Daugelis žmonių mano, kad gali kontroliuoti savo veido ir kūno reakcijas ir gali kitiems rodyti tokias reakcijas, kurias jie laiko tinkamiausias ar patogiausiausias konkrečiose situacijose. Kita vertus, negalime pamiršti ir tokių reakcijų, kurios esti nevalingos ir, kad ir kaip stengtumėmės, jų suvaldyti negalime. Viena iš tokių reakcijų yra paraudimas, kuris yra spontaniškas atsakas, kurio negalime parodyti tyčia, taip pat negalime suvaidinti. Be to, jis būdingas tik žmonėms. Paraudimas yra nuoširdi ir unikali mūsų reakcija, o kaip jį aiškina mokslas?

 

raudonis

Kas nutinka mūsų kūnui, kai paraudonuojame

 

Žmogaus kūnas patiria daugybę reakcijų, taip pat procesą, kurio galutinis rezultatas yra paraudę skruostai. Paraudimas gali būti natūrali reakcija į tai, kas yra vadinamas simpatine nervų sistema, kuris yra atsakinga už greitą kai kurių mūsų organizmų nevalingą atsaką. Kai ši sistema suvokia kai kuriuos specifinius emocinius tipus, ji siunčia signalą antinksčiams, kad išsiskirtų hormonas, vadinamas adrenalinu, kuris taip pat yra atsakingas kūno reakciją „kovok arba bėk”. Išsiskyrus šiam hormonui mūsų širdies ritmas pagreitėja, išsiplečia kraujagyslės, kad kraujyje padidėtų deguonies kiekis ir pagerėtų kraujotaka. Mokslininkai rado įrodymų, kad labiausiai paraudusioms vietoms, pavyzdžiui, skruostams, kaklui ir ausims, būdinga kitokia anatominė struktūra, dėl kurios ši spontaniška ir nekontroliuojama reakcija yra įmanoma.

 

Galimos raudonavimo priežastys

 

Emocijos: gėda, drovumas, įsimylėjimas ar net pyktis gali būti priežastis, dėl kurios kai kurios mūsų veido dalys parausta.

 

Temperatūra: jei mūsų kūno temperatūra pakyla dėl karščio ar fizinių pratimų, greičiausiai atsiranda paraudimas. Panašiai ir dėl stipraus šalčio ausys, nosis ir skruostai gali įgausti rausvą atspalvį.

 

Karščiavimas. Kai mūsų kūno temperatūra pakyla dėl bet kokio tipo virusinių procesų, dažniausiai atsiranda ir paraudimas. Jei tai yra priežastis, karščiavimui sumažėjus, paraudimas išnyks kartu su likusiais simptomais.

 

Maistas ir gėrimai. Valgant labai aštrų patiekalą arba maistą, kuriame yra tam tikrų cheminių komponentų, taip pat gali atsirasti raudonis. Taip pat taip gali nutikti, geriant labai karštus gėrimus.

 

Skirtingas požiūris į raudonavimą
 
Mokslininkai iki šiol vis dar nerado visiškai tikslaus paaiškinimo, kodėl iš tikrųjų yra raudonavimo tikslas mūsų kasdieniniame gyvenime. Tačiau bandydami kaip nors paaiškinti šią kūno reakciją, mokslininkai sugalvojo teorijų ir iškėlė naujų hipotezių pagal rastus įrodymus. Iš jų 3 teorijos sulaukė didesnio mokslo bendruomenės palaikymo. Šios trys teorijos šiuo metu yra labiausiai priimtinos ir pagrįstos.

 

Komunikacinė teorija. Remiantis ja, paraudimas atlieka informacijos perdavimo mūsų pašnekovams arba kitiems žmonėms funkciją. Tai yra, mes teikiame informaciją, nebendraudami žodžiu. Akivaizdu, kad paraudimas padeda mums atsigauti ir išsigelbėti. Kartu tai leidžia prarasti pasitikėjimą arba jį atgauti.

 

Nepageidaujamas socialinis dėmesys. Ši teorija teigia, kad paraudimas atsiranda kaip būdas mus stebinčiam žmogui greitai suprasti, kad nesame patenkinti dėmesiu, kurį iš jo gauname. Todėl tai yra kažkas neišvengiamo ir kyla reaguojant į situacijas, kai esame kruopščiai tikrinami, giriami ar tiesiog manome, kad kito žmogaus susidomėjimas mumis yra per didelis arba toks jo dėmesys yra mums nepageidaujamas.
 
Atsiskleidimas. Šiuo atveju paraudimas yra baimės, kad gali būti kažkas apie jus išsiaiškinta arba atskleista kokia nors privati informacija, pasekmė. Pagal šią teoriją, tai yra būdas parodyti kitiems, kad tai, kas yra apie jus sakoma, yra tiesa.