Granatas – tai vaisius, kurį karūnavo pati gamta! Pagal miniatiūrinę karūnėlę juos lengvai galima atskirti nuo kitų citrusinių vaisių. Prapjauti atrodo lyg du laiveliai, pilni spindinčių sėklų, todėl tikrai verti atsidurti ne tik ant šventinio, bet ir kasdienio stalo! Tad kuo jie tokie naudingi?

 

granatai

Kova su uždegimais

 

Lėtinis uždegimas – viena pagrindinių sunkių ligų priežasčių. Dėl lėtinio uždegimo gresia širdies ligos, vėžys, II tipo cukrinis diabetas, Alzheimerio liga, net nutukimas. Granatai pasižymi stipriomis nuo uždegimų saugančiomis savybėmis, kurias daugiausia lemia antioksidantai, vadinami punicalaginais. Tyrimai mėgintuvėlyje parodė, kad jie padeda sumažinti uždegimą virškinimo trakte, taip pat ląstelių, sukeliančių krūties ir gaubtinės žarnos vėžį, aktyvumą. 12 savaičių trukmės tyrimas su žmonėmis, sergančiais II tipo diabetu, parodė, kad kasdien geriant po 250 ml granatų sulčių C reaktyviojo baltymo (CRB) ir interleukino-6 rodmenys sumažėjo atitinkamai 32 % ir 30 %. Todėl, norint sumažinti uždegimą organizme, į dienos valgiaraštį rekomenduojama įtraukti granatų sultis.

 

Širdies sveikata

 

Širdies ligos – pagrindinė priešlaikinės mirties priežastis Lietuvoje ir visame pasaulyje. Tai sudėtingos ligos, kurias lemia daug skirtingų veiksnių. Puninė rūgštis, pagrindinė riebalų rūgštis granatuose, padeda sumažinti širdies ligų riziką. 4 savaičių trukmės tyrimas su 51 žmonėmis, turinčiais aukštą trigliceridų kiekį kraujyje, parodė, jog 800 mg granatų sėklų aliejaus gerokai sumažino trigliceridų kiekį, pagerino blogojo (MTL) ir gerojo (DTL) cholesterolio pusiausvyrą. Kitame tyrime stebėtas granatų sulčių poveikis sergantiems II tipo diabetu ir turintiems aukštą cholesterolį. Mokslininkai pastebėjo, kad, pradėjus gerti granatų sultis, cholesterolio rodikliai pagerėjo. Įrodyta, kad granatų sultys saugo MTL cholesterolio ląsteles nuo oksidacijos – vienos iš širdies ligų priežasčių. Be to, granatų sultys mažina aukštą kraujospūdį, o tai vienas svarbiausių kardiologinių ligų veiksnių.

 

Artrito profilaktika 

 

Šiuolaikinėje visuomenėje artritas – dažna problema. Dažniausiai ši liga pažeidžia sąnarius. Atsižvelgiant į tai, kad augalinės granatų medžiagos saugo nuo uždegimų, manoma, jog granatai lengvina net ir šią ligą. Įdomu tai, kad laboratoriniai tyrimai parodė, jog granatų ekstraktas gali blokuoti fermentus, kurie pažeidžia sąnarius sergant osteoartritu. Šis ekstraktas padėjo sumažinti sąnarių skausmą tiriamoms pelėmis. Tačiau mokslinių įrodymų, kad jis būtų toks pat veiksmingas ir žmonėms, kol kas mažai.

 

Gera atmintis 

 

Manoma, kad skanaujant granatų galima pagerinti atmintį. Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo pacientai, laukiantys chirurginės operacijos, parodė, kad 2 ml granatų ekstrakto padėjo išvengti atminties pablogėjimo po taikytos anestezijos. Kitas tyrimas, kuriame dalyvavo 28 vyresnio amžiaus asmenys, atskleidė, kad kasdien išgeriant stiklinę (257 ml) granatų sulčių, pagerėjo žodinė ir vizualinė atmintis. Tyrimai su pelėmis taip pat rodo, jog šie vaisiai naudingi kovojant su Alzheimeriu.

 

Fizinė ištvermė

 

Granatuose apstu sveikatai naudingų dietinių nitratų. Tyrimai rodo, kad šios medžiagos gali padidinti fizinę ištvermę. Ištyrus 19 sportininkų, sportuojančių ant bėgimo takelio, nustatyta, kad 1 ml granatų ekstrakto 30 min. prieš mankštą pagerino kraujotaką, nuslopino nuovargį ir padėjo pasiekti geresnių rezultatų. Dar reikia atlikti daugiau panašių mokslinių tyrimų, bet jau dabar akivaizdu, kad granatai gali suteikti fizinių jėgų ir didinti ištvermę, panašiai kaip burokėliai.

 

Diana_Maciuliene - koreguota

Specialistės komentaras

„Antėja“ gydytoja Diana Mačiulienė

www.anteja.lt

 

Granatai laikomi vienais sveikiausių vaisių. Tyrimai parodė, kad jie turi daug naudos organizmui. Šie vaisiai gausūs maistinių medžiagų ir antioksidantų, kurie užkerta kelią ląstelių pažeidimams. Granatų sultyse randama tris kartus daugiau antioksidantų nei kituose gėrimuose, pavyzdžiui, žaliojoje arbatoje ir raudonajame vyne. Taip pat daug kitų maistinių medžiagų – 5 g skaidulų, 205 mg kalio, 9 mg vitamino C, 3 µg vitamino K, 33 µg folio rūgšties.

