Karščiausios maisto mados tendencijos
2025-04-08 08:47Mados būdingos ne tik garderobui ar interjerui, bet ir maisto gamybai. Kokios tendencijos vyrauja šioje srityje? Atsižvelgdami į naujausias maisto mados kryptis, dalinamės įdomiais receptais!
Tvarumas ir ekologija
Vis daugiau žmonių renkasi augalinius produktus, mėsos ar pieno pakaitalus. Tikimasi, kad ateities technologijos pastaruosius leis paversti dar geresnės tekstūros ir skonio. Daug dėmesio skiriama ne tik produktams, bet ir jų pakuotėms. Vis daugiau įmonių naudoja biologiškai suyrančias ar daugkartinio naudojimo pakuotes. Kita ryški tendencija – populiarėja patiekalai, pagaminti iš „išgelbėtų“ ingredientų, pavyzdžiui, vaisių ir daržovių likučių. Taip siekiama mažinti maisto švaistymą.
„Išgelbėtų“ daržovių sriuba
4 porcijos
- 200 g įvairių daržovių likučių (morkų, svogūnų, kopūstų, salierų ir kt.)
- 2 bulvės
- 2 skiltelės česnako
- Šaukštas alyvuogių aliejaus kepti
- 1 l daržovių sultinio
- Šaukštelis smulkintų džiovintų čiobrelių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Kelios šakelės šviežių petražolių
- 40 ml augalinio pieno
1 Daržoves susmulkinti.
2 Česnaką smulkiai sukapoti ir kepti, kol gražiai apskrus.
3 Daržoves ir apkeptą česnaką suberti į puodą, užpilti sultiniu ir kaitinti, kol užvirs. Sumažinus kaitrą paskaninti prieskoniais. Virti apie 30 min.
4 Patiekti užbalinus pienu ir papuošus smulkintomis petražolėmis.
Sveikatingumas
Pastaruoju metu pastebimas didelis susidomėjimas funkciniu maistu. Tai produktai, turintys papildomų naudingųjų medžiagų: probiotikų, kolageno, adaptogenų, vitaminų ir mikroelementų. Taip pat didelis dėmesys skiriamas žarnyno sveikatai, todėl populiarus maistas, palaikantis jo mikrobiotos būklę: įvairūs fermentuoti produktai, pvz., jogurtas, raugintos daržovės, kimčiai ir kt. Šaltymečiu, be abejo, visada domimasi imunitetą stiprinančiu maistu, todėl išauga imbiero, ciberžolės, česnakų, medaus, citrinų paklausa.
Imunitetą stiprinanti kombučia
4 porcijos
- 1 l nesaldintos juodosios arbatos
- 100 g medaus
- Kombučios grybas (Scoby)
- 2 cm imbiero šaknies
- Šaukštelis maltos ciberžolės
- Keli žvaigždiniai anyžiai
- Cinamono lazdelė
1 Arbatą pakaitinti iki maždaug 80 ℃, įmaišyti medų.
2 Į stiklinį indą dėti kombučios grybą ir užpilti saldinta arbata. Uždengti orui laidžiu audeklu ir palikti 7–10 dienų fermentuotis.
3 Pasibaigus fermentacijai įdėti imbiero gabalėlį, suberti prieskonius ir leisti pastovėti dar porą dienų.
4 Prieš patiekiant nukošti.
Technologijų įtaka
Nors laboratorijoje užauginta mėsa ir jūrų gėrybės daugumai vis dar skamba egzotiškai, pamažu tai taps vis prieinamesniu produktu. Prognozuojama, kad 2025 m. jų gamyba turėtų tapti platesnė ir labiau komercinė. Be dirbtinio maisto technologijos, vis labiau populiarėja ir kita, leidžianti personalizuoti mitybą. Rinkoje daugėja technologijų, kurios analizuoja žmogaus genetinius duomenis ar sveikatos rodiklius, kad pasiūlytų individualizuotų mitybos planų.
