Vasario 17-ąją minėsime Užgavėnes – tradicinę lietuvių šventę, kurios iki šiol daugelis laukia dėl smagaus maskarado, žaidimų, šokių, dainų ir, žinoma, blynų. Jų šią dieną bus galima prisivalgyti iki soties. Įdomu, kad mūsų protėviai Gavėnios išvakarėse valgydavo mėsiškų patiekalų labai daug kartų: šeštadienį – tris, sekmadienį – šešis, o antradienį – net devynis kartus. Blynai taip pat gali būti įdaryti įvairių rūšių mėsa, pavyzdžiui, vištienos kepenėlėmis ir kuskuso kruopomis, o vegetarai turėtų įvertinti blynelius su įvairių daržovių įdaru.

 

Lietiniai su vištienos kepenėlėmis ir kuskusu

 

blynai

  • 200 g miltų
  • 400 ml vandens
  • 2 kiaušinių
  • 4 šaukštų pieno
  • 2 šaukštų aliejaus
  • Druskos, cukraus pagal skonį

Įdarui:

  • 700 g vištienos kepenėlių
  • 2 svogūnai
  • 200 g kuskuso kruopų
  • 2 šaukštelių citrinų žievelių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Sumaišyti visas sudedamąsias dalis, kad gautųsi ne per tiršta masė. Iškepti lietinius. Beje, galima naudoti ne tik kvietinius, bet ir grikių, avižų, ryžių arba rupaus malimo miltus. Paruošti įdarą. Kuskuso kruopas užpilti verdančiu vandeniu, įberti druskos ir palikti, kad išbrinktų. Svogūnus supjaustyti kubeliais, vištienos kepenėles susmulkinti. Keptuvėje įkaitinti šiek tiek aliejaus ir pakepinti smulkintus svogūnus, kol įgaus gražią, auksinę spalvą. Tada sudėti kepenėles, paskaninti druska ir pipirais, maišant kepti apie 5 minutes ant vidutinės ugnies. Šiltą kepenėlių ir svogūnų įdarą sumaišyti su kuskusu ir maltomis citrinų žievelėmis. Įdaro dėti į lietinių centrą, tolygiai paskirstyti ir suvynioti arba sulankstyti lietinius. Paskui galima pakepinti, kad gražiai apskrustų. Patiekti su mėgstamu padažu ir žalumynais.

 

100 g apie 169 kcal

Paruošimo laikas: 50 min

10 – 12 porcijos

 

Vegetariški lietiniai su daržovių įdaru

  • 200 g miltų
  • 400 ml vandens
  • 4 šaukštų pieno
  • 2 šaukštų aliejaus
  • Druskos, cukraus, sodos pagal skonį

Įdarui:

  • 5 nedidelės bulvės
  • Morka
  • Svogūnas
  • Pusė raudonos paprikos
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Iškepti lietinius taip pat, kaip ir praeitame recepte, tik be kiaušinių. Galima įdėti žiupsnelį sodos, kad būtų puresni. Paruošti įdarą. Išvirti bulves. Bulves sugrūsti į košę. Smulkintą svogūną, tarkuotą morką ir pjaustytą raudoną papriką pakepinti keptuvėje su aliejumi. Į bulvių košę įpilti šiek tiek vandens ir sumaišyti su svogūnų ir morkų mase.Įdaro dėti į lietinių centrą, tolygiai paskirstyti ir suvynioti arba sulankstyti lietinius. Paskui galima pakepinti, kad gražiai apskrustų. Patiekti su mėgstamu padažu ir žalumynais.

 

100 g apie 124 kcal

Paruošimo laikas: 50 min

10 – 12 porcijos

Spausdinti