Ar kada nors girdėjote apie frugivorus arba apie žmones, kurie valgo vaisius, riešutus, sėklas ir kitą augalinės kilmės maistą, kuris surenkamas nekenkiant pačiam augalui? Frugivorai tiki, kad tokia mityba padeda būti laimingiems ir sveikiems.

 

dietos

Frugivorų dieta, sudaryta pagal „80 : 10 : 10“ taisyklę. Tai reiškia, kad 80 % dienos kalorijų turi sudaryti paprastieji angliavandeniai iš šviežių vaisių ir daržovių, 10 % baltymų ir 10 % riebalų. Palyginimui laikantis Atkinso dietos rekomenduojama suvartoti 10 % angliavandenių, 29 % baltymų ir 65 % riebalų. Vaisiuose ir daržovėse natūraliai yra nedideli kiekiai baltymų ir riebalų, todėl galima išgyventi, maitinantis vien šviežiais vaisiais, žaliomis lapinėmis daržovėmis ir retkarčiais mitybą papildant riešutais bei sėklomis. Frugivorams pusryčiams rekomenduojama suvalgyti apie 450 g kivių, trintų su tokiu pačiu kiekiu apelsinų sulčių, pietums – 800 g bananų su romaninėmis salotomis, o vakarienei – 450 g trintų mandarinų su ananasais, 450 g trintų mandarinų su salierais ir raudonomis paprikomis ir dubenėlį salotų.

 

Vis dėlto mitybos specialistai nerekomenduoja visiems tapti frugivorais. Tačiau daugiau šviežių vaisių ir daržovių reikėtų valgyti visiems. Štai net 12 priežasčių, kurios jus įtikins kasdien valgyti daugiau vaisių ir daržovių.

 

12 priežasčių, kodėl reikėtų valgyti daugiau vaisių ir daržovių:

 

 

  • Šios dietos nėra lengva laikytis, tačiau jos šalininkai teigia, kad ji labai naudinga sveikatai. frugivorai teigia, kad žalias maistas gali išgydyti vėžį, panaikinti blogą kūno kvapą ir net pakeisti akių spalva!

 

  • Vaisiai ir daržovės, kuriose yra mažiausi pesticidų kiekiai: svogūnai, saldieji kukurūzai, smidrai, žalieji žirneliai, saldžiosios bulvės, baklažanai, kopūstai, grybai, ananasai, avokadai, mangai, arbūzai, greipfrutai ir kiviai.

 

  • Obuolių rūgštis yra tam tikra rūgštis, kuri gali nuvalyti dėmes nuo dantų ir padėti jiems išlikti baltesniais. Obuoliuose yra 75 % šios rūgšties, persikuose – 63 %, bananuose – 56 %.

 

  • Burokėlių sultys gali padėti išvengti demencijos ir kognityvinių funkcijų pablogėjimo.

 

  • Maistinės medžiagos, dažnai randamos šalto spaudimo sultyse, pavyzdžiui, resveratrolis, gali sulėtinti ląstelių senėjimą.

 

  • Maistinės medžiagos iš mažai vaisių minkštimo turinčių sulčių įsisavinamos beveik akimirksniu.

 

  • Šalto spaudimo sultys iš žalios spalvos lapinių daržovių aprūpina organizmą itin dideliu magniu kiekiu. Lapiniai ir brokoliniai kopūstai turi daug kalcio ir magnio – jie yra būtini stipriems ir sveikiems kaulams.

 

  • Žalių vaisių ir daržovių sultys stimuliuoja žarnyno, kepenų ir inkstų veiklą. Jie padeda šalinti toksines medžiagas, valo organizmą ir padeda apsisaugoti nuo ligų.

 

  • Vitaminas C ir magnis gali padėti sumažinti neigiamą streso poveikį organizmui.

 

  • Organinės produkcijos vartojimas yra geriausias būdas panaikinti žalingą pesticidų poveikį jūsų ir jūsų šeimos sveikatai. Maisto produktai, kurie auginami be cheminių medžiagų yra geriausias pasirinkimas jūsų kūnui ir protui.

 

  • Moksliniai tyrimai rodo, kad 5 porcijos vaisių ir daržovių kiekvieną dieną gali sumažinti širdies ligų, vėžio, osteoporozės, aukšto kraujo spaudimo, nutukimo, diabeto, insulto ir apsigimimų riziką.

 

  • Jeigu visi pasaulio gyventojai kasdien suvalgytų 5 porcijas vaisių ir daržovių, tai padėtų išvengti net 15 tūkst. mirčių.