angliavandenius ir riebalus, todėl organizmas pradeda išskirti mažiau insulino. Energijos jis semiasi iš mažų angliavandenių dalelių, kurios susidaro skylant riebalų sankaupoms. Kitaip tariant, jėgų gaunama iš riebalų deginimo.

 

Tokia mityba aktyvina medžiagų apykaitą, mažina kūno apimtis ir riebalų sankaupas. Laikantis dietos per dieną reikia išgerti bent 2 l vandens. Nevalia vartoti alkoholio, kavos, labai sūraus ir saldaus maisto. Patiekalus kepti su šlakeliu alyvuogių arba sezamų aliejaus.

 

Per 5 dienas – 5 kg!

 

Pirma diena

 

Pusryčiai. Omletas iš 3 kiaušinių baltymų su 50 g saldžiosios paprikos, pagardintas maltais juodaisiais pipirais.

 

Priešpiečiai. 100 g virtos vištos krūtinėlės, 50 g saldžiosios paprikos.

 

Pietūs. 100 g keptos vištos krūtinėlės, 100 g salotų lapų, 50 g žaliųjų žirnelių ir paprikos salotos, pagardintos 15 ml alyvuogių aliejaus.

 

Pavakariai. 100 g virtos kalakuto krūtinėlės, ½ trumpavaisio agurko. 

 

Vakarienė. 100 g virtos vištos krūtinėlės, 100 g garintų brokolių. 

 

Antra diena

 

Pusryčiai. 100 g troškintos vištos krūtinėlės, 100 g šviežių kopūstų. 

 

Priešpiečiai. 50 g virtos kalakuto krūtinėlės, 50 g saldžiosios paprikos.

 

Pietūs. 100 g menkės kepsnio, 100 g salotų lapų, pomidoras.

 

Pavakariai. 100 g virtos vištos krūtinėlės, 50 g brokolių, keptų su šlakeliu alyvuogių aliejaus.

 

Vakarienė. 120 g lašišos kepsnio, pagardinto maltais juodaisiais pipirais, 120 g virtų smidrų.

 

Trečia diena

 

Pusryčiai. 100 g rūkytos lašišos, 100 g špinatų, pomidoras. 

 

Priešpiečiai. 100 g virtos vištos krūtinėlės, 50 g saldžiosios paprikos. 

 

Pietūs. 120 g keptos vištos krūtinėlės. 100 g agurkų ir pomidorų salotų, pagardintų 10 ml alyvuogių aliejaus.

 

Pavakariai. 50 g virtos vištos krūtinėlės, 40 g avokado.

 

Vakarienė. 120 g avienos kepsnio, 100 g virtų brokolių, 50 g špinatų. 

 

Ketvirta diena

 

Pusryčiai. Omletas iš kiaušinių 2 baltymų ir vieno trynio, pomidoras, 100 g virtų smidrų. 

 

Priešpiečiai. 100 g virtos kalakuto krūtinėlės, ½ trumpavaisio agurko.

 

Pietūs. 120 g menkės kepsnio,100 g špinatų ir pomidoro salotos, pagardintos 15 ml alyvuogių aliejaus arba 30 g majonezo. 

 

Pavakariai. 100 g keptos vištos krūtinėlės, 100 g virtų brokolių.

 

Vakarienė. 100 g vištos krūtinėlės, troškintos su 100 g cukinijos.

 

Penkta diena

 

Pusryčiai. 200 g virtos kalakuto krūtinėlės, ½ trumpavaisio agurko, 50 g avokado.

 

Priešpiečiai. 2 kietai virti kiaušiniai, 50 g saldžiosios paprikos. 

 

Pietūs. 150 g keptų krevečių. 2 pomidorai, apšlakstyti 5 ml alyvuogių aliejaus, pagardinti maltais juodaisiais pipirais.

 

Pavakariai. 100 g virtos kalakutienos filė, 5 migdolai.

 

Vakarienė. 150–200 g jautienos kepsnio, 100 g keptų brokolių. 

