Bananai, ko gero, vieni populiariausių vaisių visame pasaulyje. Bananai – tai ne medžiai, kaip dažnai galvojama, bet tai – aukščiausia pasaulyje žolė (užauga iki 15 metrų). Manoma, kad Žemėje yra beveik tūkstantis bananų rūšių, kurias galima suskirstyti į 50 grupių. Dažniausiai prekiaujama Kavendišo rūšies bananais.

 

"bananų pyragas"

Įdomu

 
  • D. Britanijoje kiekvienas gyventojas suvalgo 10 kg bananų per metus (tai apie 100 bananų).
  • Bananų pavadinimas kilo nuo arabų kalbos žodžio „banan“, reiškiančio „pirštas“.
  • Bananų žolės kamienas nėra sudarytas iš medienos, o iš persidengiančių lapų.
  • Bananai gali padėti pasijusti laimingesniems, nes juose yra triptofano, medžiagos, kuri organizme paverčiama į serotoniną – hormoną, padedantį atsipalaiduoti ir gerinantį nuotaiką.
  • Vidinė bananų žievės dalis gali būti naudojama raminti sudirgusią, niežtinčią odą po vabzdžių įgėlimo.
  • Vidutinio dydžio banane yra tik 95 kalorijos. Jie suteikia greitos, bet ilgai trunkančios energijos. Bananai yra natūralūs, maistingi ir lengvai virškinami, bet juose nėra riebalų, cholesterolio ir natrio.
  • Vidinė bananų dalis gali būti naudojama batams blizginti.
  • Bananai gerina virškinimą.
  • Bananai gydo skrandžio opas.
  • Bananai sveika širdžiai.
  • Bananai gali padėti numesti svorio.
  • Bananai gali padėti pasveikti nuo mažakraujystės.
  • Bananai gerina akių būklę.
  • Bananai mažina nėščiųjų pykinimą rytais.
  • Bananai gali padėti įveikti depresiją.
 

Bananų ir karamalės pyragas

 
  • 250 g paprastų sausainių
  • 100 g sviesto

Karamelei:

  • 100 g sviesto
  • 100 g rudojo cukraus
  • 397 g sutirštinto pieno

Viršutiniam sluoksniui:

  • 4 bananai
  • 300 ml plaktos grietinėlės
  • Šokolado puošti
 

Gaminimas

 

Sausainius sutrupinti. Sumaišyti su tirpintu sviestu. Mase tolygiai iškloti pyrago formą, suformuojant kraštus. Atšaldyti šaldytuve 10 minučių. Sviestą išlydyti su cukrumi ant mažos ugnies. Supilti sutirštintą pieną ir virti apie minutę, kol pradės karamelizuotis. Karamelinį padažą tolygiai paskirstyti ant sausainių pagrindo. Atšaldyti šaldytuve valandą, kol sustings. Atsargiai iškelti pyragą iš formos. Bananus supjaustyti ir pusę jų sudėti ant karamelės sluoksnio. Aptepti plakta grietinėle ir likusius bananus sudėti ant viršaus. Viršų papuošti tarkuotu šokoladu.

 

12 žmonėms

100 g apie 313 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

 

Bananų duona be miltų

 
  • 260 g avižinių dribsnių
  • 420 g trintų bananų
  • 80 ml pieno
  • 120 ml klevų, agavų sirupo arba medaus
  • 1,5 šaukšto acto
  • Šaukštelis sodos
  • 0,75 šaukštelio kepimo miltelių
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
  • 1,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • Druskos pagal skonį
  • Šokolado gabaliukų pagal skonį (nebūtinai)
  • Riebalų kepti
 

Gaminimas

 

Elektriniu trintuvu susmulkinti avižų dribsnius. Sudėti kitus ingredientus, išskyrus šokolado gabaliukus, ir viską gerai išplakti. Jeigu naudojate, sudėkite šokolado gabaliukus ir išmaišykite. Supilti į riebalais išteptą kepimo formą ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 35 minutes. Po to dar palikti duoną išjungtoje ir uždarytoje orkaitėje 10 minučių. Išimti iš orkaitės ir palikti, kad atvėstų.

 

8 žmonėms

100 g apie 228 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

   

Valdorfo salotos su bananais

 
  • 2 bananai
  • 2 obuoliai
  • 90 g raudonųjų vynuogių
  • 2 salierų stiebai
  • 250 g įvairių salotų
  • 60 g graikinių riešutų
  • 450 g keptos vištienos krūtinėlių filė
  • Žaliųjų citrinų puošti

Užpilui:

  • 240 ml jogurto
  • Žaliosios citrinos sultys
  • 2 šaukšteliai grūdėtų garstyčių
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Sumaišyti visus ingredientus užpilui. Atskirai sumaišyti susmulkintus ingredientus salotoms, išskyrus salotas. Sumaišyti su užpilu. Vištienos salotas sudėti ant salotų lapų. Papuošti žaliosios citrinos skiltelėmis.

 

4 žmonėms

100 g apie 82 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

Spausdinti