Sūriai gali būti gaminami iš bet kokio pieno – ožkos, avių, kumelės, buivolių, karvių… Tačiau įdomu tai, kad sūri gamybos istorija prasidėjo nuo ožkų, o ne karvių pieno, sūrio, kaip būtų galima tikėtis. Prie kelis tūkstančius metų klajokliai Viduriniuosiuose Rytuose pasiėmė į kelionę ožkų pieno, supilto į odinę vyninę. Per kelionę jam kratantis susidarė sūris. Vakarų Europoje ožkų pieno sūrio receptai atsirado tik XVIII amžiuje, po to, kai Ispaniją užkariavo maurai. Pasaulyje labai populiarus ožkų pieno sūris iki šiol vadinamas „Chabichou“  arba „šabišu“. Šis žodis, išvertus iš arabų kalbos, yra sudarytas iš arabų žodžio „chabi“, kas reiškia „ožka“. Nesiūlome patiems gaminti ožkų pieno sūrio, bet keletą receptų su šiuo ingredientu, kurie patiks net gurmanams!

 

suris

Kišas su ožkų pieno sūriu

 
  • 500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos
  • 200 g ožkų pieno sūrio
  • 150 g rūkytos kiaulienos
  • 4 svogūnai
  • 2 kiaušiniai
  • 100 ml grietinėlės
  • 2 dideli saldžiarūgščiai obuoliai
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
  • Svogūnų laiškų arba bazilikų puošti
 

Gaminimas

 

Svogūną nulupti, supjaustyti pusžiedžiais, o rūkytą kiaulieną – mažais gabalėliais. Į keptuvę įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus ir pakepinti svogūnus su rūkyta kiauliena, įdėti druskos ir pipirų. Nuplauti obuolius, nusausinti, išimti sėklas ir supjaustyti. Ožkų pieno sūrį supjaustyti kubeliais. Išplakti kiaušinius, įdėti grietinėlės. Padruskinti, papipirinti ir vėl išplakti. Iškočioti tešlą, sudėti į riebalais pateptą kepimo indą. Uždėti svogūnų, sūrio, obuolių ir keptų svogūnų su rūkyta kiauliena. Aplieti kiaušinių ir grietinėlės mase. Orkaitę įkaitinti iki 200° ir kepti kišą 30 – 35 min. Kai iškeps, kišą pabarstyti smulkintais svogūnų laiškais arba bazilikais.

 

4 porcijų

100 g apie 240 kcal

Ruošti: 40 min.

 

Burokėlių ir šparaginių pupelių salotos

 
  • 2 burokėliai
  • 200 g ožkų pieno sūrio
  • 200 g šparaginių pupelių
  • 80 g graikinių riešutų
  • Skiltelė česnako
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Burokėlius nuplauti, nusausinti, suvynioti į foliją ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180°, 1 val. 30 min. Tada išimkite, apverskite ir leiskite visiškai atvėsti. Atvėsusius burokėlius nulupti ir supjaustyti plokščiais griežinėliais. Sudėti į dubenį, įdėti smulkinto česnako, druskos ir pipirų, įpilti alyvuogių aliejaus ir išmaišyti. Šparagines pupeles užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti 5 min. Tada nupilti vandenį ir nusausinti. Sudėti burokėlius į lėkštes, paskleisti ant viršaus šparagines pupeles, užberti ožkos pieno sūrio trupinių ir kapotų graikinių riešutų.

 

4 porcijų

100 g apie 120 kcal

Ruošti: 35 min.

 

Įdarytos paprikos su obuoliais ir sūriu

 
  • 5 paprikos
  • 2 obuoliai
  • Raudonasis svogūnas
  • 100 g konservuotų kukurūzų
  • 250 g ožkų pieno sūrio
  • 10 g krapų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Perpjauti 4 paprikas išilgai ir išimti sėklas. Likusią papriką supjaustyti juostelėmis. Nulupti ir supjaustyti raudonąjį svogūną, susmulkinti žalumynus, supjaustyti obuolius ir sūrį. Sumaišyti sūrį, obuolius, svogūnus, kukurūzus, supjaustytą papriką ir krapus. Patepti paprikų puseles alyvuogių aliejumi ir įdaryti šiuo įdaru. Paskaninti druska ir pipirais. Orkaitę įkaitinti iki 180° ir kepti 25 – 30 min.

 

4 porcijų

100 g apie 90 kcal

Ruošti: 45 min.

Spausdinti