 

Mezomorfinis – smėlio laikrodis

 

Šiam tipui būdingi vidutinio stambumo kaulai, normali medžiagų apykaita, atletiškas ir tvirtas sudėjimas. Tokios moterys iš prigimties yra liesesnės nei endomorfinio tipo, tačiau turi daugiau riebalų ir raumenų. Vyraujanti skydliaukės hormonų veikla lemia proporcingą riebalų pasiskirstymą, lėtina medžiagų apykaitą.

 

Smėlio laikrodžio figūra laikoma idealia, nes netgi priaugus svorio kūnas lieka proporcingas. Raumenys formuojasi greitai, nereikalingų kilogramų atsikratoma lengvai. Dažniausiai stabilus svoris lieka visą gyvenimą.

 

Tokių gražiosios lyties atstovių mitybą turi sudaryti 40 % sudėtinių angliavandenių, 30 % liesų baltymų, 30 % naudingųjų riebalų. Patartina vengti paprastųjų angliavandenių, valgyti nedidelėmis porcijomis, bet reguliariai.

 

Mezomorfinio figūros tipo moterims puikiai tinka sportas treniruoklių salėje, joga, pilatesas, bėgimas, važinėjimas dviračiu.

 

Citrinų ir grikių dieta

 

Šių dviejų produktų derinys veiksmingai degina riebalus, spartina medžiagų apykaitą, gerina virškinimą, valo organizmą ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje. 250 ml citrinų gėrimo prieš valgį per valandą organizmui padeda sudeginti net iki 400 kcal! Grikiai suteikia sotumo ilgam laikui, o citrinos dar labiau slopina alkio jausmą, todėl nejaučiama maisto stygiaus.

 

Pagrindinius dietos produktus reikia tinkamai paruošti. Grikius nuplauti, užpilti karštu vandeniu ir mirkyti per naktį. Virti negalima. Gėrimui į 250 ml kambario temperatūros vandens įpilti 15 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių.

 

Laikantis dietos nevalia vartoti druskos, cukraus, prieskonių, kavos, alkoholio. Per dieną būtina išgerti bent 2 l vandens.

 

Pirma diena

 

Pusryčiai. 250 ml citrinų gėrimo, 100 g mirkytų grikių.

 

Pietūs. 250 ml nesaldintos juodosios arbatos su 2 citrinos griežinėliais, 100 g mirkytų grikių. 

 

Vakarienė. 250 ml vandens su 3 citrinos griežinėliais ir 10 g cukraus arba medaus, 50 g mirkytų grikių.

 

Antra diena

 

Pusryčiai. 250 ml citrinų gėrimo, 100 g mirkytų grikių.

 

Pietūs. 250 ml nesaldintos juodosios arbatos su 2 citrinos griežinėliais, 50 g mirkytų grikių, 50 g lašišos kepsnio, pagardinto maltais juodaisiais pipirais.

 

Vakarienė. 250 ml vandens su 3 citrinos griežinėliais ir 10 g cukraus arba medaus, 50 g mirkytų grikių.

 

Trečia diena

 

Pusryčiai. 250 ml citrinų gėrimo, 50 g mirkytų grikių, bananas.

 

Pietūs. 250 ml nesaldintos žaliosios arbatos su 2 citrinos griežinėliais, 100 g mirkytų grikių.

 

Vakarienė. 250 ml vandens su 3 citrinos griežinėliais ir 10 g cukraus arba medaus, 50 g mirkytų grikių.

 

Ketvirta diena

 

Pusryčiai. 250 ml citrinų gėrimo, 50 g grikių, apelsinas.

 

Pietūs. 250 ml nesaldintos žaliosios arbatos su 2 citrinos griežinėliais, 100 g mirkytų grikių.

 

Vakarienė. 250 ml vandens su 3 citrinos griežinėliais ir 10 g cukraus arba medaus, 50 g mirkytų grikių.

 

Penkta diena

 

Pusryčiai. 250 ml citrinų gėrimo, 100 g mirkytų grikių.

 

Pietūs. 250 ml nesaldintos juodosios arbatos su 2 citrinos griežinėliais, 100 g mirkytų grikių.

 

Vakarienė. 250 ml vandens su 3 citrinos griežinėliais ir 10 g cukraus arba medaus, 100 g mirkytų grikių.