Augalinis „mėsainis“
2 porcijos
„MĖSOS“ PAPLOTĖLIUI:
- 220 g virtų geltonųjų lęšių
- 80 g avižinių dribsnių
- Svogūnas
- Šaukštelis maltos rūkytos paprikos
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
MĖSAINIAMS:
- 2 mėsainių bandelės (geriausia visų grūdo dalių)
- 2 šaukštai raudonojo kario pastos
- Šaukštelis skysto medaus
- Šaukštelis alyvuogių aliejaus
- Pusė raudonos saldžiosios paprikos
- Sauja sultenių
- Trumpavaisis agurkas
1 Virtus lęšius pertrinti ir sumaišyti su dribsniais, smulkiai pjaustytu svogūnu, prieskoniais. Formuoti plonus kotletus, iš abiejų pusių kepti po 3–4 min.
2 Bandeles perpjauti, kelias minutes skrudinti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃.
3 Ant vienos bandelių pusės dėti po kotletuką, jį apšlakstyti padažu, pasigamintu sumaišius kario pastą, medų ir aliejų. Ant viršaus dėti labai plonais griežinėliais raikytą agurką, plonais pusžiedžiais pjaustytą papriką ir sultenių lapus. Viršų apšlakstyti likusiu padažu ir uždengti viršutine bandelės dalimi. Persmeigti smeigtuku, kad tvirčiau laikytųsi.
Nauji skoniai ir tradicijų atgimimas
Auga susidomėjimas autentiškais, mažiau žinomais pasaulio virtuvės skonių deriniais – Afrikos, Pietų Amerikos ar Azijos vietinės virtuvės receptais. Be to, žmonės vis labiau vertina unikalius, mažų gamintojų ar ekologiškai užaugintus ingredientus.
Marokietiškas kuskusas
4 porcijos
- 400 g ėrienos
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus kepti
- Svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- 200 g pomidorų tyrės
- 500 ml daržovių sultinio
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šaukštelis maltos ciberžolės
- Šaukštelis kuminų sėklų
- 2 morkos
- Nedidelė cukinija (apie 150 g)
- Geltona saldžioji paprika
- Raudona saldžioji paprika
- 200 g virtų avinžirnių
- 300 g kuskuso
- 400 ml vandens
- 20 g sviesto
- Kalendrų papuošti
1 Mėsą supjaustyti vidutinio dydžio gabalėliais, kepti iš visų pusių, kol gražiai apskrus. Suberti smulkintą svogūną ir česnaką, kepti dar 2–3 min.
2 Į puodą su kepta mėsa supilti pomidorų tyrę, sultinį, prieskonius. Uždengus troškinti ant silpnos kaitros apie 40 min.
3 Morkas supjaustyti mažais gabalėliais ir sudėti į puodą, kur troškinama mėsa. Troškinti apie 10 min.
4 Cukiniją ir paprikas supjaustyti šiaudeliais, irgi sudėti į puodą, troškinti apie 5 min. Daržovės turi suminkštėti, bet išlaikyti formą.
5 Galiausiai suberti avinžirnius ir leisti jiems sušilti.
6 Kuskusą užpilti karštu vandeniu ir uždengus palikti 10 min. brinkti. Sudėti sviestą, gerai išmaišyti šakute, kad kuskusas būtų purus.
7 Kuskusą sudėti į didelį dubenį, aplink išdėlioti troškintas daržoves, ant viršaus – mėsą. Patiekti papuošus smulkintomis kalendromis.
Hibridinis maistas
Hibridinio maisto tendencija – tai kūrybiškas ir drąsus kulinarinis eksperimentas, kuriame sujungiami skirtingų kultūrų, virtuvių ar patiekalų elementai į naujus, netikėtus derinius. Ši tendencija skatina inovacijas, žadina smalsumą, populiari tarp jaunų vartotojų, ieškančių išskirtinių patirčių. Hibridiniai patiekalai populiarėja dėl kelių priežasčių. Pirmiausia dėl globalizacijos: skirtingų kultūrų maistas tampa prieinamesnis, todėl lengviau maišyti ingredientus ir kitokias maisto gaminimo technikas. Be to, kurdami hibridinį maistą virtuvės šefai ieško naujų būdų nustebinti klientus. Nevalia atmesti ir socialinių tinklų įtakos: vizualiai įspūdingi hibridiniai patiekalai čia tampa kone virusiniai. Vienas geriausių pavyzdžių – kruasano ir spurgos derinys cronut. Taip pat garsūs ramen burger (mėsainis, kurio bandelės pakeistos ramenų „paplotėliais“), sushirrito / sushi burrito (didelis sušis, valgomas kaip buritas), tako pica (picos pagrindas iš tortilijos su tradiciniais takų ingredientais) ir kt.
