kišas

  • Kišas – tai pikantiškas kepinys su traškia plutele ir mėsos, sūrio, daržovių ir jūros gėrybių įdaru ant viršaus.

 

  • Kišas gali būti patiekiamas tiek karštas, tiek šaltas. Tai tradicinės prancūzų virtuvės dalis, taip pat populiarus ir kitose šalyse, ypač per šventes.

 

  • Lotaringijos kišas yra populiarus tradicinio kišo variantas, įdarytas lašinių spirgučiais. Dabar spirgučiai dažniausiai keičiami brandintu sūriu ir šonine.

 

  • Klasikinis prancūzų kišas iš tikrųjų atsirado Vokietijoje, Viduramžių Lotaringijos karalystėje, kurią valdė germanai.

 

  • Nors kišas laikomas tradiciniu Prancūzijos patiekalu, tačiau trapios tešlos pyragai žinomi ir anglų virtuvėje nuo XIV amžiaus.

 

  • Didžiausią kišą iškepė 1997 metų lapkričio 22 dieną virtuvės šefas Alainas Marcotullio. Jis sunaudojo maždaug 120 litrų pieno, 1928 kiaušinių, 70 kg rūkytos kiaulienos, 60 kg sviesto ir 65 kg miltų.

 

  • XX a. pr. kišo valgyti dažnai vengdavo „tikri“ vyrai, nes jo sudėtyje būdavo mažai mėsos.

 

Kišas su daržovėmis

 

Įdarui:

  • 50 g baklažanų
  • 50 g cukinijų
  • 40 g paprikos
  • 2 g šviežių rozmarinų
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Padažui:

  • Skiltelė česnako
  • 2 g bazilikų
  • 2 g petražolių lapų
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 – 2 valgomieji svogūnėliai
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • 50 g pomidorų savo sultyse

Pagrindui:

  • 225 g miltų
  • 125 g sviesto
  • Kiaušinis
  • 10 ml 9 % acto
  • 100 ml šalto vandens

 

Gaminimas

 

Paruošti įdarą. Baklažaną, cukiniją ir papriką supjaustyti plonais (1,5 cm storio) žiedais ir pakepinti aliejuje su rozmarinais, druska ir pipirais.

 

Paruošti padažą. Svogūnėlius ir česnaką smulkiai supjaustyti, ir pakepinti aliejuje su smulkintomis petražolėmis bei bazilikais. Supilti supjaustytus pomidorus savo sultyse. Paskaninti druska ir pipirais ir kaitinti ant mažos ugnies 5 minutes, pamažu supilti sultis nuo konservuotų pomidorų.

 

Paruošti vieną tešlos sluoksnį. Išplaukti kiaušinį iki standžių putų, pabarstyti druska, aplieti actu ir vandens, ir vėl išplakti, kol masė taps vientisa ir glotni. Į gautą masę supilti miltus (175 g) ir išminkyti tešlą. Uždengti maistine plėvele ir padėti į šaldytuvą vienai valandai.

 

Paruošti antrą tešlos sluoksnį. Šaltą sviestą sumaišyti su likusiais miltais (50 g) elektriniu maisto trintuvu. Gautą vienalytę masę supilti ant kepimo popieriaus, uždengti kitu kepimo popieriaus lapu ir iškočioti į 0,5 cm storio stačiakampį. Tešlą padėti į šaldytuvą 15 – 20 minučių.

 

Tešlą iškočioti 0,5 cm storio (pirmas tešlos sluoksnis turi būti du kartus didesnis negu antras). Pirmą tešlos lakštą dėti į riebalais išteptą kepimo formą ir suformuoti kraštelius. Padėti 5 minutėms į šaldytuvą. Taip kartoti 3 – 4 kartus, kol tešlos nebeliks. Viduryje sudėti daržovių įdarą ir užpilti padažu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180°, 25 minutes.

 

 

6 – 8 porcijų

100 g apie 191 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val. 30 min

Spausdinti