 

Granatai saugo nuo širdies ligų. Įrodyta, kad jie mažina cholesterolio kiekį, o tai savo ruožtu nutolina širdies ligų riziką. Vaisiuose esantis vitaminas C turi nuo uždegimo sergstinčių savybių, taigi gali apsaugoti nuo daugelio įprastų infekcijų, be to, stiprina imunitetą.

 

Granatai paprastai itin sveiki ir saugūs. Tik egzistuoja tikimybė, kad kai kuriems žmonėms gali sukelti alerginių reakcijų. Svarbu tai, kad granatų fermentai gali trukdyti tam tikrų kepenyse esančių fermentų veikimui. Tad žmonės, vartojantys daug granatų ar jų produktų bei jaučiantys silpnumą ar skausmus dešiniame šone, turėtų išsitirti kepenų veiklą.

 

granatai (2)

Vištienos troškinys su granatų padažu

 

Troškiniui:

  • 1 kg vištų krūtinėlių filė
  • 174 g granatų sėklų
  • 250 g pievagrybių
  • 300 g brokolių
  • 4 šaukštai miltų
  • 4 šaukštai sezamų sėklų
  • Aliejaus kepti

Ryžiams:

  • 290 g ilgagrūdžių ryžių
  • 2 cm imbiero šaknies
  • 0,5 l vištienos sultinio
  • Aliejaus kepti

Padažui:

  • 120 ml granatų sulčių
  • 120 ml sojų padažo
  • Šaukštas tamsaus sezamų aliejaus
  • Šaukštas ryžių acto
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai rudojo cukraus
  • Druskos pagal skonį
  • Šaukštelis aitriųjų paprikų pastos

 

Imbierą nuskusti ir sutarkuoti. Ryžius kepinti apie 3 min., vis pamaišant. Sudėti imbierą ir kepti dar minutę, kol pasklis aromatas. Perdėti į puodą. Supilti sultinį ir užvirinti. Uždengti, sumažinti kaitrą ir virti apie 20 min.

 

Česnaką nulupti ir išspausti, pasūdyti. Sezamų aliejų išplakti su granatų sultimis, ryžių actu, ruduoju cukrumi, česnaku ir aitriųjų paprikų pasta.

 

Vištieną supjaustyti ir apvolioti miltais. Kepti, kol gražiai apskrus.

 

Švarioje keptuvėje apie 5 min. kepinti smulkintus brokolius ir grybus. Sumažinti kaitrą ir supilti padažą. Sudėti vištieną, palaukti, kol užvirs, ir troškinti apie 10 min., kol padažas sutirštės. Nukėlus apibarstyti 3 šaukštais sezamų sėklų.

 

Ryžius sudėti į lėkštes, ant viršaus – vištieną su grybais ir brokoliais. Apibarstyti likusiomis sezamų ir granatų sėklomis.

 

6 porcijos

100 g 207 kcal

Ruošti 50 min.

 

granatai (1)

Sumuštinis su feta ir granatais

 

  • 3 šaukštai granatų sėklų
  • Avokadas
  • Citrinos sulčių pagal skonį
  • 40 g fetos
  • Šaukštelis alyvuogių aliejaus
  • Duonos riekė
  • Petražolių puošti

 

Avokadą perpjauti, nulupti, išimti kauliuką. Minkštimą sutrinti ir sumaišyti su citrinos sultimis. Duonos riekę paskrudinti, aptepti gauta mase. Fetą sumaišyti su granatų sėklomis ir uždėti ant viršaus. Apšlakstyti aliejumi ir papuošti smulkintomis petražolėmis.

 

1 porcija

100 g 211 kcal

Ruošti 15 min.

 

granatai (3)

Angliškos bandelės su granatais

 

  • Granatas
  • Apelsinas
  • 320 g miltų
  • 5 šaukštai rudojo cukraus
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis sodos
  • Pusė šaukštelio jūros druskos
  • 100 g sviesto
  • 100 ml riebios grietinėlės
  • Kiaušinis

 

Nutarkuoti apelsino žievelę. Sijotus miltus sumaišyti su cukrumi, kepimo milteliais, soda ir druska. Šaltą sviestą sutarkuoti ir maišyti su miltų mišiniu, kad susidarys tešlos trupiniai. Suberti granatų sėklas ir tarkuotą apelsino žievelę, atsargiai išmaišyti. Supilti šaltą grietinėlę, lengvai išplaktą su kiaušiniu. Atsargiai išmaišyti. Tešlą išminkyti ant miltais pabarstyto paviršiaus. Suformuoti maždaug 3 cm dydžio ritinį ir supjaustyti trikampiais. Bandeles sudėti ant kepimo popieriaus ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃.

 

6 porcijos

100 g 356 kcal

Ruošti 45 min.

 

Įdomu 

 

  • Lotyniškas granatmedžio pavadinimas – Punica granatum.
  • Kilę iš Vidurio Rytų.
  • Granato vaisius botaniškai laikomas uoga.
  • Paprastai turi maždaug 613 sėklų. Mažiausiuose vaisiuose gali būti 165, o didžiausiuose – net iki 1000.
  • Graikų mitologijoje granatas laikomas mirusiųjų maistu, nes manoma, kad atsirado iš Adonio kraujo. Požemio dievas Hadas granatų sėklomis prisiviliojo Persefonę į anapusinį pasaulį.
  • Graikų ir persų mitologijoje granatai – vaisingumo, grožio, amžinojo gyvenimo simbolis. Daugybė sėklų simbolizuoja galią, kraują ir mirtį.
  • JAV žemdirbystės departamentas rekomenduoja per dieną suvalgyti maždaug 350 g granatų (vidutinio dydžio vaisius sveria 282 g).

 

Spausdinti