Sushi burrito
2 porcijos
- 2 nori lapai
- 200 g virtų sušių ryžių
- 100 g sūdytos lašišos filė
- Pusė geltonos paprikos
- Trumpavaisis agurkas
- 60 g natūralaus skonio kreminio sūrio
- Sojų padažo, japoninių pipirkrienių pastos patiekti
1 Ant nori lapų paskleisti ryžius. Paskirstyti smulkintą lašišą, smulkintas daržoves, sūrį.
2 Susukti kaip buritą. Perpjauti, susukti į sviestinį popierių ir perrišti juostele. Patiekti su sojų padažu ir japoninių pipirkrienių (vasabių) pasta.
Maistas emocinei sveikatai
Maistas emocinei sveikatai – tai tendencija, pabrėžianti, kaip mityba veikia nuotaiką, stresą ir bendrą psichologinę savijautą. Vis daugiau dėmesio skiriama produktams, kurie skatina geros savijautos hormonus, tokius kaip serotoninas ir dopaminas, arba mažina uždegimus ir stresą organizme. Ši tendencija grįsta mokslo įrodymais, kad tokios naudingosios medžiagos kaip omega-3 riebalų rūgštys, antioksidantai, magnis, probiotikai tiesiogiai prisideda prie geresnės smegenų veiklos ir emocinės pusiausvyros. Tarp tokių produktų populiariausi – juodasis šokoladas, riešutai, uogos, bananai, žuvis, žalios lapinės daržovės, fermentuoti produktai ir žolelių arbatos. Maistas tampa ne tik fizinio kūno, bet ir psichologinės sveikatos ramsčiu.
Kakavinis bananų glotnutis
1 porcija
- Didelis bananas
- Šaukštas nesaldintos kakavos miltelių
- 250 ml migdolų pieno
- Šaukštelis medaus
- Šviežių mėtų papuošti
1 Visus ingredientus, išskyrus mėtas, sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Jeigu per tiršta, įpilti daugiau pieno. Glotnutį nedelsiant supilti į stiklinę ir patiekti papuošus mėtomis. Papildomai ant viršaus galima užtarkuoti juodojo šokolado.
Alternatyvūs baltymų šaltiniai
Alternatyvūs baltymai daugiausia gaunami iš augalinių produktų: ankštinių daržovių ar riešutų. Taip pat iš vabzdžių miltų bei naujausiomis technologijomis sukurtų produktų, pvz., laboratorijoje užaugintos mėsos. Tendencija ieškoti alternatyvų įprastiems baltymų šaltiniams vis labiau populiarėja dėl augančio poreikio mažinti gyvūninių produktų vartojimą bei siekio gyventi tvariau ir sveikiau.
Energijos kamuoliukai
10 vnt.
- 80 g avižinių dribsnių
- 120 g migdolų sviesto
- 2 šaukšteliai vingrūnių (spirulinos) miltelių
- 60 ml klevų sirupo
- 50 g graikinių riešutų
- Kokosų drožlių apvolioti
1 Dribsnius truputį susmulkinti elektriniu trintuvu. Sumaišyti su migdolų sviestu, vingrūnių milteliais, klevų sirupu ir smulkintais riešutais.
2 Iš gautos masės suformuoti kamuoliukus. 30 min. dėti į šaldytuvą.
3 Prieš patiekiant kiekvieną apvolioti kokosų drožlėmis.
Autorius Jūratė Survilė