Tikriausiai retas galėtų atsispirti itališkiems valgiams: spagečiams, lazanijai, Kaprio salotoms… Tačiau nebūtina vykti į Italiją – šios šalies skonių galima susikurti ir savo virtuvėje. Teprireiks keleto ingredientų, alyvuogių aliejaus bei aromatingųjų bazilikų ir raudonėlių…

 

italiski (5)

Lazanija

 

Padažui:

  • 30 g sviesto
  • 30 g miltų
  • 400 ml pieno
  • 130 g mocarelos
  • Druskos pagal skonį

Lazanijai:

  • 300 g makaronų lakštų
  • 750 g liesos jautienos faršo
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • 90 g Parmos kumpio
  • 400 g pomidorų padažo
  • 200 ml jautienos sultinio
  • Muskato pagal skonį
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Išlydyti sviestą, į jį nuolat maišant suberti miltus. Kaitinti, kol masė taps vientisa. Lėtai supilti pieną, nuolat maišant kaitinti ant silpnos ugnies, kol padažas ims tirštėti. Suberti sūrį, pasūdyti ir išmaišyti. Palikti šiltai.

 

Į keptuvę su šlakeliu aliejaus įdėti faršą. Pagardinti prieskoniais ir kepti ant vidutinės ugnies apie 20 min. Kumpį susmulkinti ir sumaišyti su kepta mėsa. Įpilti pomidorų padažą ir sultinį. Užvirinti ir kaitinti ant vidutinės ugnies apie 30 min. Formuoti lazaniją: į riebalais pateptą kepimo indą dėti makaronų lakštą, troškintos jautienos, užpilti padažo. Paruošti 3 sluoksnius. Ant viršaus užpilti likusį padažą. Kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros.

 

6 porcijų

100 g apie 210 kcal

Ruošti: 1,5 val. 
italiski (4)

Kaprio salotos

 

  • 10 pomidorų
  • 250 g mocarelos
  • Šaukštelis balzaminio acto
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Bazilikų puošti

 

Mocarelą supjaustyti griežinėliais, išdėlioti lėkštėje. Sumaišyti su plautais ir pjaustytais pomidorais. Salotas apšlakstyti aliejumi ir actu. Pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Puošti bazilikais.
5 porcijos

100 g 100 kcal

Ruošti 20 min.

 

Delicious spaghetti served on a black plate

Spagečiai su Bolonijos padažu

 

  • 300 g spagečių
  • 500 g maltos jautienos
  • 2 morkos
  • Saliero stiebas
  • Svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • 800 g konservuotų pomidorų savo sultyse (be odelių)
  • 30 g pomidorų pastos
  • 50 g parmezano
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Raudonėlio ir baziliko pagal skonį

 

Įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus apkepinti jautieną. Česnaką, svogūną ir salierą supjaustyti, morkas sutarkuoti. Daržoves šiek tiek pakepinti kitoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Įberti apkeptą mėsą ir kepti, kol paruduos. Įdėti pomidorų pastą, įpilti pomidorus su sultimis. Pomidorus maigyti šaukštu, kol padažas užvirs. Paskaninti baziliku ir raudonėliu, uždengti dangčiu ir troškinti ant mažos ugnies apie 1 val. Pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Sūdytame vandenyje išvirti spagečius. Juos sudėti į lėkštes, aplieti padažu ir apibarstyti parmezanu.

 

4 porcijos

100 g 260 kcal

Ruošti 1,5 val. 

 

Ravioli with spinach

Ravioliai su špinatais

 

Tešlai:

  • 100 g miltų
  • 100 g manų
  • 2 kiaušinių tryniai

Įdarui:

  • 200 g špinatų
  • 100 g rikotos
  • 20 g parmezano
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Sumaišyti sijotus miltus, manus ir trynius. Išminkyti ir palikti šaldytuve 2 val. Paskui tešlą plonai iškočioti ir supjaustyti kvadratėliais.

 

Nuplikytus špinatus sumaišyti su rikota, pagardinti prieskoniais. Dėti įdaro ant tešlos kvadratėlių, suvynioti ir užlenkti kraštelius. Virtinius sudėti į verdantį, sūdytą vandenį ir virti apie 10 min. Patiekti apibarstytus parmezanu.

 

4 porcijos

100 g 101 kcal

Ruošti 2,5 val.

 

Homemade meatballs with tomato sauce and parsley in a bowl

Mėsos kukuliai

 

Kukuliams:

  • 800 g jautienos
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 4 šaukštai džiūvėsėlių
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Padažui:

  • 200 ml pomidorų pastos
  • Aitrioji paprika
  • 1 cm imbiero šaknies
  • Druskos pagal skonį
  • 2 laurų lapai
  • Šaukštas cukraus
  • 300 ml vandens
  • Pusė vištienos sultinio kubelio
  • 10 g kalendrų

 

Pjaustyti jautieną permalti su svogūnais ir česnakais. Įberti džiūvėsėlius, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Išminkyti mėsą ir suformuoti kukulius.

 

Smulkintą aitriąją papriką sumaišyti su išspaustu česnaku, tarkuotu imbieru, cukrumi ir druska. Įpilti pomidorų pastą ir vandenį su ištirpusiu sultinio kubeliu. Į karščiui atsparų indą sudėti kukulius, įdėti laurų lapus ir užpilti padažu. Kai užvirs, sumažinti ugnį ir virti apie 30 min. Baigiant virti, įberti kalendras. Galima patiekti su virtais ryžiais arba makaronais.

 

4 porcijos

100 g 149 kcal

Ruošti 1 val.

 

italiski (1)

Fokačija

 

  • 7 g sausų mielių
  • 350 g miltų
  • 25 ml alyvuogių aliejaus
  • 150 ml vandens
  • 15 g rozmarinų
  • 30 g saulėje džiovintų pomidorų
  • Rupios jūros druskos pagal skonį

 

Sumaišyti sijotus miltus ir mieles. Įpilti 15 ml aliejaus ir vandenį, pagardinti druska ir išmaišyti tešlą. Baigiant minkyti, įberti smulkintus džiovintus pomidorus. Iš tešlos formuoti rutulį, jį suvynioti į foliją ir palikti 1 val. šiltoje vietoje, kol padvigubės. Paskui vėl išminkyti tešlą ir iš jos suformuoti stačiakampio formos kepalą. Jį įdėti į riebalais išteptą kepimo indą, uždengti folija ir palikti 30 min. šiltoje vietoje. Viršų apibarstyti rozmarinais ir druska. Apšlakstyti likusiu aliejumi ir kepti 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.

 

6 porcijos

100 g 249 kcal

Ruošti 2,5 val.

 

Spausdinti