Gardžiausi desertai iš sausainių
2024-09-19 11:07Daugelio mėgstami sausainiai – ne tik saldus užkandis prie arbatos ar kavos, bet ir idealus nekeptų desertų ingredientas. Gardėsiai su sausainiais lengvai ir greitai pagaminami, tad puikiai tinka laiką taupantiems smaližiams.
„Tinginys“ su graikiniais riešutais
12 porcijų
100 g 567 kcal
Ruošti 4,5 val.
- 500 g trapių avižinių sausainių
- 100 g smulkintų graikinių riešutų
- 250 g sviesto
- 400 g saldinto sutirštinto pieno
- 75 g nesaldintų kakavos miltelių
GAMINIMAS. Sausainius sutrupinti ir sumaišyti su smulkintais riešutais. Sviestą ištirpinti puode ant nedidelės kaitros, nuolat maišant ir neleidžiant užvirti. Vis maišant dalimis supilti saldintą pieną, tuomet pamažu berti persijotus kakavos miltelius ir maišyti, kol susiformuos vientisa šokoladinė masė. Suberti sausainius ir riešutus. Leisti šiek tiek atvėsti. Suformuoti ritinėlį, suvynioti į maistinę plėvelę, gerai suspausti ir šaldyti mažiausiai 4 val. arba per naktį.
Netradicinis tiramisas
4 porcijos
100 g 371 kcal
Ruošti 10 min.
- 12 biskvitinių sausainių
- 150 ml nesaldintos kavos
- 100 g maskarponės
- 2 šaukšteliai cukraus
- Šaukštelis kakavos miltelių
- 4 lašai vanilės esencijos
GAMINIMAS. Maskarponę sumaišyti su cukrumi ir vanile. Gerai pertrinti šaukštu, kad cukrus visiškai ištirptų, o kremas taptų glotnus. Sausainius trumpai pamerkti į kavą ir dalį jų vienu sluoksniu sudėti į nedidelius indelius. Tuomet uždėti kremo sluoksnį. Vėl dėti sausainius. Sluoksniavimą užbaigti maskarponės kremo sluoksniu, o viršų pabarstyti kakava. Patiekti atvėsintą.
Žaliasis tortas
6 porcijos
100 g 302 kcal
Ruošti 3,5 val.
- 22 biskvitiniai sausainiai
- 500 g maskarponės
- 30 ml žaliųjų citrinų sulčių
- 200 ml karšto vandens
- 100 ml 35 % grietinėlės
- 80 ml agavų sirupo
- 3 šaukšteliai mačios miltelių
GAMINIMAS. 2 šaukštelius mačios miltelių užpilti karštu vandeniu ir gerai išplakti. Palikti gėrimą visiškai atvėsti. Maskarponę sumaišyti su agavų sirupu ir citrinų sultimis. Išplakti grietinėlę ir atsargiai įmaišyti į maskarponės kremą. Pusę sausainių po vieną trumpam pamerkti į mačios gėrimą ir suformuoti pirmąjį torto sluoksnį. Ant viršaus konditeriniu maišeliu išspausti tolygų maskarponės kremo sluoksnį. Tuomet sudėti likusius mačioje mirkytus sausainius ir vėl užspausti kremo. Viršų apibarstyti mačios milteliais. Šaldyti 3 val.
Gaivus ledų skanėstas
4 porcijos
100 g 286 kcal
Ruošti 40 min.
- 8 amerikietiški sausainiai su šokolado gabaliukais
- 200 g mėtinių ledų su šokolado gabaliukais
- 80 g juodojo šokolado
- 30 g sviesto
GAMINIMAS. Ledus išimti iš šaldiklio ir 5 min. palaikyti kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Ant vieno sausainio dėti po 1–2 šaukštus ledų, uždėti kitą sausainį ant viršaus ir lengvai paspausti. Šaukštu išlyginti ledų įdaro kraštelius. Išdėlioti ant sviestinio popieriaus ir 15 min. dėti į šaldiklį. Garų vonelėje ištirpinti šokoladą, sudėti sviestą ir gerai išmaišyti. Ledų skanėstams sutvirtėjus du trečdalius jų ploto aplieti tirpintu šokoladu. Vėl išdėlioti ant sviestinio popieriaus ir laikyti šaldiklyje 15 min., kol šokoladas sukietės.
Desertai „Bulvytės“
20 vnt.
100 g 286 kcal
Ruošti 55 min.
- 100 g sviestinių sausainių
- 150 g sviesto
- Šaukštas miltelinio cukraus
- 250 g kakavos
- 60 g maltų migdolų
- 4 šaukštai grietinėlės
- 3 lašai vanilės esencijos
GAMINIMAS. Sviestą ištrinti su milteliniu cukrumi, 150 g kakavos ir migdolais. Sausainius itin smulkiai sutrupinti, suberti į sviesto ir kakavos masę. Supilti grietinėlę ir vanilę. Maišyti ar plakti, kol susiformuos vienalytė masė. Šaldyti mažiausiai 40 min., kol sutvirtės. Sustingusią masę padalyti į 20 dalių. Formuoti vienodo dydžio pailgas „bulvytes“. Kiekvieną gausiai apvolioti likusia kakava.
Bananų ir karamelės sluoksniuotis
8 porcijos
100 g 387 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 300 g sviestinių sausainių
- 375 g 30 % grietinės
- 100 g cukraus
- 190 ml riebios grietinėlės
- Citrina
- 200 g karamelizuoto sutirštinto pieno
- 50 g minkšto sviesto
- 2 bananai
GAMINIMAS. Sausainius stambiai sutrupinti. Sumaišyti grietinę, grietinėlę, cukrų, tarkuotą citrinos žievelę ir 3 šaukštus šviežiai spaustų citrinos sulčių. Elektriniu plaktuvu išplakti masę iki standžių putų. Sviestą ir karamelizuotą pieną išsukti iki vientisos masės. Bananus suraikyti riekelėmis. Desertą sluoksniuoti indeliuose: dėti po 2 šaukštus citrinų kremo, berti sausainių trupinių, uždėti šaukštelį karamelinio kremo, paskui bananų riekelių. Sluoksniuoti, kol indeliai prisipildys. Viršų pabarstyti plonu sluoksniu sausainių trupinių, dėti karamelinio kremo ir statmenai įkišti bananų riekelių. Prieš patiekiant 1 val. šaldyti, kad sausainiai suminkštėtų.
Autorius Eglė Stratkauskaitė